Der bliver kogt på livet løs de her dage, for jeg har simpelthen plyndret så mange af de fineste bær. Måske så du de bedårende ribs på bloggens FB-side forleden? Men ellers kommer de et smut forbi herinde i løbet af ugen; ribssaft og lilla spidskålsalat med ribs....og saft-dressing.
Saften, jeg brugte til dressingen, er den her laban. De fleste kender vist den klassiske Rynkeby saft rød og selvom den er god, så duer den her hjemmelavede saft bare!
Jeg er faktisk ikke den store saftkender, da jeg jo er vokset op i en tid hvor diabetes var rimelig regelret.
Og light-saft er bare ikke fantastiske - sorry to say. Naah, men fremtiden er heldigvis kommet og jeg kan drikke saft i moderate mængder - men så skal det dælme også være godt (;
Jeg satte Mutter på sagen med at bedømme saften her, for jeg er jo stadig under oplæring i saft..
Vurdering? "Den smager ligsom barndommen", var Mutters bedømmelse. Hey, så er den da vist godkendt til op over begge ører (;
Mig? Jaa, jeg er skam overbevist om hjemmelavet saft efterhånden. Især blandet op med en knastør, tysk sekt, serveret i fancy-glas og afkølet med frosne, røde stikkelsbær. Yah, så kan man jo lige fejre al arbejdet med at få bærerne i flaksen (;
Kan man fryse hjemmelavet saft?
Jeps, det kan du sagtens, men det kan påvirke smagen lidt. Frys saften ned i plastbeholdere (husk aldrig at fylde beholderen helt op, da væske udvider sig, når det fryses) eller plastposer - alternativt kan du komme plastposerne i rengjorte mælkekartoner, hvor toppen er klippet af. Så er de super nemme at have stående i fryseren.
Ingredienser
- 1 kg friske, modne bær; ex. 300 g solbær, 300 g røde, pink og hvide ribs, 400 g røde stikkelsbær
- ½ liter vand
- 130 g sukker
- ½ tsk flydende atamon eller glas skyllet i vodka
Sådan gør du
- Kom bær og vand i en gryde med låg.
- Kog det hele op ved svag varme og lad det koge 20 minutter.
- Brug en saft-afdrypper eller tag en stor gryde og placer et dørslag eller en si i den - den skal ikke røre bunden. Bred et rent viskestykke ud i dørslaget.
- Hæld hele gryden indhold viskestykket og lad det afdryppe 1-2 timer.
- Pres forsigtigt den sidste saft ud af bærrene.
- Kom gryden med saften tilbage på komfuret, tilsæt sukkeret og lad det koge 5-10 minutter.
- Skum saften.
- Tag gryden af varmen og tilsæt atamon.
- Kom straks saften på en ren flaske og luk den.
Ane
Kan man fryse saften, så den holder længere?
Loui&bearnaisen
Hej Ane
Super godt spørgesmål - jeg har opdateret teksten med fif til frysning :) For jeps, det kan den sagtens :)
Mange hilsner
Louise
Marianne
Hvor længe kan saften holde sig? Jeg har lavet saft af 4,5 kg bær og vil indtil åbning opbevare saften i et koldt spisekammer indtil åbning, hvorefter jeg vil stille det i køleskab.
Louiogbearnaisen
Hej Marianne,
Inden åbning kan saften fint holde sig i 6 måneder, men efter åbning skal den drikkes indenfor nogle dage 🙂
Hav en forrygende dag!
Carsten Hansen Bjørn
Bruger du en særlig vodka til flasken, eller er en "slave" til 70 kr. ligeså god som en til 150+kr.?
Loui&bearnaisen
Hej Carsten
Jeg bruger den billigste :)
MilleSmille
Har ikke tidligere lavet saft før. Passer nu en have med netop ribs, hindbær, solbær og stikkelsbær. Der var dog ikke helt nok så supplerede med en pose bær-symfoni fra fryseren og lidt blåbær. Saften er nu hældt på en flaske og jeg er spændt på resten af familiens vurdering imorgen 😏😏👍👍🍷🍷.
Annemari
Kan man mon lave saften kun på røde ribs??
Loui&bearnaisen
Hej Annemari
Det kan du godt, men du skal evt. bruge mere sukker - ribs kan være noget mere sure.