Nogle ting vil bare ikke forsvinde...
- Ukrudtet mellem mine fliser.
- Evindelige opdateringer til Iphone
- Lækkersult kl. 14.07
Og så de her myter!
Flere gange om ugen får jeg spørgsmål til dem.
Eller møder dem på Google.
Og jeg bliver lidt træt hver gang. Ikke på grund af spørgsmålene.
Men fordi jeg selv brugte 3 år på, at tro på de her myter og stadig oplever, at de klarer sig bedste velgående.
Så lad os aflive de myter lige nu!
De her myter skal virkelig ikke holde dig tilbage fra, at skabe fantastiske madbilleder.
Myte #1: Madfotografering er et medfødt talent
Nooo! Det er øvelse, øvelse og øvelse. Og jeg gentager. Øvelse. Tror du ikke på mig, så spol tilbage i opskriftarkivet her på bloggen. Yrk!
Alle kan lære at fotografere og foodstyle, også dig, det handler om teknik. Når du lærer den, vil du blive overrasket over dine egne evner. Madfotografering og foodstyling er ikke et medfødt talent.
Myte #2: Madfotografering kræver et studie med vinduer fra gulv til loft
Den her myte er en af de slemme. Medmindre du bor i en kælder. Uden vinduer. Så har du mere end rigeligt naturligt lys til at tage billeder.
Jeg boede på 25 kvadratmeter, i en stuelejlighed, med et vindue, som jeg kunne bruge. Smalt. Østvendt Og under en trappe. Med bygninger overfor, som blokerede for lyset. Og nåhr ja, vinduet var også klinet op af komfuret i køkkenet.
Men ved du hvad, Der. Var. Mere. End. Rigeligt. Med. Lys. Altså efter, at jeg pakkede undskyldningen væk, stoppede surmuleriet og rent faktisk begyndte at bruge lyset. Til min fordel.
[yellowbox]BONUS: Tag bedre madbilleder - få 7 genveje til professionelle madbilleder på rekordtid [/yellowbox]
Du behøver ikke et professionelt studie, for at tage gode madbilleder. Du har al det lys, som du skal bruge – også uden, at skulle trække elefanthuen ned om ørerne og røve en bank for at købe dyre fotolamper.
Du skal blot lære, at bruge dit dagslys til din fordel.
Myte #3: Madfotografering tager laaang tid
Den her irriterer mig allermest, fordi jeg selv brugte hele weekender på hvert billede før i tiden. Og det blev de på ingen måde bedre af - jeg opnåede blot hårudtrækkende frustration!
Madfotografering behøver ikke tage flere timer. At være forberedt er det halve arbejde. Planlæg dine billeder, kameraindstillinger, baggrund og props. Find dit "hvorfor" og "hvordan" - så er det faktisk muligt, at nå at fotografere billeder inden solen går ned. Og familien råber fra spisebordet.
Seriøst, det med en plan er mit hemmelige våben!
Myte #4: Alle kan jo tage madbilleder
Ja. Og nej. Jo, alle kan tage madbilleder, men ikke alle kan tage lækre madbilleder. Det handler om så meget mere end bare, at pege kameraet mod maden og knipse billedet.
Det handler om lys, vinkler, komposition, styling, farver, storytelling, fototeknik og efterredigering.
Så ja, alle kan tage lækre madbilleder - hvis de har lært teknikken, strategien og metoderne.
Myte #5: Det er vinter og gråt, så jeg kan ikke tage billeder
Vi er enige om at den danske vinter er en udfordring, lyset er sparsomt og nej, du skal selvfølgelig ikke tage billeder i pivmørke. Men du altså sagtens tage lækre madbilleder, selv på gråvejrsdage.
Brug et objektiv med en stor blænde (fx. 50 mm 1.8), sæt kameraet på et stativ og gør din lukketid laaaang. Så dit kamera suger lys ind. Overvej at tilsætte reflektorer, lyse flader og åbne vinduer.
Og skyd så dine billeder i RAW-format, så du kan arbejde mere med din eksponering uden at kvaliteten i dit billede bliver forringet.
[yellowbox]BONUS: Tag bedre madbilleder - få 7 genveje til professionelle madbilleder på rekordtid [/yellowbox]
Myte #6: Flotte props er det vigtigst i et madbillede.
Æh, nej! Og der er helt sikkert nogle foodstylister, som er uenige med mig i den her. Jojo, props er da ikke ligegyldige, men de er bare ikke det vigtigste fokus. Overhovedet.
Så indstil jagten og brug din energi på de rigtige baggrunde. Du hørte rigtig. De er 50% af et madbillede. Mindst! Jep, ikke props, ikke din smart opstilling, ikke den rigtige vinkel.
Baggrunden sætter scenen - den fremhæver din mad, dine props, din historie og dit lys. Den er hele grundlaget for dit billede og den forkerte baggrund kan ødelægge hele dit madbillede - uanset hvor lækker maden er, lyset er, styling er eller om kameraindstillingerne sidder i skabet.
Den gode nyhed. Gode baggrunde er ret nemme, at lave..
Myte #7: Madfotografering er snyd
Så du kommer pap ind i sandwichen. Og bruger mosede kartofler som is. Og smører kulør på din rå kylling. Og kvæler frugt i vaseline.
Du har helt sikkert hørt alle historierne om foodstylisternes smarte tricks.
Lad mig afsløre noget for dig.. Du kan godt fotografere madbilleder, hvor maden kan spises bagefter!
Myte #8: Jeg skal bruge et dyrt kamera for at tage flotte madbilleder
Det her er den værste myte! Det handler ikke om dit kamera, det handler om dig og dine skills. Misforstå mig ikke her, et godt kamera er lækkert, det er bare ikke magisk. Du tager ikke automatisk gode billeder, fordi du har købt et kamera til 10.000 kroner.
Kameraet er et værktøj, det er dig som skaber billederne. Lad være med at bruge dit kamera, som undskyldning for, at du ikke kan tage lækre madbilleder. Det kan du!
[yellowbox]BONUS: Tag bedre madbilleder - få 7 genveje til professionelle madbilleder på rekordtid [/yellowbox]
Så hvad skal du gøre lige nu?
Du skal ...
A) Spørge dig selv om indbildte myter om madfotografering ... skal være årsag til, at du hver eneste dag skal gå glip af at blive set.
Arj, vel..
B) Glem myterne nu. På Foodstyling Masterclass gennemgår vi alle områder; lige fra basis kameraudstyr, til kameraindstillinger, komposition, lys, wordflow, (de rigtige) props, redigering - alt det du skal vide - hvad der virker og hvordan du gør.
Gennem 10 moduler med video, lærer du hvordan du selv tager lækre madbilleder i din egen stue, uanset plads og erfaring (og indbildte myter).
Jeg vil så gerne gøre det nemt for dig, at få den bedste start på madfotografering og foodstyling - hele vejen omkring. Så du kan fokusere på at skabe dine egne, effektive madbilleder, som passer til din blog/business og skiller dig ud, så du bliver set og valgt!
Jeg kan slet ikke vente med, at vise dig det hele. Det bliver forrygende!
Mette
Yeah, jeg har netop købt Foodstyling Masterclass :D
Kathrine
Fedt indlæg :)