Madpakkeugen forsætter. Lidt forsinket. Jeg er ret vild med bagels - de er godt nok særdeles upraktiske med snasket fyld og det hul i midten. Men gode er de; seje, sprøde, saftige - alt hvad en sandwichbolle skal kunne. Well, jeg er dog bestemt bosat i det helt forkerte land, når der skal indkøbes rigtig lækre, grove bagels. De fås ikke, jeg har endda været vidt omkring - alt fra frysefiske, til brødhylder, specialbutikker og kronede bagere.
Så der er kun en mulighed tilbage, indtil bagels trenden vælger at indtage Danmark; at bage dem selv! I stride strømme til fryseren.
Tidligere har jeg fint klaret mig med håndæltning, meeen jeg må simpelthen krybe til korset og indrømme at sådan rigtig, gode bagels kun kan bages ved hjælp af en røremaskine. Sorry..
Lige gyldigt hvor mange muller du har i armene, så kan du ikke hamle op med den sejehed og saftighed som Bjørnen kan ælte ind i dejen.
For ja, lad os lige tale om ham Bjørn Teddy igen - han ælter nemlig løs herhjemme mange gange om ugen nu, klarer opgaven til perfektion hver evig eneste gang og står stadig, som var han frisk fra kassen. Kvalitet.
Yea, der noget om snakken, når vi taler køkkenudstyr.
Og det er præcis det jeg vil slå et slag for i dag. Kvalitet. Holdbarhed. Lækkert gear. Jeg er kæmpe fan og afhængig.
Efter at have opholdt mig ret meget i professionelle køkkener i min studietid har det altid været mægtig svært at komme hjem til mit eget køkken - redskaber, udstyr, opbevaring, maskiner i helt almindelig middelmådig kvalitet.
Bevares, det fungerer (..eller i hvert fald indtil jeg får maltrakteret det! Hold nu op, der er røget meget udstyr på den konto, jeg er storslem..) men arbejdet i køkkenet bliver bare lidt lettere, lidt sjovere og markant bedre med godt grej. Grej, som kan holde til at blive brugt, uden at der skal tages hensyn. Ligesom med ham Bjørnen.
Men hvor er det nu lige, at man køber det professionelle udstyr henne?
Jeg har både gennem studie og blog haft og stadig har aftaler med forhandlere af køkkenudstyr til professionelle - men det er faktisk også muligt at købe professionelt køkkenudstyr som helt almindelig privatperson, blandet andet her hos den aarhusianske virksomhed Bent Brandt, som er leverandør til storkøkkener. De har sådan cirka alt, hvad du nogensinde får brug for. Og jep, de sælger selvfølgelig også Bjørnen (- endda til helt vild kampagne pris i øjeblikket!).
Ingredienser
- 25 g gær
- 5 dl lunken vand
- 2 tsk salt
- 1 spsk sukker
- 300 g groft mel, hvid hvede, fintmalet fuldkornshvedemel, rugmel osv.
- 600-800 g hvedemel
- Ex. Korn/frøblanding, sesam, birkes til top
Sådan gør du
- Rør gæren ud i vandet i en lille skål og lad det stå et par minutter.
- Kom melet i røreskålen og bland det med salt og sukker.
- Kom gær og vand i melet og ælt dejen til den er smidig og glat. Det må ikke være klistret for alt for blød - til evt. mere mel, hvis det behøves.
- Dæk dejen til og lad den hæve 45 minutter.
- Hæld dejen ud på et bord og del den i 10-12 stykker. Rul stykker til boller og lad dem hvile 5 minutter, så de er nemmere at forme.
- Tryk tommelfingren igennem midten af bollen til et hul og hiv/drej med fingrene lidt ud i det - hullet skal være relativ stort, da det krymper.
- Kom bagelsene på en bageplade med bagepapir og lad dem efterhæve 20 minutter under et fugtigt viskestykke.
- Kom 3 liter vand + 1 tsk natron i en stor gryde og kog det op. Brug et stor flad hul-ske, til at sænke ringene i vandet. Kog 2 ringe af gangen, når de flyder op til toppen, så kog dem 1-2 minutter på hver side. jo længere, jo sejere bagels.
- Kom de kogte ringe på et rent viskestykke og lad dem dryppe lidt af. Dernæst kommes ringene på en bageplade med papir.
- Drys med topping.
- Bag dem ved 225 grader i ca. 20 minutter indtil de er gyldne.
- Tag dem ud og lad dem afkøle på en bagerist.
Noter
// Indlægget er lavet i samarbejde med Bent Brandt
Katrine
Mine bagels er flade på toppen, hvordan kan det være?
Ellers super nem og overskuelig opskrift glæder mig til at smage dem til frokosten
Loui&bearnaisen
Hej Katrine,
Øv da, håber de på trods af den flade form smagte godt!
Det kan lyde til, at de måske har overhævet og dermed ikke har kunne bære sig selv.
Prøv igen og vær denne gang opmærksom på, at de ikke hæver for meget.
Hav en dejlig dag!
Cæcilie
Har lige lavet dem i dag til min kærestes madpakke og hold nu fast hvor er de lækre! Både ham, mig og vores ældste datter på knap 3 år måtte smage dem lige inden aftensmaden(dårlig ide!). De er uden tvivl godkendt! Og det hele i opskriften var helt perfekt da jeg lavede dem!
Louiogbearnaisen
Tusinde tak for de fine ord - dejligt at høre at du kunne bruge opskriften, og at alle i familien kunne lide de grove bagels 😀👌
Theo
åååhh en lang og ligegyldig salgs-tale inden opskriften...!
Skulle ligeledes bruge mindre mel. mystisk
Louiogbearnaisen
Hej Theo,
Mængden af mel der skal bruges til opskriften kan variere, så inden man tilsætter hele den angivede mængde på en gang, er det bedst, hvis den tilsættes lidt ad gangen, indtil den har den ønskede konsistens. På den måde får man det bedste resultat.
Rikke Meyer
Jeg har 250 g mel i overskud. Er der måske fejl i opskriften?
Louiogbearnaisen
Hej Rikke,
Tak for dit spørgsmål til opskriften.
I princippet har jeg lavet de grove bagels med den mængde mel, som står i opskriften. Men det er vigtigt at nævne, at melmængden kan variere. Så hvis du synes, at dejen har den rette konsistens, så lad bare være med at komme al melet i :-)
Del meget gerne resultatet med os i en kommentar her på bloggen.
Hav en skøn dag!
Lene
Hej
Hvad er korrekt mængde mel til denne opskrift? Er det samlet 800 gram hvoraf300 kan være grov?
Loui&bearnaisen
Hej Lene
Nej, det er 300 g groft mel og 800 g hvedemel.
sanniks
Er du sikker på der skal så meget mel i min dej klumper bare
Louise
Enig med Tina. Efter er par minutters æltning var dejen knastør?!
Mette
Har du ristet dem inden du spiser dem. Ligner det bare på billedet ? 😊
Loui&bearnaisen
Hej Mette
Jep, det har jeg - rister altid bagels :)
Katja
Uha de ser lækre ud! Er de fryse egnede?
Loui&bearnaisen
Hej Katja
Jep, de kan sagtens fryses :)
Tina
Hejsa, mon der kan være en fejl i væskemængden. Jeg oplever, at dejen bliver meget tør med kun 5 dl væske til 1,1 kg mel🤔 Men er super spændt på resultatet😊
Janni
Jeg tænker det sammme. Er igang med dejen nu og har holdt 100g mel tilbage, da dejen er meget tør nu. Mangler der mon olie eller æg i opskriften?
Sanne
Hejsa,
Har du prøvet bagels fra Miss Bagel? Dine ligner nemlig ret meget deres "bagel grov" :)
De fås på frost hos bl.a. MENY og IRMA (her dog kun i plain og chili/cheddar variant), samt Nemlig.com.
hej igen :)
justlove2ndhandbyleneb.
hvor sjovt! Når jeg bager, så prioritere jeg at ælte dejen. Har ikke rigtig en fornemmelse med dejen, når den æltes på maskine! .0)) De ser lækre ud de bagels, dem vil jeg prøve og bage - UDEN brug af BJØRNEN. Bagels er så lækre og så dekorative.
smil Lene
@justlove2ndhand
Elsebeth
Til madpakken kuuunne du jo lave nogle uden hul i midten. Det er dejen og ikke hullet, der gør dem gode ...
Fanny
De ser alt for lækre ud, jeg må hellere sende min rumbo i køkkenet :D