4 gange! 4 gange har jeg bagt de her kanelgifler før de sad i skabet. Det har været et fuldstændig latterligt, hårudtrækkende bageprojekt og jeg burde helt sikkert have taget en pause for 2 bagninger siden. Seriøst, hvor svært kan det være at bage kanelgifler, tænker man?
Jae, når man har gifler, der ikke gider blive stående oprejst, bare smider sig omkuld på bagepladen og lader sig sejle i sin egen remonce-sø, så er det en smule op af bakke. Også for tålmodigheden.
Jeg overvejede en sen aften, i ren desperation, at ringe til (bryde ind hos..) Pågen, du ved giffel-kongen, og tvinge et par giffel-hemmeligheder ud af dem. De er godt nok lidt tørre deres gifler, beklager Pågen, så jeg lod elefanthuen ligge på hylden og tog næstbedste løsning; Google.
[yellowbox] BONUS: Bag med succes hver gang! Få min gratis tjekliste til det essentielle basis bageudstyr >> Klik her og hent din gratis tjekliste [/yellowbox]
Jeg ser mig selv som ret hardcore googler, sådan over gennemsnittet. Det som jeg ikke har fået af talenter på giffelfronten, det har jeg på google.
Åbenbart har dem med talenter på giffelfronten så valgt, at holde dem helt for sig selv - de har i hvert fald ikke valgt, at dele deres hemmeligheder med os andre dødelige på google. Ingenting brugbart kom der frem - ingenting!
Så med musearm og ret stramt ansigtsudtryk var det tilbage til køkkenbordet og et nyt forsøg på egen hånd. I selskab med smør og sukker indsmurte bageplader - tak til dovne kanelgifler.
Relateret: Lækre, snaskede kanelsnegle
Men nu! Nu har jeg knækket opskriften til både snaskede OG opretstående gifler. Ha.
I går hev jeg to bageplader ud med piv frække kanelgifler - opretstående og inklusiv al fyld. Helt rigtig snaskede. Der var sejrsdans, klappen på egen skulder - forventning om at Pågen bankede på og inviterede mig ind i den hemmelige giffel-klub.
De kom ikke.
Men så indtager jeg da bare Google her med lækre, snaskede kanelgifler. Ikke for små, ikke for store - bare lige tilpas og ikke mindst stående.
[yellowbox] BONUS: Snup min gratis tjekliste til det basis bageudstyr, som jeg selv bruger i køkkenet [/yellowbox]
Ehm, faktisk har jeg lige en indrømmelse her på falderebet. I frygt for at skulle bage kanelgifler for 5. gang - yea, hårdt liv, hvad.. - men som sagt, så brugte jeg to rulle/folde teknikker. En på den ene bageplade, en på den anden bageplade, men af samme dej og fyld.
Og lur mig om de ikke begge to stod knivskapt! Så jeg skribler begge (virkelig kringlet) i fremgangsmåden. Selv er jeg mest til nr. 2, sådan er rigtige kanelgifler for mig. Men begge måder virker og giver top lækre kanelgifler. Perfekt som fredagskage imorgen :)
Eller kage alle ugens dage - vi er nogle som er i gang med kanelgiffel nr. 63 på 2,5 uge..
Måske det er ved at være tid til en anden udgave - måske kanelsnurrer?
Ingredienser
Dej
- 25 g gær
- 5 dl sødmælk, opvarmet til håndvarmt
- 150 g sukker
- ½ tsk kardemomme
- 1 tsk salt
- 900 g hvedemel
- 100 g smør, blødt
Fyld
- 120 g sukker
- 80 g brun farin
- 200 g smør
- 15 g kanel
- 1 tsk salt
Top
- Æg, sammenpisket
- Perlesukker
Sådan gør du
Dej
- Opløs gær i mælken.
- Tilsæt sukker, kardemomme, salt og hvedemel.
- Rør dejen sammen på en røremaskine til den er samlet.
- Tilsæt smørret og ælt dejen ved medium/høj hastighed i 8-10 minutter indtil den er smidig og glat.
- Lad dejen hæve 1 time tildækket med et viskestykke.
Fyld
- Rør sukker, farin, kanel, salt og smør sammen til en jævn masse.
Dej
- Rul dejen ud på et meldrysset bord - brug kun lige nok mel til at dejen ikke klistrer fast, dejen skal endelige ikke have for meget mel, så bliver den tør.
- Rul dejen ud til en rektangel på 30 x 75 cm.
- Smør remoncen ud i jævnt lag på dejen. Drys evt. med lidt flagesalt - det er lækkert.
Metode 1:
- Rul dejen stramt sammen til en pølse. Skær den ud i 24 triangler, ved at skære skrå snit, i stedet for lige snit. Tag toppen af trianglen, altså den smalle top, som ligge mod bordet, og vend den opad, så kanelgiflen står på det brede stykke dej. Pres den smalle top lidt ned, så kanelgiflerne flader en smule ud. Sæt dem på en bageplade med bagepapir.
Metode 2:
- Start på den lange side og fold dejen 3 cm ind over sig selv og bliv ved indtil alt dejen er foldet. Herved får du en flad pølse, frem for en rund.
- Skær 3 cm stykker ud af den fladepølse og læg kanelgiflerne på en bageplade med bagepapir.
Kanelgifler
- Lad kanelgiflerne efterhæve 40 minutter under et viskestykke.
- Pensl med æg og drys med perlesukker.
- Bag ved 200 grader i ca. 10-14 minutter.
- (Jeg underbager dem altid en smule og lader dem stå 2-3 minutter på bageplade før de flyttes til en bagerist.)
- Tag dem ud og afkøl dem på en bagerist. Server dem lune.
Rikke
Halløj tak for endnu en god opskrift 👌🏼
Kan giflerne fryses ned inden de bages?
Mvh Rikke.
Loui&bearnaisen
Hej Rikke
Velbekom - dejligt du kunne bruge den :)
Hmm, jeg har ikke testet det, men det burde du godt kunne.
Mange hilsner
Louise
Christina
Nøøøøøøj de er gode 🤤👌
Louiogbearnaisen
Dejligt at høre Christina - tak for din feedback 🙏
Hav en skøn dag!
Tenna
Øv bøv, mine væltede også og lå hulter til bulter. 😂 selvom jeg havde sat tandstikkere i. Jeg tror også tricket er som een skriver at lave dem mindre. Men de smager fint. 😉👍🏻
Louiogbearnaisen
Hej Tenna,
Øv bøv, så træls når resultatet ikke bliver som forventet - men godt at høre at de trods alt smagte godt.
Ja, prøv at lave dem mindre næste gang og se, om ikke det hjælper.
Fortsat god dag!
Sophie
Bedste trick til at få fyldet til at blive hvor det skal, er at fordele smør på deje og drysse det andet over - så bliver det hvor det skal ;)
Louiogbearnaisen
Tak for tippet Sophie :-)
Hav en skøn dag!
Caroline
Øv! 2 ud af 24 blev “stående” resten lå halv eller helvæltet med remonce id over det hele!
Om nogle har “knækket” koden vil jeg meget gerne høre løsningen. Brugte endda lineal for at sikre mig at opskriften blev fulgt :-S
Louiogbearnaisen
Hej Caroline,
Øv altså - det er så træls, når resultatet ikke bliver som forventet :-(
Prøv evt. at sætte en tandstik i næste gang - det holder dem (mere eller mindre) samlet :-)
Hav en fortsat skøn dag!
Frederikke
Er det varmluft eller traditionel ovn?
Loui
Hej Frederikke,
Tak for dit spørgsmål.
Medmindre andet er nævnt i opskriften er det almindelig ovn, altså over/undervarme.
Lad mig høre, hvis du har flere spørgsmål til opskriften :-)
Ha en skøn dag.
Amanda
Et lille hint: Stik en træ tandstik i giflen inden den kommer i ovnen. På den måde holder den sig samlet og oprejst :)
Loui&bearnaisen
Hej Amanda
Tak! Mega godt trick! :D
Christina
Min første væltede også ligesom mange andres. Jeg halverede bredden på den næste portion til ca 15 cm, rullede den og rullede derefter pølsen fladere til "pågen-størrelse". Da de var lagt på pladen tog jeg er stykke bagepapir over og en plade ovenpå med lidt vægt på, så de ikke kan hæve så meget opad. Efter 9 min i ovnen fjernede jeg pladen og pendlede med æg og gav dem 5-6 min mere. De er nu rimelig fine (stadig lidt væltede men ligner Pågens mere end før.
Linette
75% af mine kanelgifler blev stående - men var temmelig skæve :D De smager skønt, men jeg må tilslutte mig, at der var remonce over det hele.. Fulgte ellers opskriften til punkt og prikke.. Så jeg har lidt svært ved at gennemskue, hvor det gik "galt"..
Helene
hejsa. hvad mener du med at underbage dem? Når de flyttes fra bageplade til rist er det så under bagningen eller efter bagningen? vil helt klart prøve dem i morgen. 😀
Loui&bearnaisen
Hej Helene
Det flyttes fra bageplade til rist efter bagning - det er her jeg lader dem stå 2-3 minutter og hviler på bagepladen, så de er nemmere at flytte over. :)
Rebecca
Jeg kan slet ikke forstå nogen af metoderne til at skære med. Er der mon en som kan forklare på en anden måde?
Hope
Fantastisk opskrift, smagte super godt:-)
Men det lykkedes ikke helt mig at få dem stående, men så må man jo prøve igen;-)
K
Hey!
Har bagt dem to gange nu - smager (og dufter!) fantastisk - men altså det der med at de ikke "...bare smider sig omkuld på bagepladen og lader sig sejle i sin egen remonce-sø", det har jeg stadig til gode. Snøft! For den da hvor de kaster sig ned og bliver liggende - på nær lige et par standhaftige der holder fanen for resten af holdet.
Jeg bruger metode 2 og det virker til at være rigtig fint hele vejen til ovnen hvor de mister balancen i varmen. Jeg ved ikke om jeg kan stramme dejen mere, eller mase dem flade en gang lige inden ovnen? Nogen tips til balance-udfordrede gifler?? :-)
Caroline
Jeg var også noget slukøret, da jeg hev bagepladerne ud af ovnen og erfarede, at de altså ikke formåede at blive stående - så alene om problemet er du ikke.
Jeg er i gang med en ny potion netop nu, og jeg krydser, alt hvad krydses kan, i håbet om at de bliver stående denne gang.
Kasper
Godt at høre :) Du må sige til hvis du finder en god løsning. Jeg skal igang med at prøve igen også... :)
Kamilla
Så fik jeg endelig bagt dem.... Og NØØØØJ hvor er de lækre 😮 det bliver helt sikkert den "faste" opskrift fremadrettet 😉
Ditte
Kanelgiflerne ser så lækre ud!
Kan den brune farin mon erstattes med noget andet?
Her i Chile hvor jeg bor, har jeg simpelthen ikke kunnet støve det op, og det gør ondt i mit bageglade hjerte, hver gang jeg får lyst til brunsviger, kanelsnegle eller disse lækre gifler!
Mange knus
Loui&bearnaisen
Hej Ditte
Sejt, du læser med helt fra Chile :) Ja, du kan sagtens bare bruge almindeligt sukker - eller hvis de har en mørkere sukker. Ved ikke om det er muligt at få muscovadosukker dernede? Eller så, som sagt almindeligt sukker, gerne rørsukker :)
Isa
Nu kan jeg desværre ikke se, hvornår kommentaren er postet. Men.. I Chile kan man bruge chancaca! Har selv boet der og det er klart det bedste alternativ! Det er en hel hård klump brun farin, man kan få det i alle supermarkeder. Det skal bare smadres eller smeltes
Pernille
Hold nu op, hvor ser de lækre ud. Og de kommer lige i tide til "Kanelbullens Dag" næste weekend ;-)
Loui&bearnaisen
Hej Pernille
Tak - og ja, lige præcis ;D
Laura Denis
Gud for ser det godt ud - det må simpelhen prøves !
Laura Denis
Stave kan jeg åbenbart ikke sådan en fredag formiddag! Jeg mente selvfølgelig *gud HVOR ser det godt ud :)
Loui&bearnaisen
Hahaha, det kender jeg godt, hovedet er gået på weekend ;) Men tusinde tak, de dur bare :)
Hella
Hej Louise.
Jeg bager ikke så tit men når jeg gør, er det somregel efter én af dine opskrifter :)
Hvis det ellers skulle lykkedes mig, at få lavet disse gifler nogenlunde vellykkede. Er de så fryse venlige?
Jeg har børn og synes det er så rart, hvis man bare kan hente en snack fra fryseren, når de skal forkæles lidt. <3
Tak for dine gode opskrifter.
Loui&bearnaisen
Hej Hella
Tak for din besked og hvor er det dejligt, du kan bruge mine opskrifter :)
Jeps, det er de og så er de nemlig gode lige at tage op, når lækkersulten melder sig.
Mange hilsner
Louise
Sine Smed
Sådan, stærkt gået. Det kunne være at jeg skulle bare et par kanel gifler til det trætte flyttehold næste weekend. tak for opskriften.
Loui&bearnaisen
Hej Sine
Ja, jeg er så pavestolt over at det endelig lykkedes :) Årh, ja det er jeg sikker på de lige flytter en ekstra kasse for ;)
Nadia Kaplan
Du har kæmpet bragt, men de ser altså også virkelig lækre ud. hold nu op :)
Loui&bearnaisen
Hej Nadia
Tak :) Det holdt også ret hårdt, men hold op belønningen var god ;)