Sidste år havde jeg én tomatplante i en krukke i forhaven. Den fik sol, sommer og kæleri, hvilket resulterede i 5 tomater. Dem åd hunden bag min ryg..
Så fordi jeg stadig er rimelig tvær over sidste års manglende udbytte, valgte jeg den her sommer bare at droppe alle vanskelige, grønne stængler og sætte min lid til mit lokale supermarked. Det har fungeret ganske upåklageligt.
Okay, vi kan godt blive enige om alting ikke smager af "jord under neglene" og "jeg-har-brugt-hele-sommeren-på-at-luge-ukrudt-og-vande", men nu jeg bor sammen med en listig tomat-tyv, så må man jo nøjes. Og især på tomat-fronten nøjes man en del, de svømmer ligesom ikke i solskinstimer, de tomater som lander i butikkerne.
Men, men det kan snildt klares. Soltørrede tomater - dobbelt op på smag! Jeg er pjattet med dem. Og nu jeg ikke kan lave klare hjemmedyrkede tomater, så kan jeg da slå mig på hjemmelavede soltørrede tomater. Det må man også godt prale lidt af ;)
Her kunne man vælge at lade tomaterne soltørre helt autentisk. Du ved, have dem liggende udenfor i solen i 3, 4, 7 dage til de er tørre. Hvis du altså bor i Italien eller et andet solrigt land. Under de danske himmelstrøg skal der nok en anelse mere tålmodighed til..
Så lad os snyde lidt mere.
Ovntørring. Med masser af krydderurter. Og hey, dem kan jeg faktisk få til at gro. De vælter frem - ingen gider stjæle dem.
Jeg har fået produceret en hel stribe glas med soltørrede tomater til solfattige dage. Når ovnen er ved at tage livet af elmåleren, kan det ligeså godt udnyttes helt. Kilovis af tomater venter nu bare på at lande på min tallerken henover efteråret.
Det ene glas røg dog lige i madbrødet med rosmarin og havsalt og et andet er blevet brugt på en tærte med mozzarella - den var helt perfekt til veninde-frokost forleden. Simpel, pakket med smag og gled ualmindelig godt ned med sladder og hvidvin i glasset.
Ej, det gad jeg godt gentage til min frokost i dag, men det eneste jeg skal sladre med i dag er min computer og en bunke opsamling efter sommerferien.
Og måske et nyt projekt! Tjek det ud her og smid din tanke om det :)
Ingredienser
- 1 kg tomater, halverede (cherry, cocktail eller medium-størrelse tomater er bedst)
- 3 spsk olivenolie
- 2 tsk salt
- 3-4 kviste frisk rosmarin eller timian
- 1 tsk Sukker
Sådan gør du
- Kom bagepapir på en bageplade og smør papiret med olivenolie.
- Fordel tomaterne med skæresiden opad på pladen.
- Drys med salt, friske krydderurter og sukker.
- Bag tomaterne ved 100 grader i ca. 2-5 timer afhængig af hvor tørre du vil have dem.
- Hold øje med tomaterne undervejs, da ovne bager meget forskelligt.
Opbevaring i olie
- Kom tomaterne i et rent, tætsluttende glas, hæld olivenolie over tomaterne og lad dem trække lidt da de suger olien.
- Efterfyld med olie, så det dækker tomaterne og opbevar glasset i køleskabet.
Noter
5 timer=soltørrede, seje tomater
Lotte
Hej Louise.
Ih hvor jeg glæder mig til at prøve opskriften. Jeg har enormt mange tomater, og ville gerne lave en del glas, så vi har til vinteren.. men ved du noget om holdbarheden? Hvor længe kan de stå?
Ha en dejlig dag og på forhånd tak :-)
Vh Lotte
Louiogbearnaisen
Hej Lotte,
Uåbnet holder de sig fint i flere måneder, hvis de står svalt og mørkt. Skyl gerne dit glas i atamon eller ren vodka, så det er helt rent.
Når de er åbnet, holder de sig ca. 5-7 dage afhængig af opbevaring og brug.
Hav en fantastisk dag!
Anettd
Tænker om det er muligt at vacumpakke tomaterne når de er kølet af.
Anette
Louiogbearnaisen
Hej Anette,
Tak for dit spørgsmål til opskriften.
Jeg har ikke selv prøvet at vacumpakke tomaterne, så der må jeg desværre være dig svar skyldig.
Men prøv det ad og lad os høre om resultatet - det må man da kunne :-)
Hav en dejlig dag.
Iben
Skal tomaterne være kolde eller varme når de kommer på glas?
Louiogbearnaisen
Hej Iben,
Tak for dit spørgsmål til opskriften.
De soltørrede tomater skal på glas med det samme, altså når de er varme :-)
Hav en fortsat god dag.
Kenneth
Skal de køle af inden de lægges i glas??
Louiogbearnaisen
Hej Kenneth,
Tak for dit spørgsmål til opskriften.
De soltørrede tomater skal ikke køle af men derimod på glas med det samme, altså når de er varme :-)
Sig endelig til hvis du har flere spørgsmål og fortæl os gerne om resultatet i en kommentar på bloggen.
Hav en fortsat god dag.
Sarah - Rejsen til Sundhed
KAN man lave denne opskrift uden sukker?
Loui
Hej Sarah,
Tak for dit spørgsmål.
Ja, man kan godt lave opskriften uden sukker :-)
Hav en fantastisk dag.
Annemette
Ser lækkert ud og ligetil at gå til. Hvad er holdbarheden efter de er kommet på glas?
Mvh.
Annemette
Loui&bearnaisen
Hej Annemette
Jeg har aldrig haft dem stående så længe, at de måtte smides ud, så bliver dig lidt svar skyldig.
Holdbarhed på hjemmelavede sager kan variere ret meget afhængig af håndtering, temperatur, tørring osv. Men et skud vil være at de holder sig cirka 1-2 måneder på lukket glas og 1 uge, når glasset er åbnet, hvis du holder dem helt dækket af olie.
Kaare
Mine cherrytomater fra haven var så saftspændte at et par revnede, da jeg satte kniven i dem. De fik en time ekstra med 75 grader og blæs på.
Per
Hej Louise
Jeg proevede lige denne opskrift, men tror mine tomater var for store da det tog ca 10 timer at faa dem toerrede hehe, men de var tilgengaeld FANTASTISKE !!!
Tusind tak for en kanon god website/blog, har meget fornoejelse og inspiration af at laese den.
Ha en fantastisk dag.
Mvh Per
Sine Smed
årh jeg tror også at jeg var blevet pænt bitter på hunden. Det ser virkelig lækkert ud med de soltørrede tomater. Jeg har nogle gange lavet dem hvis jeg har haft lidt tomater der var lidt kedelige. havde ikke lige tænkt på at komme krydderier på. Plejer lige at vende dem i balsamico. Det er virkelig også godt.
Jeg er vildt imponeret over hvor meget mere, de smager når de bliver tørret.
Jette Rosendal
Hej Louise. Den slags soltørrede tomater, du her præsenterer, er bare ualmindelig lækre og super anvendelige.
Dem skal der vist snart laves nogen af :-)
venlig hilsen
Jette