Efteråret er lig med æblegrød og æblekage for mig. Når de sidste æbler bliver lidt triste i frugtskuffen sidst på ugen er de perfekte til en omgang weekendforkælelse af den sunde slags. Jeg elsker når æblegrøden er syrlig, så jeg kommer aldrig sukker i grøden, men smag din grød til, hvis du har fået fat i meget syrlige æbler.
Og så er jeg vild med en lidt lettere gammeldags æblekage, som er lavet med havregryn og nødder. De knasende, sprøde gryn og nødder giver lækkert modspil til den bløde grød. Kom evt. et pit kanel i grynene til jul.
Gammedags æblekage 101
- Grovvalsede eller finvalsede havregryn? Du kan bruge begge dele eller lave en blanding af dem - det er også super lækkert!
- Hvilke gryn? Jeg blander ofte gryn af det, som lige er på lager i skabet; havregryn, speltflager, bygflager og rugflager.
- Lidt ekstra? Bland havregryn og nødder med 1-2 spsk makroner eller æbleskagerasp
- Endnu sundere gammeldags æblekage? Udskift flødeskum med skyr eller græsk yoghurt - gerne rørt op med lidt vanilje.
Ingredienser
- 4-5 skrællede æbler i tern
- ½ dl vand
- 1 vaniljestang
- 2 dl havregryn, gerne grovvalsede
- ½ dl mandler
- ½ dl hasselnødder
- 1 spsk smør
- 1 spsk rørsukker
Opskriften fortsætter efter annoncen
Sådan gør du
- Kom æbletern, vand og vaniljekorn + stang + evt. tomme stænger i en kasserolle og lad det simre over svag varme. Rør indimellem, indtil æblerne er kogt ud. Smag til og krydr evt. med sukker, hvis æblerne er for syrlige. Grøden kommes i en skål og afkøles.
- Imens opvarmes smør og sukker på en pande. Nødderne hakkes groft og kommes sammen med grynene på panden. Rist det hele, indtil det er gyldenbrunt. Pas på det ikke brænder på, der skal hele tiden røres.
- Blandingen tages af varmen og bredes ud på et stykke bagepapir og afkøles.
- I et højt glas kommes først et lag æblegrød, dernæst gryn, æblegrød, gryn og afsluttende æblegrød.
- Letpisket flødeskum eller kommes på toppen. Du kan også toppe med skyr eller græsk yoghurt.
Noter
Tip: Bland 1-3 spsk knuste makroner eller æblekagerasp i de afkølede gryn og nødder.
Gå ikke glip af de bedste opskrifter Klik her og kom med på Louiogbearnaise-holdet, så bliver du holdt opdateret om nye, lækre opskrifter :-)
Trine
Hvilke gryn mener du? Valset byg, rug, hirse eller noget helt femte?
Loui&bearnaisen
Hej Trine
Jeg har opdateret opskriften :)
Jeg bruger oftest en blanding af gryn, som jeg har på lager, men ellers så grovvalsede havreryn.
Mange hilsner
Louise
Len Lomstein
Der mangler chokolade på toppen
Louiogbearnaisen
Hej Len,
Det lyder absolut som en rigtig god ide - uhm :-)
Hav en fortsat god dag.