"Alle har stået ved bageren og stirret på franskbrødene. Men de er ofte kun lavet på ren hvedemel, dyre og duften følger ikke helt med i papirsposen, når brødet er rent hvedemel.
Franskbrød kan laves selv. Den eneste fare, er at man kommer til at spise det, før det har kølet helt af og derfor ender med mavepine pga. af den varme gær.
Brødet her er lavet som et formbrød, men med overvejende mængde sigtemel, for en lidt mere fyldig smag og for at gøre synden med hvidt brød lidt mere tilforladeligt. Kærnemælken gør det blødt og saftigt, præcis som et formbrød skal være. En skive på brødristeren, et par dage efter, kan bestemt anbefales."
Formbrød med sigtemel
1 stk.
25 g gær
3 dl kærnemælk
1 dl vand
1 spsk sukker
1 tsk salt
300 g sigtemel
150 g hvedemel
Rør gæren ud i kærnemælk og vand. Tilsæt sukker, salt og sigtemel og hvedemel lidt efter lidt. Ælt dejen godt igennem på bordet, den skal være smidig og let klistret. Kom dejen tilbage i skålen og lad den hæve tildækket i 1 time.
Kom bagepapir i 1 liter rugbrødsform og kom dejen forsigtigt ned i formen. Rids brødet og drys med lidt mel. Lad det hæve tildækket i 45 min. Bages ca. 20 ved 200 grader på nederste rille. Tag brødet ud af formen og bag det 5 min uden form.
Afkøles min. 30 min, inden det skæres af.
Mette
Hej Louise
Skal vand og kærnemælk lunes når gæren skal opløses?
Jeg glæder mig til at bage til brød 😊
Mvh Mette
Louiogbearnaisen
Hej Mette,
Tak for dit spørgsmål.
Jeg plejer at varme vandet og så blande med kærnemælk, så det hele bliver lunken.
Sig til hvis du har flere spørgsmål og lad os endelig vide, hvordan resultatet blev :-)
Hav en dejlig dag.
Ole Vittrup
Hej Louise!
Jeg sidder og læser om det formbrød med sigtemel.
Du skriver at når du tilsætter sigtemel, så er det mindre syndigt og mere tilforladeligt at spise formbrødet.
Når jeg kigger på næringsdeklarationer på hhv. hvedemel og sigtemel, så er de nærmest identiske - begge er sigtede meltyper - d.v.s. at skaldele og kim er fjernet. Den sigtemel jeg sammenligner med, er den der ligger på fødevarestyrelsens database - den er sammensat af en blanding af sigtet hvede- og rugmel.
Så jeg er ikke så sikker på at dine argumenter er de bedste i verden. Jeg er dog enig i at ved at bruge sigtemel, så får du en lidt bedre smag. :-)
Loui
Hej Ole,
Tak for din kommentar og ja, det har du fuldstændig ret i.
I sigtemel er blandingsforholdet ca. 50% af hver meltype, men det kan variere afhængigt af fabrikant og mærke. Sigtemel har en anelse højere indhold af kostfibre, men ikke noget betydeligt.
Ha en fortsat god dag.