Det bedste brød jeg har bagt længe! Selvom jeg bor i Århus ligger der desværre ikke nogle specialbutik med de anderledes meltyper lige om hjørnet. Så da Amos nye meltyper var på hylderne, skulle de prøves. Jeg er solgt, for de giver altså et ret lækkert brød, med masser af smag. Meltyperne kræver en del mere arbejde end almindeligt mel, dvs. en røremaskine, hvis du da ikke har husmorarme. Da jeg hverken har den ene eller det andet, blev min håndmixer udsat for tortur. Skal vi bare sige at den blev lidt varm og hvis lige skal have et par dages hvil.
Jeg vil klart anbefale surdej til brød, men de kan også sagtens laves uden for den utålmodige sjæl. Opskriften herunder er fra mit eget hoved og mine evige bageeksperimenter - husk æltning og hævning!
Og hvis du er indehaver af en røremaskine, så sender jeg mange misundelige tanker.
______________________________________________________________________
Fuldkornsbrød
-
15 g gær
-
5 dl koldt vand
-
2 tsk groft salt
-
1,4 dl raspolie
-
2 spsk honning
-
4,5 dl fuldkornsmel
-
ca. 6-7 dl hvedemel
Rør gæren ud i vandet. Tilsæt salt, honning, olie og groft mel. Rør det hele godt sammen og lad dejen trække 5 min på køkkenbordet. Tilsæt hvedemelet lidt efter lidt, men du ælter med en køkkenmaskine eller håndmixer. Dejen skal æltes ca. 15 min og være elastisk, sej og skinnende.
Skålen dækkes til og stilles lunt i ca. 3-4 timer.
Smid en bagesten i ovnen og skru op på fuld temperatur i ca. 40 min, til ovnen er gennemvarm.
Godt med mel bredes ud på bordet og dejen hældes forsigtet ud derpå. Den er meget tynd. Saml den hurtigt, men forsigtigt i melet, så den er godt dækket af mel og har fået et mere fast struktur. Sørg for at samle folderne i bunden af brødet. Dejen må IKKE æltes, så forsvinder luften.
Lad den hvile 20 min på bordet, mens ovnen varmer.
Snit brødet med en skrap kniv i toppen (VIGTIGT). Brødet skubbes forsigtigt over på en spade eller træbræt og skubbes dernæst ind på den brændvarme bagesten. Skru ned til 250 grader og bag brødet i ca. 20 min. Tiden afhænger meget af ovn, bagesten og varmeregulering. Så sørg for at holde øje. Når skorpen er sprød og brødet lyder hult, når det bankes i bunden på det, er det færdigt.
Tag brødet ud og lad det køle af på en bagerist. Selvom det er svært, så undlad at skære i det før efter ca. 20-30 min.
Sørg for at brødet er helt afkølet før du enten dækker det til eller fryser det ned, da det ellers vil blive klæg.
Jeg opbevarer brødet med skæresiden nede, på et træbræt med et viskestykke over.
claus albertsen
super opskrifter bruger din side meget.
vil prøve dette brød i weekenden.
en lille oplysning, når du trykker på linket i dit opskriftrearkiv på denne opskrift kommer man ikke ind på den men ryger ud i din blog.
god weekend
Loui
Hej Claus
Tak, det er rart at høre :)
Håber det gik godt med brødbagningen.
Og tak for oplysningen, det vil jeg lige få fikset - er vist linket som er smuttet.
God onsdag :)
Louise
Loui
Tak :)
Melet er på hylderne i Bilka, så et var der det faldt ned i min kurv.
Ja, der har jeg også været inde og snuse, da jeg boede i midtbyen - elsker specialvarer og især mel :) Desværre er det bare for sjældent jeg kommer der ind nu. Kunne være det skulle laves om på ;)
Grydelappen
Ih, hvor ser det godt ud - hvor søren fandt du det mel henne?
helsekosten på frederiksallé (lige overfor matas/føtex) har en del specialmel :)
Lone Lyshøj
Det ser lækkert og prof ud. Håber der falder en smagsprøve af på et tidspunkt.
/Lone