Vi går lige til sagen idag, for jeg kan næsten ikke for armene ned over den her rødbede-marmelade. Mine armene hænger bare og flagrer, mens jeg prøver at klappe mig selv på skuldreren over mit seneste påfund, som smager ualmindeligt pragtfuldt. Så godt, at jeg faktisk bare har spist det rent på rugbrød hele ugen.
Dog er kompotten tiltænkt efterårets retter, hvor man normalt vil servere syltede rødbeder eller ribsgele. Meeen den tid er ovre, for nu er det rødbede-marmelade, som skal slå følgeskab med maden de næste mange måneder.
Det startede egentlig med, at jeg skulle have brugt et par gule squash, som jeg i min iver over at kunne få gule, købte 4 banditter af. Squash- marmelade var der, de skulle have endt deres dage, men de havde desværre valgt at lade livet i min grøntsagsskuffe før tid. Måske hjulpet på vej af rødbederne, som har indtaget den og nægter at blive dårlige. Uanset hvor længe de ligger der.
Den stærkeste overlever - også i grøntsagsverdenen. Og så måtte det jo være rødbeden, som blev den heldige udvalgte til marmelade.
Jeg tilsatte en god, velvoksen portion peberrod, men har du ikke samme forkærlighed for den kradse starut, så vil fennikelfrø eller knuste enebær også være virkelig skønt. Citron kan udskiftes med æbleeddike og hvis man er virkelig med på noderne, så kunne man jo smide er halvt revet æble i. Som sædvanligt, der er fri leg ;)
Selvom jeg godt kunne spise sådan en mellemmad her til frokost, så har jeg dog alligevel bedre planer, som indbefatter venindetid, sladder og hvad Aalborg nu engang kan byde på af gastronomiske kunster. Hvis jeg da ikke skal svømme mig gennem Nordjylland... Redningsvesten og en paddel skal da vist pakkes i bagagerummet!
Ingredienser
- 200 g rødbede, groftrevet
- 1 citron, saft+skal
- 2-4 tsk peberrod, friskrevet
- ½ dl vand
- 100 g syltesukker
Sådan gør du
- Kom rødbede, citron og vand i en gryde.
- Varm det op ved jævn varme og lad det simre 5-8 minutter under låg.
- Tilsæt syltesukker og peberrod og kog det hele op.
- Lad det koge godt igennem et par minutter.
- Skum marmeladen for urenheder
- Hæld marmeladen på rene glas (skyllet i atamon/vodka).
- Lad det køle af inden glassene kommes på køl.
Skriv en kommentar