Mandag! Og et gabende tomt køleskab. Rugbrød. Makrel i tomat. På dåse.
Kender du det?
Jeg har slet ikke tal på hvor ofte det her scenarie sker herhjemme. Vi spiser minimum rugbrød 3 gange om ugen. Egentlig burde vi krudte op i en madplan, få fyldt køleskabet og undgå hverdagens evige frustration. Kl. 17.21. Maven rumler.
Problemet er bare, at det eneste som jeg planlægger af mad er til bloggen. Det er sjovt. Madplaner på den anden side. Yrk!
Men i den her uge har jeg teamet op med Spis Bedre. Du ved, magasinet spækket med mad. Jeg har 2 flyttekasser stående, fyldt til randen med gamle udgaver - man er vel madblogger ;)
Anyway.
Vi skal snakke om madplaner. Det har du nok gættet. Men sagen er at jeg snilt kan se fidusen i dem. Tid, økonomi, variation. I get it.
Madplaner er bare SÅ kedelige! Sund mad, nem mad, klassisk mad.. Uanset tema, så er det præcis det samme scenarie for mig.
Jeg glæder mig ikke nok til aftensmaden.
Og i min verden er det ret vigtigt for, at committe mig til en plan. Lyst.
Det er sådan min madplan for bloggen fungerer - jeg skal trippe efter næste opskrift.
Måske er det fordi jeg ikke har børn. Eller fordi, at jeg er lidt for pjattet med mad.
Jeg gætter dog på, at du også har prøvet at springe fra madplanen midt i ugen.
Snuppet rester med hjem fra kantinen, købt en box vietnamesisk med hjem fra arbejde eller smidt en to-go box fra supermarkedet i kurven.
Jeg har været der!
Og derfor har jeg, i samarbejde med Spis Bedre, udfordret mig selv i den her uge. Der sker nemlig noget ganske ret revolutionerende nu. Hold godt fast!
Louiogbearnaisens første madplan. Nogensinde!
Den er god nok.
Lige pt. arbejder jeg 14 timer i døgnet. Den nemme studietid er long gone.
Jeg er SÅ overbevidst om alle fordelene ved en madplan; tid, nemhed og mulighed for lidt mere variation end rugbrød og skrællede gulerødder i hverdagen.
Men altså kun hvis den får min mave til at rumle.
Hver dag.
Så i dag får du min ultimative madplan.
Til alle os, der har jeg en smule svært ved, at glæde os til spaghetti og kødsovs på en onsdag.
En madplan skal være nem og hurtig. Den skal være varieret. Den skal være sund.
Men vigtigst af alt, så skal den passe til dig og din hverdag.
Og der skal helst være gode rester til madpakken.
Hos mig lyder den perfekte madplan sådan her #Spisstreetfood
Yea! Hver evig eneste dag. Med god samvittighed.
Lad os se på min ultimative madplan - det er lutter godter, det garanterer jeg!
Mandag: Falafler med salat og fladbrød
Meatfree monday! Jeg er skabsvegetar og går ikke af vejen for en god kikærte.
Samlet i en sprød falafel, pakket ind i salat og lunt fladbrød, så er ugens kødfrie dag fint klaret - endda på en pivlækker og mættende måde.
Tirsdag: Lynstegt oksekød i wok med asiatiske grøntsager
Tirsdag er min "mandag". Ork, den trækker ofte tænder ud og weekenden virker uendeligt langt væk.
Tirsdagens aftensmad skal gå så smertefrit, som overhovedet muligt. Hvilket betyder minimal indsats og lynhurtig servering. Løsningen i ét ord; wok! Det bliver ikke nemmere - især ikke hvis grøntsagerne er pre-chopped pose fra frost.
Vi er wok-fan herhjemme! Og den løsning er altså fuldstændig perfekt, hvis tirsdagen byder på aftenskole, yoga, tennis eller hvad der nu kan være af faste interesser på skemaet en tirsdagaften.
Onsdag: Pizza med laks, fennikel og kartofler
Onsdag. Home alone. Jeg tænker pizza. Og jeg tænker pizza på den fancy måde! En klassisk løg+oksekød er klart min vinder, men skal pizzamanden have fri, så er laks+kartofler et kæmpe-hit. Har du endnu ikke prøvet det fyld, så er det nu. Og jep, du må gerne købe pizzabunden færdig. Faktisk sælger de fleste pizzarier deres pizzadej - bare et tip.
Torsdag: Pitabrød med shawarma og yoghurtdressing
Lille fredag. Vi er enige om at humøret er steget 110 grader, ikke? Weekenden er lige om hjørnet og den bliver forrygende. Pitabrød, shawarma, salat og dressing. Og lav nu rigeligt, så du kan tage resterne med på madpakken. Pitabrød er g.e.n.i.a.l.t på madpakken.
Fredag: Fish and chips
Endelig fredag, min yndlings dag på hele ugen. Allerførst ryger den obligatoriske fredagskage ned. Og så ville en fredagsøl med godt selskab heller ikke være af vejen.
Jeg har en plan til dig. Inviter vennerne over til uformel fredagshygge. Kolde øl og Fish'n'chips. Jeg gætter på, at der bliver fuldt hus.
Og de kommer igen næste fredag..
Lørdag: Tacos med kålsalat, krydrede oksekødsstrimler og jalapenodressing
Mexican Night! Mit yndlings verdenskøkken over dem alle. Jeg kunne sagtens havde klaret en ren mexi-madplan. Ingen problemer der.
Well, lørdag har fået æren og det er med hele molevitten. Hjemmebagte tortillabrød, salat, krydret oksekød og hjemmerørt dressing.
Saml venner eller familie om spisebordet, disk op med det hele og hæld lækker vin, syrlige drinks eller kolde corona'er i glasset. Lørdag behøver bestemt ikke være oksesteg og flødekartofler.
Søndag: Amerikansk cærsarsandwich
En lang tur med hundesnuden og resten af min søndag handler om to ting; sofa og serier. Det er et fast ritual. Ingen gæster, ingen planer, ingen gøremål. Bare ren afslapning.
Derfor skal aftensmaden også være nem og vigtigst af alt, kunne spises liggende i sofaen. Yes, et styk dårlig søndagsvane, som jeg knuselsker. Og den går mægtig godt i spænd med den her sandwich spækket med lækker cæsarsalad.
Er du ekstra smart og forudseende, så gemmer du nogle pitabrød fra torsdag og fylder salaten i dem.
Tacos med syrlig kålsalat, krydret oksekød og jalapenodressing
Print opskrift Pin opskriftIngredienser
Tortillabrød - 16 stk.
- 7 dl hvedemel
- 1 tsk salt
- ½ tsk bagepulver
- 30 g smør, i små terninger
- 3 dl varmt vand
Syrlig kålsalat
- ½ grønt spidskål
- ½ lilla spidskål
- 2 gulerødder
- 1 bundt radiser
- 2 forårsløg
- Salt/peber
- 1 tsk chiliflager
- Saft af 1-2 lime
- 2 dl friskhakket persille
Krydret oksekød
- 400 g oksesteak, eller oksekød i strimler
- 2 spsk olie
- ½ tsk løgpulver
- ½ tsk hvidløgspulver
- ¼ tsk chilipulver
- ½ tsk spidskommen
- ½ tsk paprika
- Salt/peber
Jalapenodressing
- 3 dl cremefraiche 18%
- 1 jalapeno, uden kerner
- 1 fed hvidløg
- Salt af 1 lime
- 1-2 tsk akaciehonning
- salt/peber
- 3 spsk frisk persille, finthakket
Sådan gør du
Tortillabrød
- Bland de tørre ingredienser sammen i en skål.
- Tilsæt smørret og dernæst vandet lidt af gangen til dejen er fugtig.
- Ælt dejen 2 minutter ved lav hastighed på en røremaskine eller 3-4 minutter i hånden.
- Dæk skålen til og lad dejen hæve i 15 minutter.
- Del dejen i 16 stykker (til små tortillas) eller 8-10 stykker (store tortillas). Rul stykkerne ud til runde, tynde tortillas. De skal rulles meget tyndt ud, da de hæver lidt på panden.
- Rul alle tortillaerne ud og begynd at bage dem du rullede ud først, så tortillaerne har fået lov at hvile et par minutter før bagning.
- Varm en pande op og bag dem på en tør pande i ca. 20 sekunder på hver side. Server dem straks eller lad dem afkøle under et fugtigt viskestykke.
- Genopvarm dem i ovnen med et viskestykke omkring lige før servering.
Syrlig kålsalat
- Snit spidskål, gulerødder, radiser og forårsløg gennem en foodprocessor med en snittekniv(eller snit det fint med en kniv).
- Bland grøntsagerne sammen med chili og persille.
- Vend salaten med limesaft og krydr med salt og peber. Smag til.
Krydret oksekød
- Bland alle krydderierne sammen.
- Vend bøfferne med krydderierne og gnub det godt ind i kødet.
- Varm en pande op. Kom olie på og steg bøfferne ved høj varme ca. 2-4 minutter på hver side afhængig af tykkelse og præference for farve.
- Tag bøfferne af panden og lad dem trække 5-10 minutter.
- Skær dem ud i tynde strimler.
Jalapenodressing
- Kom cremefraiche, jalapeno, hvidløg, limesaft og honning i en skål. Blend med en stavblender det hele til en jævn dressing. Tilsæt persillen og smag til med salt og peber.
Marie
Jeg lavede tacos med krydret kød og kålsalat til familien i dag. Det var et hit - tak for en superlækker opskrift!
Louiogbearnaisen
Hej Marie,
Tak for din kommentar og fine ord :-)
Dejligt at høre at I kunne lide retten.
Hav en skøn dag.
Line
Hej - jeg vil drøngerne lave tacos med syrlig kål og kødfyld til min kandidat-fejring - jeg skal derfor lave det til ca. 40 mennesker samtidig med at jeg har en afsluttende eksamen samme dag....såå ved du om man kan lave tacos'ne på forhånd, og om de evt. kan fryses ned?
mvh Line
Loui&bearnaisen
Hej Line
Det lyder som en fantastisk plan :)
Det burde du godt kunne og så lige lune dem inden servering.
Held og lykke med eksamen :)
Marian
Hold nu op, det er godt nok en lækker madplan!
Den er hermed gemt :)