Jeg får ofte spørgsmål vedrørende mine "tøm-køleskabet"-opskrifter, og hvordan man lige får noget spændende ud af ingenting.
Svaret er enkelt; opbyg et godt basislager! Langt de fleste kogebøger, kokke og køkkenamatørere har en liste over, hvordan de mener et basislager skal være - du har sikkert din egen. Om ikke på liste, så helt ubevidst i hovedet. Smagsløg og livsstile er forskellige, dermed også hvordan et basislager bliver perfekt i din hverdag.
Jeg vil på en senere tidspunkt vise min liste. Mine basisingredienser er essentielle i min madlavning og grundstenen til alt jeg laver på bloggen. Og så har de utallige gange, reddet mig fra pasta og ketchup-varianten!
De sidste par år, er jeg blevet meget opmærksom på tilsmagning, da de virkelig er her, du kan trylle med maden.
De 5 smage; salt, surt, sødt, bittert og umami har fået storhedstid og det med god grund. Når de 5 går op i en højere enhed, bliver dine smagsløg tilfredse og du bliver mæt - på den gode måde.
Så i stedet for at åbne køleskabet og se råvarere, så se smage og sammenhæng. Når du lærer grundsmagene og deres sammenhæng, bliver det meget sjovere at være i køkkenet. Du behøver ingen opskrift, bare dine smagsløg, et godt basislager til tilsmagning og et halvtomt køleskab.
Print listen ud, smid den op i køkkenet og tilføj gerne dine egne :)
______________________________________________________________________________________
Mit basislager til tilsmagning
Salt: Salt (groft og fint), kapers, peanuts, soya, fiskesauce, bacon
Surt: Eddiker (hvidvin, æble, rødvin, neutral), citron, lime, balsamico og surmælksprodukter
Sødt: Sukker, farin, honning, frugt, sirup, ketchup. barbecuesauce, chutney, gulerødder og ribsgele.
Bittert: Krydderurter, kaffe, chokolade, øl, løg, oliven, nødder
Umami: Parmesan, svampe, skinke, soya, tomatpure, bouillion, Worcestershitesauce, modne tomater
Stærkt (ikke en grundsmag): Chili, sennep, ingefær, peber, tabasco og peberrod.
Skriv en kommentar