Vi har haft en større diskussion herhjemme de sidste uger. Madrelateret. Det har vi ofte, for er der noget, som kan sætte sindene i kog, så er det traditioner indenfor mad. Aarhus vs. Nordjylland.
Og vi bliver på ingen måde enige, så jeg vælger at rykke snakken herind før nogen flytter ud i skuret i stædighed...
Så, det meget seriøse emne; brunsviger topping!
Oh yes.
Jeg forstår det ikke!
De holder altså lidt igen i resten af landet. Især her i Aarhus.
...Mirkosmå trøfler fremstor store, fede romkugler.
...Flade studenterbrød, fremfor 5 cm høje klodser.
...Mangel på helt almindelige morgenkager, såsom futsko.
Og sådan forsætter det.
Også når vi lander på brunsvigeren!
De har simpelthen glemt både flødeskum og slik ovenpå! Jeg måtte lige gnide øjnene en ekstra gang, da jeg stødte på det scenarie første gang hernede.
Brunsvigeren var....nøgen!
Det kunne ligeså godt have været en massiv kanelsnegl, som var glemt at blive rullet. Ja, det trick med kanel i remoncen er altså også noget skørt noget..
Så lad os slå det fast en gang for alle: En brunsviger skal være: Snasket. Luftig. Og med flødeskum + slik ovenpå.
Og det er præcis sådan en fætter du får i dag. Ligesom med banankagen fra sidste uge, så er det nogle gange rart med det velkendte i køkkenet. Det du ved virker (og smager forrygende).
Så brunsviger. Den er ikke kun til kagemænd og fødselsdage - den fungerer nemlig umanerligt godt til den snarlige efterårsferie og en tur ud i det blå..grå?
Eller måske en tidlig Halloweenfest?
Louise 5 år overtog pyntningen af kagen. Faktisk har hun overtaget hele oktober, der findes nemlig ikke bedre tid på året – jeg er pjattet med at være 5 år og lege med edderkopper, spøgelser, monstre og gustne ting.
Come on, alt er bare bedre med sukkerøjne. Havde jeg haft børn, så ville leverpostejmadder, æbler og eftermiddagsnacks i madpakken have haft øjne i hele oktober. Om de ville det eller ej ;)
Anyway.
Er du lidt mere voksen, så har jeg et fif i ærmet. Frem for håndfulde af farvestrålende slik, så smager brunsvigeren også ret lækkert med danske æbler frisk fra efteråret. Altså sådan virkelig godt!
Dyp skiver af æble i lidt vand blandet med citronsaft inden du smider dem på brunsvigeren, så undgår du oxidering - den kedelige brune farve.
Men flødeskummet. Det får du ikke lov at undlade ;)
[yellowbox]BONUS: Den ultimative kageguide, så du får en perfekt kage - hver gang Klik her og hent den gratis kageguide [/yellowbox]
Inden du suser i supermarkeder og fylder kurven med brunsvigeringredienser, så er det lige et par faldgruber, vi skal over.
Jeg er sikker på, at du også har prøvet en af de her; en tør, krummende brunsviger, en brunsviger med snert af brændt karamel eller en brunsviger, hvor alt fyldet sejler på toppen, aldrig nået ned til dejen.
Tips til brunsviger
- En dej til brunsviger skal være virkelig blød, for ikke at blive tør. Irriterende blød, men ikke flydende. Så lad lige melposen stå, tag et ekstra kig og vurder: Er det bare dig der ikke gider klistrede fingre? (I'm with you..) Eller kræver dejen lidt ekstra. Der er forskel på mel, så det er ikke umuligt, at du skal have 50 g mere eller mindre i.
- Lad være med at ælte dejen efter hævning, selvom det er tillokkende. Du ender bare op med en stædig dej, der er umulig at få hevet ud i bradepanden, fordi du får vækket gluten op.
- En brunsviger skal have fordybninger og de laves selvfølgelig med dine fingerspidser. Men medmindre du har syleskarpe negle, så får du ikke prikket hul i dejen. Huller hvor remoncen kan løbe ned i og gøre brunsvigere ekstra skøn. Så frem med spisepinden eller hvad du kan finde og prik løs. Det gør lige brunsvigeren ekstra lækker og svampet.
- Bagningen kan være svær. Remoncen skal være godt brun, men hold lige et vågnet øje med den og hiv brunsvigeren ud inden du ser sorte pletter. Brændt karamel smager...som at række tungen ud af vinduet.
- Og jep, der må gerne være søer af remonce i fordybningerne.
- Smør, mælk og masser af gær - det hele gør lynhurtig din brunsviger til en kedelig sag. Så spis løs, mens den er lækker og lun. Frys resterne ned eller snup dem dagen efter. 3. dagen? Der er det sjove ovre.
Ingredienser
- 50 g gær
- 2 dl sødmælk
- 1 dl varmt vand
- 1 æg
- 80 g sukker
- 1 tsk salt
- 500-550 g hvedemel
- 100 g smør i tern, blødt
Remonce
- 225 g brun farin
- 225 g smør
- 50 g muscovadosirup, eller mørk sirup
Top
- 3 spsk farin
Sådan gør du
- Bland sødmælk og varmt vand til en lun væske.
- Opløs gæren heri.
- Tilsæt æg, sukker og salt. Rør det sammen.
- Tilsæt hvedemelet lidt af gangen, mens dejen æltes. Det er nemmest med en røremaskine eller en håndmixer med dejkroge, da dejen er meget blød.
- Tilsæt smør lidt af gangen og ælt det ind i dejen til den er skinnende og smidig.
- Dejen skal være meget blød ellers bliver brunsvigeren tør og kedelig.
- Dæk skålen til og lad dejen hæve 30 minutter til dobbelt størrelse.
- Beklæd en bradepande (her 32x38cm) med bagepapir.
- Hæld forsigtig den bløde dej ud i formen - lad være med at ælte den inden, så kan den ikke strækkes.
- Stræk/fordel dejen i brandepanden. Er dejen meget klistret kan du drysse med 1-2 spsk mel eller eller dyppe dine hænder i lidt mel.
- Prik med dine fingerspidser huller i hele dejen, samt tag en spisepind og prik dybe huller med den.
- Lad dejen hvile mens du laver remoncen.
- Kom farin, smør og sirup i en lille gryde. Varm det op ved jævn varme til det er næsten smeltet.
- Det skal have en tyk, men jævn konsistens.
- Fordel remoncen på toppen af dejen. Brug evt. en bagespartel til, at smøre remoncen ud i et jævnt lag.
- Lad brunsvigeren efterhæve 1 time.
- Drys med farin på toppen.
- Bag brunsvigeren ved 200 grader i ca. 16-20 minutter. Tjek den undervejs, den må ikke blive overbagt eller brændt på toppen.
- Tag brunsvigeren ud og lad den afkøle i brandepanden.
- Pynt den med flødeskum og hvad du nu lyster.
- Brunsviger smager allerbedst lun og samme dag, som den er bagt.
Krebs
Hej alle Sammen. Lav den som du vil og spis den med velbdhag til du sprænge ka.
Jeg har boet mange steder i landet, født København og vokset op i Australien, boet flere år i Nordjylland og på Fyn i Odense og nu i Sønderjylland. Alle bager som de vil. Men jeg må nu sige de bedste brunsviger jeg har smagt er de som jeg selv har bagt. Simple uden noget andet en grund indigrenserne og maser farin og smør remonce på. Inge sukater, rosiner, fløde æbler, Rom, kane, slikl eller mere. Men gør i som i vil det er jo jeres smagsløg som skal tilfredsstilles. Men jeg må tilføje at de som man får nogle steder i Nordjylland blandt andet støvring bageren hvor jeg kom en del de smager helt vidunderligt, de heder futsko og FUTSKO SKAL SPISES VARME, LIGE NÅR BAGEREN HAR BAGT DEM. I DET HELE TAGET SKAL DE ALTID VÆRE VARME. MEN MIN FAVORIT ER NU KØBENHAVNSKE ROSENBRØD DE FLADE FRA FREDERIKSBERG. MUM OG SÅ 3 X MUM.
Bente
Kan det være rigtigt, at kagen skal efterhæve 1 time efter at remoncen er kommet på?
Louiogbearnaisen
Hej Bente,
Yep, så bliver den bedst :-)
Prøv det ad og lad os høre om resultatet!
Hav en skøn dag.
Irene
Kan man erstatte sirup med noget andet el undlade den helt..!?! 🙈😅
Louiogbearnaisen
Hej Irene,
Tak for dit spørgsmål.
Du kan godt erstatte sirup med samme mængde brun farin.
Prøv det ad :-)
Anette
Forstår ikke folk der siger det er en skændsel med fløde på. Hvorfor er de overhovedet på denne side? Flødeskum er det eneste rigtige på brunsviger og det er ikke til diskussion, hvis du spør mig. Har øvrigt lige hevet kagen ud af ovnen og venter på den køler lidt, så der kan komme masser af fløde på..... Mummmmmmmms
Louiogbearnaisen
Flødeskum (og slik) er det ypperste på en brunsviger...det står ikke til diskussion :-)
Heidi
OMG - de er så gode! Nemt at lave og blev bare helt perfekte. Tak for opskriften!
Louiogbearnaisen
Det var så lidt Heidi - skønt at du kunne bruge opskriften - og nej, det bliver ikke meget bedre, hvis du spørger mig 😊
Hav en dejlig dag!
Marie MY
hej og tak for opskriften :)
manden (30 år) og jeg(28 år) kommer fra nordjylland og vi er vandt til at der altid kagemænd /brunsviger med flødeskum. men da vi for nogle år har boet på fyn ca. 7 år var det noget fy fy at det kunne man da ikke og hvorfor ødelægge kagemænd/ brunsviger. så vi tog altid flødeskum på dåse med sådan de kunne prøve. for det er bare lækkert
det er første gang jeg selv skal bage den her kage til min datters børnehave..
Louiogbearnaisen
Hej Marie,
Tak for din kommentar.
ja, det er sjovt at der i så lille et land som Danmark, kan være så store variationer af en kage :-)
Håber kagen bliver et hit i børnehaven - del gerne resultatet med os på bloggen :-)
Hav en skøn dag.
Rikke
Hej 😊
Tror du det er muligt at lave dejen før så den bare lige skal i bradepanden om morgenen ?
Louiogbearnaisen
Hej Rikke,
Tak for dit spørgsmål.
Det er desværre ikke muligt at lave dejen dagen før, da den vil overhæve pga af mængden af gær og få en mere gæret smag.
Sig endelig til hvis du har flere spørgsmål.
Hav en dejlig dag.
Carsten Thomsen
Jeg er nordjysk uddannet bager, og noget af det mest populærer vi kunne sælge hos "Arnes Bageri" i Brønderslev det var kagemænd med brunsviger med flødeskum.
Mange har det underligt (hvilket man også kan læse på kommentarerne her) når man snakker om at der skal fløde på brunsviger. Men jeg har endnu aldrig i mit 40 årige liv oplevet nogen som ikke elskede det, når det blev serveret for dem.
Jeg har boet på Færøerne i et par år, og er kommet herovre i 10 år. Og ALLE i den store familie elsker en brunsviger med fløde herovre, som jeg nærmest får bestilt hvergang der er en fødselsdag.
Som med sønderjyderne så er Færingerne også kendt for et stort kagebord, og der er en brunsviger med fløde en fast ingrediens.
Inden vi flyttede til Færøerne boede jeg med min kone og børn på Sjælland i 9 år, og der elskede de dem også.
Så ja, det kan være det lyder mærkeligt med fløde på, men gør jer selv en tjeneste at prøv at smage det.
Dejligt frisk!
Loui&bearnaisen
Hej Carsten
Præcis :) Tak for dit indspark :)
Sonja Richmond Bork
Hej Carsten.
Jeg er selv færing, og ja, vi elsker vores kager :) Dog er jeg aldrig stødt på brunsviger på Færøerne.
Robert Andersen
Brunsvigeren er en Fynsk ting & kommer fra Fyn. Brunsvigeren skal være blød & luftig med masser af snask, Men når jeg læser at folk præsentere brunsvigeren med flødeskum, marzipan & slik, Syntes jeg lidt at det er en skændsel at man ødelægger originaliteten, hvor den serveres som den er, kun med snasken. Slik på brunsvigeren bruges kun i forbindelse med fødselsdage ellers ikke & er også først noget der er kommet til senere, af nogen som syntes at den skulle pyntes lidt ekstra ordinært til glæde for børn. Men fred være det. Har kun spist brunsviger 2 gange, siden jeg boede på Fyn som barn & er idag 44 år & grunden er, at jeg ikke fik den samme oplevelse af smag som jeg husker den som barn & er kommet til den konklusion at ingen kan bage en brunsviger som den bages af de fynske bager, da folk har forskellig opfattelse af, hvordan den skal være.
Rikke Søndergaard
Brunsviger kommer oprindeligt fra Tyskland og det var en københavnsk bager, der første gang svingede den over disken. Så mon ikke HELE Danmark og ikke kun dejlige Fyn kan tage patent på kagen og lave den precis, som de har lyst til. Jeg spiser den gladelig med og uden flødeskum - helst det første, da jeg kommer fra Frederikshavn, men bor på Sjælland :)
Anna Emilie
Med Fynsk familie er den version jeg altid er blevet præsenteret for brunsviger fri for kanel og flødefis men godt med slik og snask.
Simpelthen!
Sine Smed
What! Brunsviger med flødeskum og kanel! Det er blasfemi! :-D
Hvis der skal noget på brunsvigeren så er det glasur eller creme. Nogle kommer også et stykke brunsviger oven på et halvt rundstykke, så er morgenmaden serveret.
Hilsen fynboen
Allan
NEJNEJNENEJNEJLOUISE!!!!!Du gør det helt forkert, flødeskum, marcipan, chokoladesovs og hvad i tossede nordjyder ellers kan finde på at udsætte sådan en uskyldig brunsviger for hører sig ingen steder hjemme.....det eneste du kan pynte en rigtig bruner med er mere, meget mere snask, gerne så meget at det hviner i tænderne når du bider i den......VH Fynboen (Home of the Original Bruner)
Louise /Fru Kofoeds Køkken
Hmm, min mor var fra Aalborg, men jeg har nu aldrig oplevet hende komme flødeskum på en brunsviger... Det er måske noget nordenfjords...? ;) Til gengæld er jeg med dig all the way på det med, at der skal MASSER af snask på! Og slik selvfølgelig! Og jeg bliver helt nostalgisk ved tanken om smørkager / futsko hjemme hos mormor :)
Christina
Åh hvor er det rart med en lidelsesfælle heri Århus ;-)
Har helt de samme mangler i kageverdenen i Århus som dig!
Kan også kun sige: HVORFOR? Til kanel i remoncen;-)
Bedste hilsner en anden nordjyde.
Loui&bearnaisen
Hej Christina
High five - godt at høre jeg ikke er den eneste ;)
Mange hilnser Louise
Hvadskalvibage/Mette
Lidt sjovt for jeg stødte faktisk først på brunsviger med fløde (og syltetøj) da jeg fik arbejde i Aarhus :-)
Der fik jeg også forklaring fra min kollega at sådan skulle den altså laves når man kom for Nordjylland.
"nå" var min kommentar - "jeg er nordjyde og har aldrig stødt på det før".
Om det skyldes det forhold at min far er fynbo - dvs der hvor brunsvigeren kommer fra :-) - ved jeg ikke helt. Han vil helt klart kikke meget mærkeligt hvis den blev serveret med fløde.
Jeg kan nemt undvære fløde og slikket - men det er en dødssynd at spare på snasken :-)