• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Louiogbearnaisen
  • Opskrifter
  • Foto
  • Shop
  • Om
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
  • Opskrifter
  • Foto
  • Shop
  • Om
  • Kontakt
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • Opskrifter
    • Foto
    • Shop
    • Om
    • Kontakt
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
  • ×
    Home » Studieliv

    Alt om "Ernæring og Sundhed med speciale i ledelse, fødevarer og service" (Del 1)

    Af Louise | 6 Comments

    bagels-3

    Weekenden her er dedikeret til uddannelse på bloggen. Og da der jo ikke findes noget bedre end at tale om en selv, så er det selvfølgelig min uddannelse vi træder rundt i ;) Jeg får rigtig, rigtig mange spørgsmål om min uddannelse og et dybdegående svar kræver en del, så nu har jeg vist lovet længe nok at få lavet et indlæg på bloggen. Det er her nu!

    Jeg har før skrevet om min uddannelse-historie, nu tager vi fat på hvor jeg er nu. Så til alle jer som skal ud i uddannelsesjungle, jer som bare er ræve-nysgerrige og alle jer, som måske har et job til mig senere - her er min uddannelse.
    Da sådan noget ikke kan gøres kort,  har jeg delt det op over 2 indlæg på bloggen; basis del og speciale del. Derudover et sidste bette indlæg med mine råd og fremtidsplaner. Jeg kommer ikke ind på praktiske oplysninger, såsom uddannelsessteder, ansøgning, gennemsnit og al det som rent faktisk kan læses på www.ug.dk og de enkle uddannelsesinstitutioner. Det som jeg vil fortælle om er hvad jeg rent faktisk har brugt tiden på, hvad jeg har lært og ja, mit udbytte. Har I spørgsmål, så hold Jer ikke tilbage med at smide en kommentar eller en mail til mig. Intet er for småt, for pinligt eller for irriterende. Jeg har selv stået i valg-situationen og ved hvor vigtig det er med information og spørgsmål. Så go, go, go...

    Here we go med det reelle indlæg.

    Jeg læser Professions bachelor i Ernæring og sundhed med speciale i ledelse, fødevare og service. Ganske enkelt, ikke ? :)

    Og hva' faen betyder det, så? Det er en 3,5 årig uddannelse, hvor de 2 år er basis og de 1,5 år er speciale. Her kan vælges mellem 3 linjer; Klinisk diætist, Sundhedsfremme, forebyggelse og formidling og ledelse, fødevare og service. Før har uddannelsen været opdelt i 6 linjer, men er nu samlet i 3, hvilket kan virke lidt forvirrende da mange kun kender de forrige.
    Der er mulighed for at tage en kandidat efterfølgende, uddannelsen er SU-berettiget og den findes i Århus, Haderslev, Sorø og København. Gennemsnittet er sindsygt i Århus som kun tager 60 ind årligt, men mere rimeligt de øvrige steder. Og vigtigt! Det kræver kemi C at blive optaget. Et godt råd; tag kemi B, hvis du kan - især i Århus er kemi-delen meget omfattende for hele uddannelsen. Så langt, så godt. Det blev lige lidt praktisk alligevel.

    Jeg har opdelt beskrivelserne i moduler, da det er sådan uddannelsen er opbygget. Hvert modul varer ca. 10 uger og der er 2 moduler på et semester. Hvert modul afsluttes med enten skriftlig eller mundtlig prøve - disse varierer alt efter uddannelsessted. Well, måske kommer det til at virke lidt forvirrende, så hold tungen lige i munden.

     bagels-2

    Modul 1: Kost og Sundhed

    • sundhedsfremme og forebyggelse
    • opbygning og funktion af den menneskelige krop, biokemisk og fysiologisk
    • kost, ernæring, fysisk aktivitet og sundhed
    • sociologiske og politologiske teorier til at belyse social ulighed i sundhed
    • sundhedspædagogik

    Generelle fag indenfor den menneskelig krop og ernæring. Der læres al basis viden på kemisk og fysiologisk niveau, samt indenfor ernæring og sundhed.

     

    Modul 2: Ernæring og læring

    • fysiologiske og biokemiske processer i relation til ernæring
    • kost, rygning, alkohol og motion (KRAM-faktorerne) i relation til sundhed
    • didaktik, lærings- og vejledningsteori
    • kommunikationsteori

    Der læres at  identificere læringsbarrierer og -muligheder knyttet til ændring af sundhedsadfærd relateret til ernæring hos individer. Derudover at udarbejde og vurdere vejledningsplaner/kostplaner - især med fokus på ernæringsrelaterede problemstillinger.

     

    Modul 3: Fødevare og forbrug

    • udvalgte råvarers egenskaber
    • processen ved fødevare- og måltidsproduktion fra råvare til tilberedt produkt
    • kulinarisk kvalitet
    • fødevaresikkerhed og emballage i forbindelse med fødevare og måltidsproduktion
    • bæredygtighed
    • sensorik
    • forbrug, forbrugerpolitik og markedsføring i relation til relevant lovgivning, herunder vurdere politisk håndtering og regulering af fødevaremarkedet og måltidsproduktion samt forbrugerens og andre aktørers rolle her
    • at tilrettelægge sunde måltider under hensyntagen til bæredygtighed, forbrug, marked og politik

    Modulet afsluttes med en mundtlig eksamen hvor alle fagene indgår.

     

    Modul 4: Ledelse, kvalitet og miljø

    • ledelses- og organisationsteori
    • kultur og forandringsprocesser i organisationer
    • kvalitet, service, miljø, bæredygtighed og sundhed
    • vurdere sundheds- og miljømæssige problemstillinger i en organisation
    • at iagttage og reflektere over praksis i en organisation med henblik på at igangsætte en forandringsproces indenfor kvalitet, sundhed og miljø
    • at vurdere forhold og problemstillinger vedrørende forandringsprocesser i en organisation

    Modulet afsluttes med en gruppeopgave omkring valgfri virksomhed.

     

    Modul 5: Tværprofessionel virksomhed

    • Kostundersøgelsesmetoder og kostvurdering
    • Forskellige kostformer i et ernæringsmæssigt perspektiv
    • Etik
    • Sociologi/antropolog

    Modulet afholdes sammen med andre mellemlange videregående sundhedsuddannelser. I Århus indbefatter det sygeplejersker, ergoterapeuter, fysioterapeuter og biokemikere. Det sætter fokus på, at alle inden for sundhedsområdet skal lære at samarbejde, så diagnose, behandling, pleje og genoptræning sker med størst mulig kvalitet og sammenhæng for den enkelte patient. Al undervisning foregår på tværs af uddannelserne og den afsluttende opgave skrives i gruppe a 5 studerende, heraf 1 fra hver uddannelse. Herefter en mundtlig individuel eksamen.

     

    Modul 6: Ernæring og sundhed i formidlingsperspektiv

    Fokus på pædagogiske og psykologiske problemstillinger i teori og praktik i forhold til ernæring og sundhed. Der arbejdes med uddannelsespolitik, uddannelsesorganisation og de studerendes egen undervisning og formidling. Der indgår 2 ugers pædagogisk praktik. Jeg brugte denne i en fritidsklub, hvor formålet var at udvikle en madklub for de unge. Modulet bliver afsluttet med skriftlig individuel opgave omkring praktikken.

     

    ....Og så er basis-delen ovre! Læs mere om speciale-delen imorgen, hvor jeg har fokus på Ledelse, fødevarer og service-linjen.

    Mere sulten?

    • æblegløgg
      Æblegløgg og bachelor
    • Sådan finder du en studiebolig - 7 tips fra virkeligheden.
    • Ingen grund til falsk beskedenhed
    • 10 myter om "Ernæring og sundhed med speciale i ledelse, fødevarer og service"

    Reader Interactions

    Comments

      Skriv en kommentar Annuller svar

      Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    1. Camilla

      april 07, 2016 at 11:25 pm

      Nu er det godt nok længe siden indlægget er lavet, men studerer selv ernæring og sundhed og er på modul 5. Kan du huske hvad du snakkede om til den mundtlige eksamen i de 5 minutter man starter med at have selv?

      Svar
      • Loui&bearnaisen

        april 21, 2016 at 4:48 pm

        Hej Camilla

        Nej desværre, det kan jeg simpelthen ikke huske :/

    2. Anna

      marts 04, 2014 at 6:27 pm

      Er vild med dette indlæg! Jeg går selv og overvejer dette studie, når jeg engang er færdig med gymnasiet næste år - mange tak ;)
      anna-mad.blogspot.dk
      Knus Anna

      Svar
      • Loui&bearnaisen

        marts 06, 2014 at 12:02 pm

        Dejligt at høre du kunne bruge det, Anna :)

    3. Jonna Boe // byjohna.dk

      februar 24, 2014 at 3:21 pm

      Super godt indlæg! Det er mit drømmestudie og det var super rart lige at få det forklaret lidt :-)

      Svar
      • Loui&bearnaisen

        februar 25, 2014 at 1:21 pm

        Tak - fedt du kunne bruge det :) Krydser fingre for dig :)

    Primary Sidebar

    GØR SOM OVER 25.000 ANDRE

    Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

    Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

    Louise Lyshøj

    Louise - Louiogbearnaisen

    For dig, som er vild med nem mad og mundvandsløbende madbilleder - tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre. Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

    Gør som +25.000 andre og få det hele med →

    Populære opskrifter

    • verdens bedste Chocolate Chip Cookies - cookies opskrift
      The Best Chocolate Chip Cookies
    • Tortellini med soltørrede tomater, parmesan, spinat og kylling-4
      Tortellini med soltørrede tomater, spinat og kylling
    • pølsehorn
      Pølsehorn
    • banankage
      Banankage med chokolade

    Se flere opskrifter →

    Gratis video-masterclass

    Sådan vælger du det rigtige fotoudstyr, som begynder

    - 1 times tætpakket video-træning, så du kan tage blændende gode billeder med det rigtige fotoudstyr fra start.

    SE MED NU >>

    Footer

    ↑ Til toppen

    Kontakt

    • Kontakt
    • Services
    • Annoncering
    • Kursus

    Nyhedsbrev

    Gør som +25.000 andre og kom med på holdet!
    Få nye opskrifter, guides og sprøde tilbud.
    Klik her og tilmeld dig

    Info

    • Opdater privatlivsindstillinger
    • Cookie- og privatlivspolitik

    Copyright © 2023 Louiogbearnaisen