Jeg er i fuld gang med at rydde op i de utallige glas, som fylder mit højskab i køkkenet. Der kan være virkelig mange patentglas i et 2,30 meter højt skab! Hov, jeg har f0rresten aldrig fået lavet et opsamlingsindlæg på min nye køkken, som jo efterhånden har været færdig en rum tid. Den skriver jeg mig lige bag øret til et indlæg snarest. Jeg skal nemlig mugge lidt over processen med det køkken og smide min sure mening i cyberspace - for hold nu op jeg har været godt og grundig hidsig.
Men inden; tilbage til glassene, som alle har et indhold af både kendt og ukendt oprindelse. Det der med smarte mærkater eller en snip af den originale pose er kun for amatører i køkkenet ;) Eller okay, for dem der gider bruge det 1 minut på at gøre livet nemmere, når indholdet i glasset skal gættes 2 måneder efter. Jeg vil dog mene, at jeg efterhånden er blevet en ret erfaren indholdskender og kan identificere langt det meste. At sukker og syltesukker ligner hinanden til forveksling (og bestemt ikke giver samme resultat!!), det er jo en fejl fra producentens side!
Jeg fandt et halvt glas belugalinser bagerst. Kogte allesammen. Det var jo oprydning, ikke? Og er ikke blevet klog af skade siden sidst, hvor jeg gjorde samme nummer. 3 dl linser som bliver kogt. Det er der ingen mennesker, som nogensinde kommer igennem og da slet ikke i en salat. For godt nok smager de godt, men de næste 9 dl, der går det sjove af dem.
Heldigvis sluger brød en god del, når man bager med linser og fryseren som jeg endnu ikke er begyndt at rydde op i (!), blev også mæt af et par poser. Klar til sådan en salat her, når lysten byder sig.
[yellowbox]BONUS: Kom opskriften på din madplan - hent gratis den ultimative madplan, som frisker ethvert køleskab op [/yellowbox]
Og nu bliver det her indlæg langt, men jeg skal også lige nå at fortælle om havtorn.
Jeg fik en hel skraldesæk! Jep, en skraldesæk med havtorn-busk, da jeg for nogle uger siden skulle fotografere nogle plakater til et projekt. Projektet var sjovt, men at pille bærrene af grene var ikke! Har du ikke set sådan en starut før, så er den ligesom alle andre gode bærbuske fyldt med torne. 3 cm lange torne, som sidder klods op af de orange herligheder. Man kunne smide busken i fryseren, det skulle hjælpe. Men da jeg skulle bruge dem, havde jeg ikke dage til nedfrysning - så det blev med sved, blod og tårer.
Og også den her gang til salaten. Bær-busken er nemlig ikke til at slå ihjel og jeg har ikke lige fået smidt den i fryseren. Endnu. Men for dælen de smager godt de bær, så jeg vender gang på gang tilbage til den - plukker, råber skældsord, plukker og er helt vild med bare at kunne finde dem i mit skur. I en skraldesæk. Hold nu op, de smager fabelagtig godt.
Har du ikke en djævlebusk, så kan de faktisk ikke rigtig købes andet end engros eller hos meget gode torvehaller, grønthandlere eller ja...findes i naturen. Der er i hvert fald der jeg fik min fra - et krat ude på landet. Af en hip landmand.
Men altså, de kan jo godt udelades, erstattes af andre bær, noget knas i form af nødder eller bacon. Bacon er krydderi på alt. Det syrlige fra havtornene er godt, men det er det salte skam også. Du bestemmer ;)
Ingredienser
- 2 rødebeder
- 2 gulerødder
- ½ dl belugalinser, kogte
- Havtorn
- Frisk persille
Dressing
- 2 spsk olivenolie
- 2 spsk æbleeddike
- 1 tsk friskrevet peberrod
- Salt/peber
Sådan gør du
- Snit rødbederne meget fint.
- Skræl med en grøntsagsskræller strimler af gulerødderne.
- Fordel rødbederne på en tallerken. Top med gulerod. Drys med belugalinser, havtorn og frisk persille.
- Pisk dressingen sammen og smag den til.
- Kom den udover salaten.
- Server til et stykke fisk eller kød.
Sysleren
Sikke en smuk salat. Jeg kender alt for godt det med, at man lige skal rydde lidt ud i linser og bønner, og at man en uge senere er så mæt af dem, at man sværger aldrig at spise dem igen. Det går heldigvis hurtigt over .
Anne-Marie
Jeg elsker også smagen af det lille bær, men hvor er det umuligt, at finde i det midtjyske. Hvis du stadig har bær, kan jeg anbefale, at du klipper alt overskydende grenværk og torne væk, inden du smider i fryseren. Og så vil jeg rigtig gerne opfordre til, at man klipper grene med måde, da havtorn dårligt tåler beskæring. Der skal jo gerne være noget, at komme efter næste år også.
Kh.
Anne-Marie
Loui&bearnaisen
De er så gode! Mine blev fundet omkring Horsens, men det præcise sted er jeg ikke bekendt med - andet end det var godt ude på landet ;) Jeg må vist igang med at klippe, så jeg kan få brugt de sidste gyldne bær inden de går til!
Anne-Marie
Jamen dog, det er jo her jeg bor...hvis du har mulighed for, at finde ud af, hvor på egnen, vil jeg aldrig glemme dig...
Kh.
Anne-Marie
Loui&bearnaisen
Hej Anne-Marie
Jeg har forhørt mig og det har været på privat grund hos en af hans med-landmænd han har fundet det. Så desværre. Men mon ikke du bare skal ud og forhøre dig i området, tænker der er en hel del som har det på deres grund, uden at vide hvad havtorn kan bruges til :)