Projekt "ryd-ud-i-køkkenskabe" forsætter her ind i maj. Det vælter jo ud af skabe og skuffer med rester og halvtomme glas. For slet ikke, at tale om fryseren, et rent mekka af glemte godter. Nogle vil mene det lige er, at strække den med de her bær fra sidste sommers høst. Du ved, holdbarhed og frostskader. Jeg er helt med, men de er altså også for gode til bare at ryge ud på grund af mit manglende fokus på fryserindhold.
Så jeg gav dem en chance. Som kompot, med masser af citron, vanilje og sukker. Var der nogen som helst kvalitetsforringelse i bærrene inden de røg i gryden, så blev den godt og grundigt kamufleret.
Ingen rækken tunge ud af vinduet her!
Og for at være på den helt sikre side, så blev bærkompotten både pakket ind i mørdej og crumble. Der er absolut ingen grund til at gå halvhjertet til sag; red bærrene!
Men mest af alt, fordi jeg også fandt et halvt kilo mandelmel i fryseren.. Det er virkelig ved, at blive pinligt det her. Der skal bestemt andre boller på suppen!
Så altså crumblen kom lidt ind fra siden, som en anden redningsaktion på mandelmelet. Der blev også kort overvejet en klump marcipan, meeen der er også grænser for, hvad sådan en tærte med bær kan trække.
Og marcipanen var virkelig dybfrossen..
...hvis du lover ikke at sladre, så siger jeg lige noget hurtigt her.
Mørdejen er købt.
Og så taler vi ikke mere om den sag.
Punktum.
Er du sej, så er opskriften på den hjemmelavede version af mørdej her. Og har du ekstra meget mandelmel, så snup udgaven på mørdej med mandelmel her.
Well, mandagskage i sommerformat serveret. Med ekstra god samvittighed over to redningsaktioner på bær og mandelmel.
Projekt "ryd-ud-i-køkkenskabe" er slet ikke dumt, når resultatet ender i tærte med bær og crumble. Som skal spises i hjørnet på terrassen, hvor forårs(sommer)solen endelig er ankommet.
Hundesnuden og jeg er topklar til at holde tidlig fyraften.
Faktisk har førstnævnte allerede taget forskud på glæderne og indtaget pladsen i solen med alle fire ben i vejret og lunt maveskind. Solbadning, som kun de pelsede venner kan præstere ;)
Ingredienser
Bund
- 1 mørdej
Fyld
- 200 g hindbær, frosne
- 200 g brombær, frosne
- 200 g stikkelsbær, røde (frosne)
- 1 vaniljestang
- 100 g sukker
- saft + skal af ½ citron
- 2-3 spsk jævning, her maizena
Crumble
- 75 g mandelmel
- 125 g hvedemel
- 75 g sukker
- ½ tsk salt
- 125 g koldt smør, i tern
Sådan gør du
- Fordel mørdejen i en tærteform eller i en springform (her 22 cm)
- Prik bunden med en gaffel, kom et stykke bagepapir over bunden og fordel fx. tørrede bønner heri. Ved at blindbagning undgår du, at din mørdej falder sammen.
- Forbag bunden ved 200 grader i ca. 15 minutter.
- Fjern bagepapiret og bønnerne og bag tærtebunden i yderligere 5 minutter.
- Lav imens fyldet.
Fyld
- Kom frosne hindbær, brombær og stikkelsbær i en gryde.
- Varm dem op ved jævn varme.
- Når bærrene er tøet, tilsæt så citron, citronskal, vaniljekorn og sukker og varm kompotten igennem til sukkeret smelter.
- Tag ½ dl af væden fra kompotten og bland den med jævning.
- Kom jævningen i og kog kompotten hurtigt igennem til den er forholdsvis tyk.
- Smag til - evt. med mere sukker, hvis dine bær er mere syrlige.
- Tag kompotten af varmen og lad den køle lidt.
- Hvis du vil undgå hele bær, så kan du køre kompotten igennem med en stavblender. Meeeen...
- Lav crumble imens kompotten afkøler.
Crumble
- Bland mandelmel, hvedemel, salt, sukker og smør i en skål.
- Smuldr det sammen med fingrene, til du får en grov crumble.
Tærten
- Fordel kompotten på den forbagte tærtebund.
- Smuldr crumble udover kompotten i et jævnt lag.
- Bag tærten ved 180 grader i ca. 30-40 minutter - til fyldet bobler og crumblen er gylden og sprød.
- Tag tærten og lad den køle, så fyldet samler sig.
- Server med cremefraiche, flødeskum eller vaniljeis.
Rikke
Hej- det ser lækkert ud- kan man lave den tre- fire timer før den skal serveres? Kan crumbledejen så holde sig sprød??
Louiogbearnaisen
Hej Rikke,
Ja, det kan du sagtens - den holder sig fint sprød :-)
God bagelyst!
Katrine
Bager du ved 180 grader varmluft eller almindelig ovn?
Louiogbearnaisen
Hej Katrine,
Tak for dit spørgsmål.
Jeg bager altid i alm. ovn med mindre andet er nævnt i opskriften :-)
Håber du kan bruge opskriften, og at tærten bliver god - skriv endelig en kommentar på bloggen og fortæl os om resultatet :-)
Hav en dejlig dag.