For nogle uger siden, hvor det stadig var sommer og sol, inviterede min dejlige Mutter på mad. Sådan en tilbud takker man bestemt ikke nej til, så en ganske almindelig mandag aften tog vi ud af Frederikshavn og til Sæby. På Svogers Økologiske Spiseri. Dem som kender mig eller har læst med herinde længe nok ved, at jeg ikke er udpræget fortaler for økologi. Så det var da også med en vis forbeholdenhed at jeg blev overtalt. Men jeg er dog ikke mere kritiker end at jeg meget gerne udforsker nyt. Især på restaurantionsscenen, hvor det er tiltrængt mod nord.
Velankomment
Svogers ligger inde midt i Sæby, sådan klods op af gågaden. Udadtil ser den ud som hvilken som helt anden cafe; gule murer, lidt planter og et par skilte. Lidt kedeligt. Indenfor er det dog en anden sag, for der er smæk for skillingen på indretningen. Hyggeligt med genbrugslook, nips og tilpas mængde af borde. Vejret var dog så godt, at vi valgte at sætte os i gårdhaven. Kender man Sæby, så ved man de har et noget så hyggeligt bymiljø - hvilket også var gældende for gårdhaven. Desværre var indretningen ikke fulgt med udenfor, for her var det godt nok træborde . men den moderne slags med parasoller i midten. Og helt ordinære blik-cafestole til. Med tynde hynder og parasoller, som var gået i stykker. Trist.
Velmodtaget
Ret hurtigt fik vi stukket et spisekort i hånden af en smilende, ung pige - dog lidt usikker. Jeg fik mine bange anelser omkring økologi-konceptet bekræftet på de første par sider af menu-kortet, hvor det som altid skal proklameres meget idealistisk "vi skal alle have det godt". Ikke at der er noget galt i det - det er en helt anden diskussion, men kommunikationen af økologi trænger til et løft. Jeg er meget mere interesseret i at høre hvor råvarerne er fra og hvorfor netop de er valgt end at de er økologiske.
Videre til menuen. Den er ultra-kort og hvor er det forfriskende med et sted, som tør lave den så smal, samt ændre den over tid. Jeg tror der var 4 hovedretter at vælge imellem - det var det. Desserten var "dagens" - denne dag jordbær/rabarbersuppe. Den lille menu er et stort plus i min bog, da jeg så forventer friske råvarer og vellavet mad fra kokken.
Ventetid
Mens vi ventede på maden fik vi serveret drikkevarer. Der var nok at vælge imellem, blandt andet "verdens bedste vand" til virkelig mange penge! Derudover en hel del økologiske drikkevarer, men også helt almindelige. Lidt ærgerligt, når det nu det er et økologisk spisested, at alt så ikke er gennemført økologisk. Vi hoppede på en øl og fik den hurtig. Dog var der intet isvand man kunne tage, ej heller fik man det serveret. Måske er jeg vanskelig, men jeg forventer efterhånden gratis postevand, når jeg går ud og spiser. Selv Baresso server gratis vand nu om dage! Så ja, et minus i bogen herfra.
Så kom hvepsene! Mange af dem. Flere kunder klagede, hvoraf flere sad med børn udenfor og hvepsene var særdeles nærgående. Det var faktisk sådan en irritation, at det var svært at nyde udelivet. Det blev beklaget med, at det var et problem de havde - fred være med det, vi sad udenfor og jeg er ikke sart - men alligevel. Når det var i det omfang, så skal man enten gøre noget ved problemet eller droppe udendørsservering på den side af cafeen.
Maden
Min Mutter bestilte huset burger og jeg en pastatallerken. Burgeren er lidt en træt-ret efterhånden, men heldigvis var den her anderledes. Bøffen var skiftet ud med rigtig fin stegt mørbrad, lækkert anderledes fyld og formidable pomfritter. Eneste minus var bolle og dyppelse, som var utrolig kedeligt!!
Min pastaret bestod af carpaccio i bunden af tallerkenen, spaghetti vendt med pesto, pinjekerner og bagte tomater - toppet med frisk salat - dertil brød og smør. Det var en lækker anderledes ret, som smagte ligesom jeg forventede. Frisk og velsmagende. Brødet og smørret var unødvendigt - og kedeligt.
Vi var begge godt tilfredse med maden og den levede op til forventningerne. Faktisk en del over, da vi regnede med traditionel cafemad.
Service
Retterne havde en fin størrelse, så man hverken var overmæt eller sulten. Faktisk snakkede vi om, at dele en dessert og sad da også og ventede på tjeneren. Længe. Men ingen kom og spurgte til os eller tog vores tallerkener. Der var to unge piger, som tjenere denne aften, men desværre virkede de meget usikre og ikke med det overskud jeg forventer at blive mødt af sådan et sted.
Tid til at gå
Efter en god rum tid, hvor både tallerkener og glas forblev tomme, blev vi enige om at tage desserten andetsteds. Vi betalte ved disken indenfor, blev mødt af et lidt overfladisk farvel og så smuttede vi.
Op af pengepungen..
Vi kom af med 300 kr. for 2 hovedretter og 2 øl, hvilket må siges af være ganske rimeligt. Havde vi være heldige at få dessert, kostede sådanne 50,- oveni.
Det talte vi om, mens vi spiste is på Sæby havn
Rigtig rart med fornyelse af cafe-konceptet og at der er nogle som tør gøre det anderledes her oppe mod nord. Det økologiske-koncept kunne med fordel have være udeladt af navnet, da det ikke var gennemgånede for restauranten, istedet kunne det være nævnt i menukortet eller i evt. beskrivelse af stedet. Maden var anbefalesværdig og vil være grunden til, at vi kom igen en anden gang, da den virkelig var over forventning og til rimelige priser. Dog sidder vi indenfor næste gang - det er helt sikkert! Og så håber man da på servicen får et løft, for den var en deal-breaker for os begge.
Stjerner? 3 (og en halv) ud af 6 stjerner
Skriv en kommentar