Nemme og hurtige pirogger med fyld, som er lavet med færdig dej. Empanadas er geniale på lager i fryseren til dage, hvor du mangler inspiration til madpakken. Se opskrift og video herunder.
Pirogger vs. Empanadas
Der var stor debat med de her kammerater, for hvad skal de egentlig kaldes? Pirogger eller empanadas? Begge samme udseende, men fra to verdensdele og alt at dømme ud fra en hurtig sludder med Chatgtp, så også forskelligt fyld og fremgangsmåder afhængig af om det er en pirog eller empanada
Og så alligevel.. For der er bare ikke rigtig helt enighed på den front, da researchen bev slugt af en halv aften på google. Jeg siger dig, det er en seriøs sag!
BONUS: Gratis madpakke-bog med mine 10 bedste madpakkeopskrifter og 4 ekstra til lækkersulten! Klik her og få e-kogebogen nu
Så navnet?
Du bestemmer, hvad du kalder dem. Jeg er mest på empanadas, fordi vi er ovre i det krydrede fyld, men hopper du på piroggen, så smager de lige godt.
Og gode, det er pirogger ...empanadas - især på madpakken eller til den lange biltur.
Dej til Empanadas
Jeg nappede den helt nemme; en hurtig rulle færdig dej fra hylden. Men du kan sagtens lave dem med en hjemmelavet pizzadej - både den klassiske eller den med surdej, vil være perfekt til de her.
Skal du bruge dine pirogger, som snack eller appetizer, så vil en butterdej hellere ikke være helt dum. Lav gerne dem lidt mindre, hvis du bruger butterdej, så de passer som snack.
Se også: Butterdejssnack med pesto og ost
Fyld til pirogger
De her pirogger er fyldt med en mexicansk rest fra de her taco muffins, som er krydret kyllingkød med grøntsager og tacosauce. Men der er masser af muligheder for at fylde dine pirogger med lige dit favorit fyld eller hvad du har af rest i køleskabet.
Du kan både bruge oksekød, skinke eller kyllingestykker, sammen med fx. flødeost med smag. Spinat og feta eller krydret kartoffelfyld er også virkelig lækkert i pirogger.
Vegetar pirogger
Er du ude i en vegetar-udgave, så lav nap opskriften på kød-fyldet her og udskift kødet med 300 g grøntsager fx. squash, gulerødder eller søde kartofler - alle i små tern. Linser vil også være super lækkert for endnu mere mæthed.
BONUS: Gratis madpakke-bog med mine 10 bedste madpakkeopskrifter og 4 ekstra til lækkersulten! Klik her og få e-kogebogen nu
Pirogger/empanadas
Ingredienser
Empanadas
- 1 rulle færdig pizzadej , eller hjemmelavet pizzadej
- 2 dl krydret kødfyld eller grøntsagsfyld, fx. rest fra mexicansk mad
- 100 g revet ost
- 1 æg
Fyld
- 2 spsk olie
- 300 g hakket kylling eller oksekød
- ½ mellemstort løg, i små tern
- 1 fed hvidløg, finthakket
- 1 peberfrugt, i tern, rød eller gul
- 2 tsk stødt spidskommen
- 2 tsk paprika
- 1 tsk oregano
- ⅛ tsk stødt chili
- 250 g tacosauce, ca. 1 glas
- 200 g tomatsauce
Sådan gør du
Empanadas
- Tryk/skær cirkler ud af pizzadejen.
- Fordel fyld og ost på den ene halvdel af cirklen og fold den anden over. Pensl evt. først kanten på cirklen med sammenpisket æg for at "lime" kanterne sammen.
- Tryk med en gaffel kanterne godt sammen.
- Fordel piroggerne på en bageplade med bagepapir.
- Pensl med æg og skær et par snit i toppen, så luften kan komme ud under bagning.
- Bag dem i ovnen ved 225 grader (alm. ovn) i ca. 10 minutter til de er gyldne og bagte.
- Tag piroggerne ud og lad dem afkøle på en bagerist.
Krydret fyld
- Varm olien op i panden og tilsæt løg, hvidløg og peberfrugt og svits det i 1 minut.
- Tilsæt hakket kylling (eller oksekød) og brun det hele godt af i ca. 5 minutter.
- Tilsæt spidskommen, paprika, oregano, chili, salt og peber og svits det med i ca. 1 minut.
- Kom tacosauce og tomatsauce panden. Lad det koge op under omrøring og skru herefter ned til svag varme. Lad det simre i ca. 10 minutter og smag til.
- Brug 2 dl afkølet fyld til piroggerne (resten af fyldet kan fint fryses eller spises i tortilliapandekager)
Helle
Lavede dem i weekenden og de var et stort hit hos både børn og voksne. Tak for de bedste opskrifter og altid god inspiration.
Mvh. Helle
P.S. Er også med på dit fantastiske fotokursus og det har bare været den bedste investering. Anbefaler det til alle, der vil tage gode billeder.
Loui&bearnaisen
.Hej Helle
Tusinde tak - hvor er det dejligt, du kunne bruge opskriften :) Og tusinde tak for de søde ord - det er bare fantastisk at høre :)
Mange hilsner
Louise