Græskar kan så meget andet end at blive udhuldet og pakket med lys. Eller for den sags skyld blive forklædt som suppe. Jeg har taget en lille tur over atlanten. Til det kære Amerika. Og ladet mig inspirere af de tusindevis af lækre opskrifter med det gyldne hoved. "Over there" bruger de ofte, som i stort set altid, græskar på dåse; "Pumpkin puree canned".
Ja, her kommer min hop-over-hvor gærdet-er-lavest mentalitet ind, for den kræver sin mand/kvinde at få omsat et græskar til pure. Ej, det er jo egentlig ret nemt når man er ovre al møget med krigen til kødet. Men come on - en dåse græskar pure er jo genialt. Jeg vil ha', jeg vil ha'...
Det havde supermarkedet ikke, så jeg købte intet mindre end 3 fine (kæmpe) hokkaido græskar og efter en time var der 2 liter pure. Når man er igang, kan man ligeså godt gå all in (:
Den ene liter blev brugt, den anden røg i fryseren til senere eksperimenter. Og hvad brugte jeg så en hel liter orange snask til? Well, mit køkken duftede igår af græskar-boller med salvie og chili, brownie med græskar-chesse, pumpkin-glazed popcorn og resten røg i den her lækre dip. Intet mindre. Jeg tror faktisk mit crush på græskar er gået hen og blevet ren kærlighed. Så forbered Jer, den næste uge er dedikeret til græskar og ovenstående opskrifter selvfølgelig.
Men tilbage til dip, spread, pure, smørelse - you name it. Den er ganske enkel og smager skønt både på brød og som dip. Med grøntsager, knækbrød, grissinis. saltede snacks og ja, faktisk hele molevitten. Jeg lavede den ret spicy, men er du mere til en mild, så spar lidt på de stærke krydderier.
Og så er det vist ikke mere at sige end; God regnfuld søndag. Det mørke vejr har mit stjålet foto-lys, så istedet vil jeg lave en omgang varm chokolade med kanel og snuppe en græskar-brownie. Og hive stikket og gå helt offline fra al elektronik. Mit søndagsritual. Et godt et, hvis jeg selv skal sige det (:
Ingredienser
- 1 dl græskarpure, kogt, most græskar
- ½ dl cremefraiche 18%, eller kvark, græsk yoghurt m.m.
- ¼ tsk cayennepeber
- 1 tsk stødt chili
- ½ tsk spidskommen
- ½ tsk stødt koriander
- 1 spsk citronsaft
- Salt/peber
- Evt. ½ tsk tørret salvie
Sådan gør du
- Rør alle ingredienserne sammen og smag dippen til.
- Dæk skålen til og stil den i køleskabet. Lad den trække min. 30 min.
- Server som dip eller brug den som spread.
Skriv en kommentar