Det er jo faktisk lidt snyd, for brødet kan jo bruges til alt muligt andet end tapas, Men det var bare lige det, som det blev bagt til herhjemme i går.
Jeg fik for noget tid siden en sending fra Gaea, med lækre græske produkter, som skulle testes. Og den perfekte anledning var i selskab med min Mutter - for med tapas, vin og tid, går det ret godt.
Der skulle noget brød til at svøbe alt tapanaden og olivenolien op, så jeg måtte i mors køkken og finde de røde Margrethe-skåle frem.
Brødet endte med det her; en ret lækker sag. Fordejen giver brødet ekstra smag + det proteinrige mel giver det spændstighed og skøn struktur.
Den runde form er ren valgfrihed; aflange baguettes, små flutes eller et stort brød - alting kan fungere.
Resten af Tapas gildet finder du her imorgen :)
....for mine musearme, har været til træning idag. Og hold nu op, så tunge de pludselig falder på tasterne. Rimelig ubehageligt, at få gode ideer af al den OL.
Ingredienser
- 10 g gær
- 1,5 dl lunken vand
- 100 g hvedemel TIPO 00
- 3,5 dl lunken vand
- 1 tsk groft salt
- 2 spsk olivenolie, olivenolie
- 100 g fuldkornshvedemel
- 300-400 g hvedemel TIPO 00
- 1 spsk olie
Sådan gør du
- Bland gær, vand og mel sammen. Dæk skålen til med madfilm og lad den stå på køkkenbordet i min. 5 timer.
- Tilsæt vand, salt, olie og groft mel til fordejen. Kom hvedemel i lidt efter af gangen, mens der æltes.
- Ælt dejen godt sammen til den er glat og smidig - det tager ca. 5-6 minutter.
- Smør skålen med olivenolie, kom dejen i og dæk skålen til med madfilm. Lad den hæve lunt i ca. halvanden time.
- Form dejen til en lang pølse. Sno den et par gange og kom den på en bageplade. Pensl med vand og drys med lidt mel (evt. groft salt). Lad den hæve mens ovnen forvarmer.
- Forvarm ovnen til 250 grader.
- Kom brødet i ovnen og bag det ved 225 grader i ca. 20-25 minutter. Det skal være gyldent og sprødt.
- Lad det afkøle på en bagerist.
Lene Tidemand
Jeg skal lave tapas til 13 personer.
Hvor mange af dine brød skal jeg lave?
Loui&bearnaisen
Hej Lene
Jeg tror jeg ville lave 2-3 stk afhængig af der øvrige tilbehør og evt. kiks.
Mange hilsner
Louise
Bente
Hej. Jeg vil gerne prøve dette brød. Jeg går ud fra at det er de 3 første ting der skal stå 5 timer, er det rigtig forstået? Hvordan får du enderne til at blive sammen under bagning.
Louiogbearnaisen
Hej Bente,
Ja, det er de første 3 ting, der skal stå i 5 timer (gær, vand og mel)
Ang. enderne, så bliver de presset godt sammen. Dejen skal været ret klistret til det her brød, så du burde kunne "lime" ender sammen. Alternativt, så brug evt. lidt vand eller form brødet til et almindeligt brød, gør det lidt fladt og lav et hul i midten af brødet og pres/form det størrer. Form herefter kransen - så undgår du enderne.
Lad os høre hvordan det går :-)
Louise
Kan man koldhæve denne dej? :)
Louiogbearnaisen
Hej Louise,
Tak for dit spørgsmål.
Ja, du kan sagtens koldhæve dejen til tapasbrødet 😀
Prøv det ad og lad os høre om resultatet.
Hav en skøn dag.
Martin
Hvor mange mennesker er brødet ca. Til?
Loui&bearnaisen
Hej Martin
Det kommer an på hvor sulten dem du skal servere det for er og om det er til Tapas, som forret eller hovedret.
Malene
Hej
Jeg skal prøve at lave brødet i dag.
Forstår bare ikke helt hvor meget hvedemel man skal komme i første gang. (Når dejen skal stå min. 5 timer) er det så kun de 100 g.? Også skal de 300-400 g. i efter den har stået?
AM
Er tipo 00 almindeligt mel, eller kan man bruge alm. hvedemel?
Loui
Nej det er det ikke, det er hvedemel som er "stærkere". Men du kan godt bruge almindelige hvedemel :)
ann winther
Har lige lavet ovensåede du skriver 3-400 g tipo 00. Dejen er såærdeles våd, er der en fejl i opskriten?
Mvh
Ann
Loui
Hej Ann
Nej det er ikke en fejl i opskriften. Jeg har lavet en indlæg om netop det med melmængder; http://www.louiogbearnaisen.dk/2013/02/kitchen-guide-derfor-ligner-dit-brod-ikke-det-i-opskriften.html
Håber det kan hjælpe :)