Jeg har en svaghed på den her tid af året. Majskolber! Allerhelst kogte, med iskoldt smør og salt. Det er faktisk så galt, at jeg spiser dem som aftensmad flere gange om ugen. Altså bare majskolber - ikke som tilbehør.
I sidste uge var det en hyldst til ribs, nu er det majskolbens tur i rampelyset. Vi starter først med lidt facts om majsen, for selvfølgelig har jeg al min nørdethed researchet på banditten - det er jo helt essentielt at være opdateret på viden om majs (;
Majs kom til Europa omkring 1500-tallet og det var de kære spaniere, som synes den skulle med hjem fra Mellemamerika og bruges til hønsefoder. Det tænkte Asien og Afrika var en mægtig god ide og de fik også fingre i majsen.
Men så oprendt år 1845, hvor kartoffelhøsten slog fejl, endnu engang, og den irske befolkning var mere end sultne. Europa holdt fast i deres hønsefoder, men USA sendte majskolber til Irland. Og så spiste vi allesammen majskolber. Indianerne i Mexico er dog lidt mere fancy, de dyrker nemlig blå majs. Ja, forestil dig lige blå cornflakes eller popcorn (:
Uundværlige facts fra det store world wide web
- Ensidig majsspisning kan medføre vitaminmangel... Surprice, surprice
- Majskolber kan omdannes til kulstofbriketter, hvilket kan lagre store mængder metangas.
- Du kan ikke slå majs ihjel med "roundup", majsen er nemlig genmodificeret til at modstå nærmest alt!
- USA producerer ca. 333 mio. tons majs om året og er suverænt kongen af majsproduktion.
- Majs bruges til plast, tekstiler og kemiske produkter.
- I 1869 blev den første majskolbe udhulet og brugt til pibe.
- Mange steder i USA finder du populære langsbrugs-turistattraktioner; Majs-labyrinter!
- Mangel på sand til sandkassen - svaret er majskerner, som bruges mange steder i USA.
Og så til det sjove tilberedning af majs. Jaja, de fleste ved nok hvordan de tilberedes, men lad os tage den endnu engang for Prins Knud.
Ingredienser
- Friske majskolber
- Vand
Sådan gør du
- Kom majskolberne i en skål med vand og lad dem trække min. 30 minutter.
- Læg kolberne på grillen med bladene på og grill dem 15-20 minutter - vend dem undervejs.
- Fjern bladene og server med salt og smør.
Ingredienser
- Friske majskolber
- Vand
Sådan gør du
- Kom majskolberne i en skål med vand og lad dem trække min. 30 minutter.
- Læg kolberne på grillen med bladene på og grill dem 15-20 minutter - vend dem undervejs.
- Fjern bladene og server med salt og smør.
Ingredienser
- Friske majskolber
- Vand
Sådan gør du
- Kom majskolberne i en skål med vand og lad dem trække min. 30 minutter.
- Læg kolberne på grillen med bladene på og grill dem 15-20 minutter - vend dem undervejs.
- Fjern bladene og server med salt og smør.
Men friske majs behøver jo slet ikke, at blive tilberedt. Sæt kolben på højkant, tag en kniv og skær nedad, så majsene falder fra kolben. Så er der lækre, sprøde majs til salaten.
Tjek et par af mine opskrifter ud her.
Sund og mættende salat med butterbeans
Du kan selvfølgelig også bare gumle løs på de friske majs på kolben - ret skøn snack på madpakken (:
Elsebeth
Og så er der reaktor-versionen, som min veninde i USA har lært mig engang, da vi endnu ikke spiste majskolber i Danmark: Smid den fuldt påklædte majskolbe ind i microen og giv den 10 min.
Loui
Majskolber i mikroovn har jeg aldrig prøvet, men kunne være den skulle afprøves :)
Piskeriset
Hov! Nu kom jeg da lige i tanke om, at jeg har et par kolber i køleskabet. Dem må jeg hellere få spist til frokost en af de nærmeste dage. Sådan en varm majskolbe med lidt smør og salt er en af mine yndlings-sommerretter :-)
Madling
Jeg er med på holdet ELSKER også majs :-)
Jeg lavede fornyligt majs i ovnen, men de blev desværre ikke gode. Næste gang må jeg prøve at lave dem med bladene på.