• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Louiogbearnaisen
  • Opskrifter
  • Foto
  • Shop
  • Om
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
  • Opskrifter
  • Foto
  • Shop
  • Om
  • Kontakt
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • Opskrifter
    • Foto
    • Shop
    • Om
    • Kontakt
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
  • ×
    Home » Kager og cookies » Sødt bagværk

    Klassiske fastelavnsboller med vaniljecreme eller remonce

    Af Louise | 30 Comments | Indlægget kan indeholde affiliatelinks (links markeret med *)

    Fastelavnsboller - gammeldags fastelavnsboller - opskrift

    Glædelig fastelavnsweekend! Årets bedste weekend pakket med godter. Jeg nævner bare i flæng; weinerbrødsfastelavnsboller med creme, syltetøj og flødeskum, svenske semlor med mandelcreme og flødeskum og gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme eller remonce!

    Yes, please!

    Du finder ikke en weekend bedre på hele året. Okay, uger. Måned. Det er umuligt, at nå den anbefalede mængde af fastelavnsboller på én weekend, så jeg har lige spædet op med en weekend eller tre mere til formålet.
    Men den her weekend, den helt rigtige, den er tilegnet de klassiske fastelavnsboller. Hjemmebagte, med hjemmepisket vaniljecreme og heftig glasur.

    Ingen slinger i valsen. Det skal være præcis som sidste år - lige på det her punkt, er der ingen som får lov at spille smart og lave fancy ændringer. Slet ikke sunde, er du gal!
    Vi taler smør, sødmælk, hvedemel. Creme på fløde og æg. Og remonce på rigtig marcipan og smør.

    Relateret: Semlor - svenske fastelavnsboller

    Haps, Haps og dobbelt haps.

    Nu ser de her fastelavnsboller på billedet ret normale ud i størrelsen, ikke?
    Well, det er det ikke. Vi nærmer os knytnævestørrelse. Okay, den er vi faktisk overskredet.

    Jeg lavede nemlig samme nummer, som hvert år. Måske kender du det?
    Dejen er rullet ud, man står og vurderer. Opskriften, som man selv skrev sidste år, siger der kan blive 12 fastelavnsboller.

    Arrrh..

    Man laver lidt beregning, sætter nogle overfladiske streger i dejen.

    12 stk!?

    Arrh..

    Man glor hen på fyldet. Kan det være der?

    Arhh..

    Og så skærer man 9 firkanter. Er gavmild med fyldet og..

    Ender op med fastelavnsboller, så store som møllehjul! Vi taler grotesk store, ikke bare uhm, det er lækkert.

    Seriøst, det sker hver evig eneste år!

    Så er du også en tvivler, som konsekvent mener opskriften er forkert på den, så lad mig slå fast med syvtommer søm.

    Der kan sagtens blive 12 styk fastelavnsboller. 

    Endda i helt normal, menneskelig størrelse.

    12 fastelavnsboller, Louise! (Note til næste år)

    Ned røg de dog. Alle dem med vaniljecreme. Kæresten snupper remoncen, mens jeg drager afsted. Sidste weekend var det København, den her weekend siger kalenderen Nordjylland.
    Der er fuld fart på. Mads og monopolet i radioen, kaffe i termokoppen og en fastelavnsbolle i hånden - så suser jeg afsted, kører landevejene tynde.

    Fastelavnsboller gør bare køreturen sjovere :)

    Hav en fabelagtig fastelavnsweekend og spis nu rigeligt!

    Relateret: Gammeldags fastelavnsboller 

    Fastelavnsboller - gammeldags fastelavnsboller - opskrift

    Klassiske fastelavnsboller med vaniljecreme eller remonce

    Print opskrift Pin opskrift
    Tilb. tid15 minutter minutter
    Samlet tid15 minutter minutter
    Antal: 12 stk

    Ingredienser

    Dej

    • 25 g gær
    • 180 g smør
    • 1,5 dl sødmælk
    • 1 æg
    • 2 tsk vaniljesukker
    • 3 spsk sukker
    • ½ tsk salt
    • 450 g hvedemel
    • 1 æg, sammenpisket til pensling

    Vaniljecreme

    • 2,5 dl kaffefløde, 9%
    • 1 stang vanilje
    • 30 g sukker
    • 2 æggeblommer
    • 2 spsk maizenamel

    Remonce

    • 100 g marcipan
    • 80 g smør
    • 80 g rørsukker

    Kakao glasur

    • 200 g flormelis
    • 2-3 spsk kakao
    • Varmt/kogende vand
    Opskriften fortsætter efter annoncen
    Opskriften fortsætter efter annoncen

    Sådan gør du

    • Start med at lave vaniljecremen, da den skal afkøle!

    Dej

    • Smelt smør i en lille gryde - bland mælken i, så blandingen bliver afkølet til lun.
    • Smuldr gær i en skål. Hæld smør/mælk over og opløs gærren.
    • Tilsæt æg, vaniljesukker, sukker, salt og 300 g mel.
    • Rør det hele godt sammen. Tilsæt det resterende mel - vurder om dejen kan tage det hele, den må ikke blive for tør. Ælt dejen sammen til den er glat og skinnende.
    • Læg et viskestykke over dejen og lad den hæve ca. 1 - 1,5 time til dobbeltstørrelse.
    • Kom dejen ud på et meldrysset bord (brug ikke for meget mel, så bliver fastelavnsbollerne tørre).

    Fastelavnsboller

    • Rul dejen ud til en firkant på 0,5 cm i tykkelse.
    • Del dejen i 12 firkanter.
    • Fordel 2 spsk vaniljecreme eller remonce på hver firkant. Syltetøj og chokoladestykker er valgfrit.
    • Pensl kanterne med æg, så lukkes fastelavnsbollerne bedre.
    • Folk forsigtig kanterne sammen omkring fyldet og tryk dem godt sammen, så fyldet ikke løber ud.
    • Læg bollerne med lukningen nedad på en bageplade med bagepapir.
    • Dæk fastelavnsbollerne til med et viskestykke og lad dem efterhæve 20 minutter.
    • Pensl med æg.
    • Bag bollerne ved 200 grader i ca. 15 minutter til de er gyldne.
    • Tag dem ud og afkøl på en bagerist.
    • Rør glasuren sammen, den skal være forholdsvis tyk.
    • Fordel glasuren på toppen af bollerne og drys med lige hvad du lyster.
    • Spis mens bollerne er nybagte!

    Vaniljecreme

    • Skrab vaniljekornen ud af vaniljestangen og bland dem med sukkeret.
    • Kom korn, sukker og de tomme vaniljestænger i en gryde med fløden.
    • Varm det op til det er lige under kogepunktet.
    • Pisk æggeblommer og maizena sammen i en skål.
    • Hæld lidt af den varme fløde over i skålen og pisk det hele godt sammen.
    • Hæld hele blandingen tilbage i gryde og kog cremen ca. 2-3 minutter igennem under konstant omrøring. Den skal blive tyk og ja, cremet.
    • Hæld cremen over i en ren skål. Kom madfilm over - læg den helt tæt ned til cremen, så du undgår den danner skind. Kom cremen på køl til den skal bruges.

    Remonce

    • Kom marcipan, smør og sukker i en skål.
    • Pisk det hele sammen til en ensartet masse.

    Noter

    Fastelavnsbollerne kan fryses. Undlad at komme glasuren på, hvis du har planer om det.
    Gå ikke glip af de bedste opskrifter Klik her og kom med på Louiogbearnaise-holdet, så bliver du holdt opdateret om nye, lækre opskrifter :-)

     

    Mere sulten?

    • Mandelkage
      Mandelkage med lemon curd
    • Citron brownies
    • Spiselige grankogler med Coco pops
    • Halloweenkage-med-spindelvaev-nem-kage-til-halloween
      Halloweenkage med spindelvæv

    Reader Interactions

    Comments

      Skriv en kommentar Annuller svar

      Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    1. Jette

      februar 04, 2024 at 12:49 pm

      Hej Louise

      Jeg har lavet fastelavnsboller efter din opskrift i flere år, men altid kun med remonce. Nu kan jeg dog ikke huske hvordan jeg plejer at gøre - skal jeg lave dobbeltmængde remonce ift. opskriften, når det skal række til alle 12?

      Svar
      • Loui&bearnaisen

        februar 07, 2024 at 12:40 pm

        Hej Jette

        Remoncemængden burde passe til alle 12 :)

        Mange hilsner
        Louise

    2. Johanne Pors Birkholm

      januar 26, 2022 at 8:26 pm

      Hej! Jeg er som de andre også vild med din opskrift.
      Jeg vil høre dig, om man kan lave dejen dagen før og lade den stå i køleskabet natten over? Skal der i så fald mindre gær i?
      Vh. Johanne.

      Svar
      • Louiogbearnaisen

        januar 27, 2022 at 6:44 pm

        Hej Johanne,

        Tusinde tak - dejligt at høre, at du kan bruge opskrifterne 🙂

        Jeg jar ikke testet med opskriften her, men du burde godt kunne lave dejen dagen før og lade den stå i køleskabet natten over.

        Dejen vil nok få lidt mere smag og en anden konsistens, da den hæver videre (om end langsommere). Og jep, brug mindre gær, hvis du laver den sådan.

        Lad mig høre om resultatet, hvis du tester det af 🙂

    3. Kira

      februar 25, 2021 at 2:27 am

      Heii :)
      Kan man godt bruge laktosefri mælk frem for sødmælk?

      Svar
      • Louiogbearnaisen

        februar 25, 2021 at 4:53 pm

        Hej Kira,

        Jep, det kan du 🙂

        God bagelyst!

    4. Stine Frøkiær

      februar 13, 2021 at 8:52 pm

      De lækreste fastelavns boller😍
      Jeg lavede halvdelen af portionen med creme + chokolade, og den anden med en skive marzipan + en klat hindbær marmelade. De blev begge virkelig gode.
      Tak for opskrift.

      Svar
      • Louiogbearnaisen

        februar 15, 2021 at 4:58 pm

        Hej Stine,

        Dejligt at høre, at opskriften kunne bruges og at de blev gode :-)

        Hav en forrygende dag!

    5. Louise

      februar 08, 2021 at 11:06 pm

      Jeg lavede cremen og lod den køle af, da den havde det, kom der små klumper i, mit bedste gæt er at det var små klumper stivelse, hvilket jeg simpelthen ikke forstår, jeg var VIRKELIG omhyggelig med at piske, blande stille og roligt så det ikke skildte. Kan du komme med en logisk forklaring?? Da fastelavsbollerne var bagt, var det ikke længere noget jeg lagde mærke til men havde jeg skulle bruge cremen til noget andet, ville det være træls, det er derfor jeg er nysgerrig..

      Svar
      • Louiogbearnaisen

        februar 09, 2021 at 3:42 pm

        Hej Louise,

        Hmm, der må jeg blive dig svar skyldig, det har jeg aldrig selv oplevet. Tænker måske om det skal koges lidt længere, så stivelsen ligesom blev kogt mere ud - det ville være mit bedste bud 🤔

        Prøv det ad og lad os høre, hvordan resultatet bliver.

    6. Laura Johansson

      januar 28, 2021 at 2:30 pm

      Min creme skilte sig lige med det samme trods jeg gjorde nøjagtig som opskriften sagde. Behøver man hælde en stor del af den varme mælk/fløde i ægge maizena blandingen eller?

      Svar
      • Louiogbearnaisen

        februar 01, 2021 at 6:20 pm

        Hej Laura,

        Årh øv! Så træls når det sker...

        Nej, du skal blot hælde lidt af den varme blanding over. Det kan lyde som om, din blanding var lidt for varm i forhold til æggeblommerne. Tag dem gerne ud af køleskabet lidt før, så de får stuetemperatur.

        Håber det hjælper.

    7. Marianne

      januar 15, 2021 at 11:29 am

      De bedste fastelavnsboller jeg har smagt, mange tak for en super god opskrift 😀

      Svar
      • Louiogbearnaisen

        januar 15, 2021 at 5:23 pm

        Det var så lidt Marianne 😊

        Dejligt at høre, at du kunne bruge opskriften.

        Rigtig god weekend!

    8. Rilke Hansen

      februar 21, 2020 at 9:09 am

      Godmorgen, jeg har et lille spørgsmål. Er der en særlig grund til at bruge kaffefløde frem for alm. piskefløde?
      Mvh. Rikke

      Svar
      • Louiogbearnaisen

        februar 21, 2020 at 3:25 pm

        Hej Rikke,

        Vaniljeceme laves oftest med sødmælk, jeg har blot brugt kaffefløde for en lidt mere fyldig smag, når det ikke er en creme som fx. skal bruges i en lagkage, men bare i fastelavnsbollen. Du kan sagtens erstatte kaffefløden med sødmælk.

        God weekend og god bagelyst!

    9. Camilla

      januar 21, 2020 at 6:37 am

      De lyder rigtig go’e.
      Du skriver at syltetøj og chokolade er valgfrit.

      Kommer du chokolade i bollen sammen med cremen ?
      Hvor meget ?

      Mvh camilla

      Svar
      • Louiogbearnaisen

        januar 22, 2020 at 5:50 pm

        Hej Camilla,

        Ja, du kommer chokoladestykkerne på hver firkant sammen med cremen :-)

        Prøv det ad og lad os høre om resultatet.

    10. Stine

      marts 02, 2019 at 12:05 pm

      Hejsa kan man undlade maizena !?

      Svar
      • Louiogbearnaisen

        marts 06, 2019 at 4:18 pm

        Hej Stine,

        Tak for dit spørgsmål til opskriften.

        Du kan desværre ikke undlade at putte Maizena i, da det ellers bliver en for tynd creme.

        Hav en dejlig dag!

    11. Mayi

      februar 15, 2019 at 4:08 pm

      Hej!
      Jeg er bare nødt til det: det hedder en semla, två semlor.
      Mvh
      mayi

      Svar
      • Louiogbearnaisen

        februar 21, 2019 at 4:56 pm

        Hej Mayi,

        🙏🏻 for input...måske en fordansket udgave af ordet, jeg fik skrevet der 😊

    12. Stine Hansen

      februar 15, 2019 at 12:40 am

      Nøj, de er blevet gode, dem jeg lige har bagt. Præcis som min mor bagte dem:-) Tak for en super opskrift.

      Svar
      • Louiogbearnaisen

        februar 21, 2019 at 4:34 pm

        hej Stine,

        Tak for din kommentar og fine ord - hvor er det dejligt at høre, at de blev gode :-)

        Hav en fortsat dejlig dag!

    13. Charlotte

      februar 14, 2019 at 3:14 pm

      De ser rigtig lækre ud😋
      Hvordan bliver de hvis man fryser dem? Og skal de da varmes op efterfølgende?

      Svar
      • Louiogbearnaisen

        februar 21, 2019 at 4:32 pm

        Hej Charlotte,

        Tak for din besked og interesse i opskriften.

        Fastelavnsbollerne kan sagtens fryses. Du skal bare undlade at komme glasuren på, hvis du har planer om det.

        Inden servering tager du dem op af fryseren og varmer dem i ovnen - de bliver rigtig gode, også selvom de har været frosset ned. Glassuren kommer du på til sidst :-)

        Prøv det ad og lad os høre om resultatet :-)

        Hav en dejlig dag!

    14. Birgitte

      februar 19, 2018 at 2:14 pm

      Der står at man skal rulle dejen ud til den er 0,5 mm tyk..... Det er kun en halv millimeter.... mener du ikke 0,5 cm?

      Svar
      • Louiogbearnaisen

        februar 19, 2018 at 4:34 pm

        Hej Birgitte,

        Tusinde tak for din email og for at gøre mig opmærksom på fejlen.

        For du har selvfølgelig ret - der skal stå 0,5 cm og ikke 0,5 mm :-)

        Det får jeg rettet med det samme i opskriften.

        Hav en fortsat god dag

    15. Stella

      februar 10, 2018 at 7:51 pm

      Nej hvor ser de lære ud!
      Jeg har selv lige startet en blog som dansker bosat i Sverige, og har lige delt mit første indlæg som er en opskrift på de lækre svenske fastlagsbullar Semlor :-)

      Svar
      • Louiogbearnaisen

        februar 12, 2018 at 11:24 am

        Hej Stella,

        Tak for din kommentar.

        En god svensk Semlor er der absolut heller ikke noget i vejen med - UHM :-)

        Held og lykke med din nye blog.

    Primary Sidebar

    GØR SOM OVER 25.000 ANDRE

    Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

    Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

    Louise Lyshøj

    Louise - Louiogbearnaisen

    For dig, som er vild med nem mad og mundvandsløbende madbilleder - tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre. Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

    Gør som +25.000 andre og få det hele med →

    Populære opskrifter

    • verdens bedste Chocolate Chip Cookies - cookies opskrift
      The Best Chocolate Chip Cookies
    • Tortellini med soltørrede tomater, parmesan, spinat og kylling-4
      Tortellini med soltørrede tomater, spinat og kylling
    • pølsehorn
      Pølsehorn
    • banankage
      Banankage med chokolade

    Se flere opskrifter →

    Gratis video-masterclass

    Sådan vælger du det rigtige fotoudstyr, som begynder

    - 1 times tætpakket video-træning, så du kan tage blændende gode billeder med det rigtige fotoudstyr fra start.

    SE MED NU >>

    Footer

    ↑ Til toppen

    Kontakt

    • Kontakt
    • Services
    • Annoncering
    • Kursus

    Nyhedsbrev

    Gør som +25.000 andre og kom med på holdet!
    Få nye opskrifter, guides og sprøde tilbud.
    Klik her og tilmeld dig

    Info

    • Opdater privatlivsindstillinger
    • Cookie- og privatlivspolitik

    Copyright © 2025 Louiogbearnaisen