Lækkert og nemt sigtebrød med hurtig surdej (fordej) og kærnemælk, så brødet bliver saftigt. Find opskrift på mormors sigtebrød her
Sigtebrød er lidt et bagerbrød - eller det er i hvert fald sådan jeg tænker om det. De fleste kan vel ikke sige sig fri for, at have købt et blødt, lunt sigtebrød ved bageren, bragt det hjem i den knitrende pose og spist det med masser af smør(og måske sukker?)
Hvis du ikke har smagt sigtebrød, så er det tid nu.
Brødet her er bagt med en fordej, men har du surdej så brug den - det giver en fantastisk smag.
Jeg bagte brødet uden form, men hvis det skal være helt rigtigt efter mormors gamle opskrift, så skal det bages i en franskbrødsform og drysses med masser af birkes.
Forsød fredagen og bag en sigtebrød, som alle med garanti vil spise til sidste krumme.
Kan sigtebrød bages uden kærnemælk?
Ja, det kan du godt. Brug vand, mælk eller yoghurt. Både yogurt og kærnemælk gør brødet ekstra saftigt.
Hvad er sigtemel?
Sigtemel er en blanding af sigtet rugmel (rug uden kim- og skaldele) og sigtet hvedemel Melet suger mere væske end rent hvedemel og derfor er det vigtigt at dejen er mere fugtig, når du bager med sigtemel. Du kan købe sigtemel i de fleste større supermarkeder.
🍴 Opskrift
Ingredienser
Fordej
- 2 dl vand
- 10 g gær
- 1 spsk vand
- 100 g fuldkornshvedemel
Dej
- 2,5 dl kærnemælk
- 1 spsk sukker
- 300 g sigtemel
- 200-300 g hvedemel
- Birkes
Sådan gør du
Fordej
- Vand og gær opløses i en skål. Tilsat salt og fuldkornshvedemel og rør dejen godt sammen. Dæk skålen med film og lad den stå på køkkenbordet natten over.
Dejen
- Fordej, kærnemælk og honning blandes i en stor skål. Rør sigtemel i og derefter hvedemelet lidt efter lidt. Dejen skal være smidigt og lidt klistret. Skålen dækkes til og stilles til hævning i 1,5 time.
- Vip forsigtig dejen ud på en bageplade med papir. Fold den sammen og form den til en aflangt brød. Brødet dækkes til og efterhæver ca. 30 min.
- Brødet pensles med vand og drysses med birkes. Bag brødet ved 250 grader i 10 min. Skru ned til 200 grader og bag det færdigt - ca. 20 min.
- Afkøles min. 20 min før det skæres i.
Carsten Kjøller
Det ser faktisk godt ud,
men hvor blev surdejen af,
som der står i overskriften?
Loui&bearnaisen
Hej Carsten
Tak :) Surdejen skal forståes som fordejen i brødet.
Kan godt se det er lidt misvisende, så jeg ændrer det til fordej.
Mange hilsner
Louise
Nikoline
Det ser lækkert ud det brød - det skal vist bruges til brunch på lørdag :)
Jeg har dog lige et spørgsmål: Der står vand to gange i opskriften til fordejen? Skulle der have stået salt i stedet for, hvis ja, hvilken mængde? :D
- Nikoline