Sidste fredag var jeg på rov med min Mutter. Egentlig efter et rygte om et hemmeligt brombærsted, men som viste sig at være en skov af hyldebærtræer. Og hvad hang der i store, fede klaser? Jovist, smækre hyldebær. Så venlig som jeg er, sendte jeg Mutter i krig med de stikkende brombærbuske, mens jeg fredfyldt kunne fylde spandevis med modne hyldebær. Åhh, sådan en god arbejdsfordeling (;
Hjemad det gik. Hjem til saftproduktion. For når man har nyplukkede lækkerier, så er det svært at vende mange minutter på, at komme i køkkenet.
Nu skal det siges at jeg faktisk aldrig har set et hyldebær i mit liv og slet ikke smagt noget som helst med det. Da Mutter pludselig begyndte at falde i svime over træerne,blev jeg en anelse skeptisk - simpelthen fordi jeg ikke kan fordrage hyldeblomst. Cirka som den eneste i verden...
Men hyldebær - det er jo en helt anden sag. Jeg kogte en portion saft (efter den grønne syltebog) - og også lige en sirup. Fyldte den på...plastikbøtter! Tsk, tsk, Mutter var ikke helt up-to-date med flasker (;
Og her er jeg nu. Med varm hyldebærsaft. Regn og rusk udenfor. Og Mutters geniale minder. Ork, jeg er fan af de smækre hyldebær. Springfyldte med vitaminer.
Ligenu behøver jeg også en ordentlig spandfuld vitaminer, for jeg har skiftet min praktik ud! Aaarh, ikke permanet, bare en uges tid.
Jeg fik jo tilegent mig en omgang stress før sommerferien og den skal jeg råde bod på nu. Min eksamen blev udsat, så nu er det tid til en re-eksamen. .....Rigtig dårligt tidspunkt, rigtig irriterende når studiet "glemmer" eksamen. Men lige meget hvor meget jeg råber og skriger, så skal den ud af verden og overståes. Punktum.
Så i stedet for at græde snot har jeg erklæret krig med fødevarekemi og produktionstelnologi. Oh yeah, det tunge skyts skal findes frem (;
....og energi! Så hyldebærsaften er vist snart forsvundet.
Ingredienser
- 2 kg friske hyldebær
- 3 æbler
- 1 L vand
Pr. liter siet saft
- 400 g sukker
- 2 spsk æblecidereddike
- 1 tsk flydende atamon
Sådan gør du
- Skyl hyldebærrerne og fjern de store stilke - resten behøver ikke ribbes.Skær æblerne i grove stykker.
- Bland hyldebær, æbler og vand i en stor gryde. Kog det hele op og lad det koge indtil bærrerne brister.
- Hæld grydens indhold til afdrypning i en saftpose eller viskestykke. Når saften er løvbet igennem, måles den op. (Jeg fik ca. 1,5 liter saft).
- Kom saften i en gryde og bring den i kog. Tilsæt sukker og æbleeddike under omrøring. Giv saften et opkog og skum den. Tilsæt atamon.
- Fyld den varme saft på rengjorte flasker.
- Server saften opvarmet med en citronskive.
Elsebeth
Tip til næste år - det er lynhurtigt at bruge en gaffel til at fjerne hele den grønne klase - den bidrager alligevel ikke med noget godt.
Held og lykke med din eksamen!
Loui
Arj, godt trick - det skriver jeg bag øret :) Tusinde tak :)
hvadskalvibage/Mette
Held og lykke med eksamen - og jeps hyldebærsaft er godt proppet med vitaminer. Hyldebærsirup og skyr er samtidig også rigtig godt :-)
Loui
Tusinde tak :) Uhh, ja, det var en god ide - det skal prøves... måske med lidt ristede nødder på toppen :)