Har du fundet snacksene frem til den hellige miniferie? Lagt den gode rosé på køl? Planlagt grillmenuen?
Næ?
Well, lur mig om vi ikke kan finde en løsning på det. De her hjemmebagte grissini er i hvert fald mit bedste bud på godt selskab til hvidvin, øl eller hjemmelavet rabarbersaft, hvis det er der du er. Og bag nu rigeligt, for dine italienske brødpinde forsvinder som dug for solen.
Jeg siger det bare. Årets første opstart af en kulgrill, det kan godt trække ud..
Okay.
Så. Vi har kolde drikke på plads. Og vi har snacks på plads.
BONUS: Gratis madpakke-bog med mine 10 bedste madpakkeopskrifter og 4 ekstra til lækkersulten! Klik her og få e-kogebogen nu
Grissinis. De er gode i sig selv, jojo, men en skålfuld dip er næsten en uskrevet følgesvend. Det skal altså til.
Jeg lavede en ny yndling forleden, som blev kørt ned sammen med mine brødsticks. Hvad det var, får du opskriften på i næsten uge. Jeg siger dig, den er helt forrygende. Stay tuned!
Imens så anbefaler jeg, at du napper et pulver-dip-brev og blander med cremefraiche, tjekker delikatessen for halvpebret tapenade eller blæser dine gæster omkuld med en af de her:
Grissini dip og dyppelse
- Ærtehummus
- Ranch dip
- Lakserilette med rygeost
- Klassisk hummus
- Fetadip med peberfrugt
- Hvid bønnedip
- Oliventapenade
- Rød pesto med soltørrede tomater
- Grøn pesto
- Græskardip
Min favorit? Den der lakserilette med rygeost vil udgøre en ret lækker, topmoderne snack-forret.
Hopper du på den, så hold dine grissini kun med salt og peber og undlad rosmarin. Det spiller ikke helt med laksen.
Er du derimod på den helt klassiske dip, så giv gas med drys og toppings. Det er kun fantasien, som sætter grænser her!
"Kan du ikke bare stikke mig en liste, Louise?"
Joo.
Så lad gå.
Her får du mine 30 bedste varianter på grissinis - både med fyld og med drys.
KRYDDERURTER
• Rosmarin
• Timian
• Oregano
• Merian
• Basilikum
• Salvie
• Koriander
KRYDDERIER
• Chiliflager
• Citronpeber
• Røgsalt
• Hvidløgspeber
• Paprika
FRØ
• Sesamfrø
• Nigellafrø
• Birkes
• Chiafrø
OST (HÅRD)
• Parmesan
• Vesterhavsost
• Gouda
• Emmentaler
• Cheddar
• Din favoritost
BLANDES I DEJ
• Hvidløg, friskpresset
• Pesto
• Oliventapanade
• Baconknas
• Soltørrede tomater, hakkede
• Oliven, hakkede
DE ALTERNATIVE
• Dyppet i mørk chokolade ogdrysset med groft salt efter bagning
• Rullet med serrano/parma/ bacon-skiver inden bagning
Inden du kalder det en onsdag og går på ferie, så lad os lige tale om elefanten i opskriften.
Æggehvide i brøddej!
Yes, men vi er ikke ude i noget høj proteinkur her, æggehviden har en specifik funktion.
På sidste del af mit studie var jeg til eksamen i fødevarekemi med fokus på bagning og stødte på det her med æggehvide i bagning.
Så frem med hornbrillen, lad os tage en hurtig lektion i æggehvidens forunderlige verden.
Det hvide af et æg, altså æggehviden, er ca. 86-88% vand og 10-12% protein. Når æggehviden tilsættes til dej, uden æggeblommen, har den en udtørrende effekt på bagværket (da vi ingen fedt fra blommen har), hvilket er det vi går efter i vores grissinis.
Men vi er ikke ude efter en helt tør kiks, så ved også at tilsætte sukker til dejen, så får vi gjort strukturen mere smidig og stoppet mere fugt ind i, hvilket medfører vi får en grissini, som er tør, men stadig har saftighed og en god krumme.
Men det stopper ikke her. Æggehviden kan skam mere. Du kan nemlig, helt uden ekstra æggesmørrelse, opnå den her lækre gyldne brune farve på skorpen, fordi proteinet i æggehviden øger Maillardreaktionen (bruning) under bagningen.
Der er altså win-win. Så husk æggehviden. Og sukker.
Og hermed er bagekemi-timen ovre.
Go' ferie :)
Ingredienser
- 25 g gær
- 1,5 dl lunken vand
- 1 tsk salt
- 2 tsk sukker
- 1 spsk olivenolie
- 1 æggehvide
- 300-325 g hvedemel
Drys
- Flagesalt
- Rosmarin
- Friskkværnet peber
Sådan gør du
- Smuldr gær i en skål og tilsæt vand. Rør gæren ud heri.
- Tilsæt salt, sukker, olie og æggehvide.
- Her har du to muligheder.
- Du kan tilsætte 1-2 spsk drys (fx. revet parmesan eller rosmarin) til dejen eller du kan holde dejen neutral og give gas med forskellige smagsvarianter bagefter.
- Kom hvedemelet i lidt af gangen, mens dejen æltes til den er smidig og glat.
- Dæk skålen til med et viskestykke og lad dejen hæve 1 time.
- Kom dejen ud på et meldrysset bord og del den i 24 stykker.
- Rul hvert stykke til en tynd pølse på ca. 18 cm og 1 cm i tykkelse.
- Twist den et par gangen og læg på en bageplade med bagepapir.
- Pensl med vand og drys med flagesalt, friskkværnet peber og rosmarin eller dit favorit drys.
- Bag ved 180 grader (alm. ovn) i ca. 20-25 minutter.
- Tag dine grissini ud og lad dem afkøle på en bagerist.
Per de Vries
Rigtig god opskrift :-)
Loui&bearnaisen
Hej Per
Tusinde tak - hvor er det dejligt, du kunne bruge opskriften :)
Mange hilsner
Louise
Michelle
De er virkelig lækre, har lige bagt dem i dag!
Hvor længe kan de holde sig? ☺️
Louiogbearnaisen
Hej Michelle,
Tak for din kommentar.
Dejligt at høre, at du kunne lide de lækre Grissinis :-)
Ang. dit spørgsmål så er de bedst inden for de første dage, hvor de er friske.
Hav en skøn dag.
Lea
Hej!
Kan grissinierne holde sig sprøde i en lufttæt beholder? Og i så fald - hvor lang tid? ☺️
De lyder super lækre!