Et blødt, luftigt franskbrød i form er nemt og hurtigt at bage selv. Få den bedste opskrift på klassisk frankbrød med smør og mælk her.
Er du sulten efter en skive franskbrød?
Jamen, så vil jeg da bare sige at jeg netop sidder med sådan en skive i hånden, pakket ind i smør og ost og ualmindelig god. Min mandag startede nemlig med uventet skemafri, hvilket må anslås til den bedste følelse i en studerenens liv ;)
Eller faktisk er jeg så irriterende glad for nuværende studieperiode, at jeg ikke helt kunne udvise helt samme glæde som tidligere over beskeden. Muligvis også fordi jeg lå brak med snue stort set hele sidste uge og weekenden med - så jeg har efterhånden fået opfyldt behovet for afslapning til fulde.
Klassisk franskbrød i form
Anyway, jeg spiser franskbrød fra igår, hvor jeg blev forkælet med sådan en svend. Jeg har tidligere lagt opskriften ud lignede franskbrødet, men det er nu så godt, sådan et friskbagt et, at det fortjener lidt rampelys igen.
[yellowbox] BONUS: Snup min gratis tjekliste til det basis bageudstyr, som jeg selv bruger i køkkenet [/yellowbox]
Som med alt andet hjemmebagt gærbrød, er det allerbedst samme dag, hvor det er blødt og saftigt.
Dog skal man ikke undervurdere dagene efter, hvor det kan ristes! Faktisk er det min yndlings tilberedning af brød. Ristet hårdt, men stadig lidt blødt i midten.
Så har du lidt gemt overskud på en mandag. Okay, hvem har det? Vist kun heldige studerende ;) Men altså helt hypotetisk set, hvis der nu er en snært overskud, så kunne det jo være et nybagt franskbrød skulle pryde middagsbordet? Og fyldes med rejer og æg. Eller lun leverpostej og sprød bacon.
Fik du lige pludselig overskud ;) ?
Tip til franskbrød
Jeg har brugt hvid hvede i opskriften, for et franskbrød der har lidt mere bid. Du kan sagtens udskifte hvid hvede med almindeligt hvedemel, for et helt lyst franskbrød.
Eller du kan tilsætte 2 dl groft mel til brødet i stedet, for et lidt grovere franskbrød.
Ingredienser
- 50 g gær
- 3 dl mælk, gerne sødmælk
- 50 g smør
- 1 æg
- 2 tsk sukker
- 1 tsk salt
- 3 dl hvid hvede, kan erstattes af almindeligt hvedemel
- 6-7 dl hvedemel
Sådan gør du
- Smelt smørret.
- Hæld mælken i smørret for at køle det ned og lune mælke lidt.
- Smuldr gærren heri og rør det ud.
- Tilsæt de øvrige ingredienser, men hold lidt af hvedemelet tilbage.
- Tilsæt det lidt af gangen mens dejen æltes.
- Ælt dejen til den er smidig og glat.
- Kom den tilbage i skålen og lad den hæve tildækket ca. 45 minutter til dobbeltstørrelse.
- Slå dejen ned og kom den i en brødform.
- Lad den efterhæve 20-30 minutter.
- Bag brødet ved 200 grader i ca. 25 minutter - tjek om det er gennembagt!
- Tag det straks ud af formen og afkøl på en bagerist min. 20 minutter.
- Spis, spis, spis mens det er frisk
Charlotte
Den bedste opskrift på franskbrød jeg har prøvet!
Loui&bearnaisen
Hej Charlotte
Tusinde tak, hvor er det dejligt at høre du kunne bruge opskriften :)
Mange hilsner
Louise
Ellen
Uhm, jeg har brugt opskriften mange gange efterhånden, og det er en klar favorit herhjemme. Jeg har ikke hvid hvede som en del af mit basislager, så jeg har brugt grahamsmel i stedet. Tak for opskriften:-).
Louiogbearnaisen
Hej Ellen,
Dejligt at høre, at du kan bruge opskriften :-)
Lyder lækkert med grahamsmel - tak for tippet!
Hav en skøn dag!
Brian
Det her brød er alt for sødt efter min smag,
Mon ikke der skulle have stået 2 tsk sukker og ikke spsk?
Jeg har kigget på andre opskrifter og mange anfører 1 tsk salt og 1 tsk sukker til samme mængde mel.
Loui&bearnaisen
Hej Brian,
Ja, det kan jeg godt forstå, at du synes er lige sødt nok...for du har fuldstændig ret - det er selvfølgelig tsk og ikke spsk.
Jeg beklager fejlen og får det rettet til med det samme.
Tak for din feedback.
Tstts
God ide hvis man smøre bage formen ... fremgår ikke i opskriften.. 3 timer på en ødelagt brød rip
Louiogbearnaisen
Hej Tstts
Øv, hvor ærgeligt :-(
Jeg har ikke selv oplevet at brødet hænger fast i formen, men igen så er der stor forskel på forme, og nogle skal måske smørres for at brødet ikke hænger fast.
Håber du har mod på at prøve igen :-)
Susanne Bjerring Olesen
Hejsa. Kan man bruge røremaskine
Louiogbearnaisen
Hej Susanne,
Ja, du kan sagtens bruge en røremaskine :-)
Fortæl os gerne om resultatet i en kommentar her på bloggen.
Hav en forrygende dag!
Susanne Pedersen
Rigtig dejligt brød, og nem opskrift.
Men pensler du ikke brødet med noget?
Mvh. Susanne :-)
Louiogbearnaisen
Hej Susanne,
Tak for dit spørgsmål.
Det er ikke altid at jeg pensler brødet, men du kan sagtens pensle det med kold kaffe eller sammenpisket æg.
Sig endelig til hvis du har flere spørgsmål.
Hav en skøn dag.
Tove Viftrup
Størrelse på formen(liter??)
Loui&bearnaisen
Den var 1 liter, den som jeg brugte. Men du kan med fordel bruge en form som er lidt større :)
Anna Emilie
Er det almindelig ovn, søde Louise?
Loui&bearnaisen
Hej Anna Emilie
Jep, det er det :)
Kristian Mejer
Hej jeg ville bare sige tak for en god opskrift med et godt resultat. jeg er selv en fattig studerende der spiser det meste af tiden jeg ikke læser, så jeg er ved at undersøge billigere og velsmagende alternativer til "købe brød", og det må man sige at det her er :) Tak !
knud
har prøvet denne opskrift, men noget er gået grueligt galt, dejen hævede slet ikke, kan den have været or varm så den har ødelagt gæren ???
Dorthe Guldbrandsen
Det er et super lækkert franskbrød har bagt det et par gange og kan Anbefale at man kommer femkornsblandning i det er bare så lækkert
Loui&bearnaisen
Hej Dorthe
Tak :) Skønt at høre, at opskriften kunne bruges. Og super god ide med kornblandingen!
Sisse
Dejligt brød! Men jeg fik taget mit ud for tidligt og det blev noget rod - det så ellers så højt og flot ud. Øv øv! Så nu vil jeg spørge om du har et godt tip til at tjekke om brødet er gennembagt, når man bager i form?? Så kan man jo ikke lige banke på bunden...eller?
Loui&bearnaisen
Hej Sisse
ØV! Det er bare træls når det sker.
Jep, det har jeg - mit allerbedste tip til brød i form (og hvis man generelt er i tvivl om brød er gennembagt) er at bruge et stegetermometer. Brød skal have en kernetemperatur på cirka. 90-100 grader lidt afhængig af hvilken brødtype det er. Ved det her franskbrød vil jeg satse på ca. 96-99 grader. Lidt afhængig af hvor "bagt" man kan lide brød.
Håber det var lidt hjælp :)
Mange hilsner
Louise
Anne
super nemt og hurtigt franskbrød at lave, og så smager det vildt lækkert UHM 😃
Lis Brodersen
franskbrødet bliver rigtig lækkert, men lader det ved sidste hævning hæve ekstra i f.eks 1-1 1/2 time, så bliver det doppelt så luftig og lækkert. Endvidere kan man sagtens nøjes med 25 g gær, bare gæret har stuetemperatur når man anvender det.