Glædelig fastelavnsweekend! Årets bedste weekend pakket med godter. Jeg nævner bare i flæng; weinerbrødsfastelavnsboller med creme, syltetøj og flødeskum, svenske semlor med mandelcreme og flødeskum og gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme eller remonce!
Yes, please!
Du finder ikke en weekend bedre på hele året. Okay, uger. Måned. Det er umuligt, at nå den anbefalede mængde af fastelavnsboller på én weekend, så jeg har lige spædet op med en weekend eller tre mere til formålet.
Men den her weekend, den helt rigtige, den er tilegnet de klassiske fastelavnsboller. Hjemmebagte, med hjemmepisket vaniljecreme og heftig glasur.
Ingen slinger i valsen. Det skal være præcis som sidste år - lige på det her punkt, er der ingen som får lov at spille smart og lave fancy ændringer. Slet ikke sunde, er du gal!
Vi taler smør, sødmælk, hvedemel. Creme på fløde og æg. Og remonce på rigtig marcipan og smør.
Relateret: Semlor - svenske fastelavnsboller
Haps, Haps og dobbelt haps.
Nu ser de her fastelavnsboller på billedet ret normale ud i størrelsen, ikke?
Well, det er det ikke. Vi nærmer os knytnævestørrelse. Okay, den er vi faktisk overskredet.
Jeg lavede nemlig samme nummer, som hvert år. Måske kender du det?
Dejen er rullet ud, man står og vurderer. Opskriften, som man selv skrev sidste år, siger der kan blive 12 fastelavnsboller.
Arrrh..
Man laver lidt beregning, sætter nogle overfladiske streger i dejen.
12 stk!?
Arrh..
Man glor hen på fyldet. Kan det være der?
Arhh..
Og så skærer man 9 firkanter. Er gavmild med fyldet og..
Ender op med fastelavnsboller, så store som møllehjul! Vi taler grotesk store, ikke bare uhm, det er lækkert.
Seriøst, det sker hver evig eneste år!
Så er du også en tvivler, som konsekvent mener opskriften er forkert på den, så lad mig slå fast med syvtommer søm.
Der kan sagtens blive 12 styk fastelavnsboller.
Endda i helt normal, menneskelig størrelse.
12 fastelavnsboller, Louise! (Note til næste år)
Ned røg de dog. Alle dem med vaniljecreme. Kæresten snupper remoncen, mens jeg drager afsted. Sidste weekend var det København, den her weekend siger kalenderen Nordjylland.
Der er fuld fart på. Mads og monopolet i radioen, kaffe i termokoppen og en fastelavnsbolle i hånden - så suser jeg afsted, kører landevejene tynde.
Fastelavnsboller gør bare køreturen sjovere :)
Hav en fabelagtig fastelavnsweekend og spis nu rigeligt!
Relateret: Gammeldags fastelavnsboller
Ingredienser
Dej
- 25 g gær
- 180 g smør
- 1,5 dl sødmælk
- 1 æg
- 2 tsk vaniljesukker
- 3 spsk sukker
- ½ tsk salt
- 450 g hvedemel
- 1 æg, sammenpisket til pensling
Vaniljecreme
- 2,5 dl kaffefløde, 9%
- 1 stang vanilje
- 30 g sukker
- 2 æggeblommer
- 2 spsk maizenamel
Remonce
- 100 g marcipan
- 80 g smør
- 80 g rørsukker
Kakao glasur
- 200 g flormelis
- 2-3 spsk kakao
- Varmt/kogende vand
Sådan gør du
- Start med at lave vaniljecremen, da den skal afkøle!
Dej
- Smelt smør i en lille gryde - bland mælken i, så blandingen bliver afkølet til lun.
- Smuldr gær i en skål. Hæld smør/mælk over og opløs gærren.
- Tilsæt æg, vaniljesukker, sukker, salt og 300 g mel.
- Rør det hele godt sammen. Tilsæt det resterende mel - vurder om dejen kan tage det hele, den må ikke blive for tør. Ælt dejen sammen til den er glat og skinnende.
- Læg et viskestykke over dejen og lad den hæve ca. 1 - 1,5 time til dobbeltstørrelse.
- Kom dejen ud på et meldrysset bord (brug ikke for meget mel, så bliver fastelavnsbollerne tørre).
Fastelavnsboller
- Rul dejen ud til en firkant på 0,5 cm i tykkelse.
- Del dejen i 12 firkanter.
- Fordel 2 spsk vaniljecreme eller remonce på hver firkant. Syltetøj og chokoladestykker er valgfrit.
- Pensl kanterne med æg, så lukkes fastelavnsbollerne bedre.
- Folk forsigtig kanterne sammen omkring fyldet og tryk dem godt sammen, så fyldet ikke løber ud.
- Læg bollerne med lukningen nedad på en bageplade med bagepapir.
- Dæk fastelavnsbollerne til med et viskestykke og lad dem efterhæve 20 minutter.
- Pensl med æg.
- Bag bollerne ved 200 grader i ca. 15 minutter til de er gyldne.
- Tag dem ud og afkøl på en bagerist.
- Rør glasuren sammen, den skal være forholdsvis tyk.
- Fordel glasuren på toppen af bollerne og drys med lige hvad du lyster.
- Spis mens bollerne er nybagte!
Vaniljecreme
- Skrab vaniljekornen ud af vaniljestangen og bland dem med sukkeret.
- Kom korn, sukker og de tomme vaniljestænger i en gryde med fløden.
- Varm det op til det er lige under kogepunktet.
- Pisk æggeblommer og maizena sammen i en skål.
- Hæld lidt af den varme fløde over i skålen og pisk det hele godt sammen.
- Hæld hele blandingen tilbage i gryde og kog cremen ca. 2-3 minutter igennem under konstant omrøring. Den skal blive tyk og ja, cremet.
- Hæld cremen over i en ren skål. Kom madfilm over - læg den helt tæt ned til cremen, så du undgår den danner skind. Kom cremen på køl til den skal bruges.
Remonce
- Kom marcipan, smør og sukker i en skål.
- Pisk det hele sammen til en ensartet masse.
Noter
Jette
Hej Louise
Jeg har lavet fastelavnsboller efter din opskrift i flere år, men altid kun med remonce. Nu kan jeg dog ikke huske hvordan jeg plejer at gøre - skal jeg lave dobbeltmængde remonce ift. opskriften, når det skal række til alle 12?
Loui&bearnaisen
Hej Jette
Remoncemængden burde passe til alle 12 :)
Mange hilsner
Louise
Johanne Pors Birkholm
Hej! Jeg er som de andre også vild med din opskrift.
Jeg vil høre dig, om man kan lave dejen dagen før og lade den stå i køleskabet natten over? Skal der i så fald mindre gær i?
Vh. Johanne.
Louiogbearnaisen
Hej Johanne,
Tusinde tak - dejligt at høre, at du kan bruge opskrifterne 🙂
Jeg jar ikke testet med opskriften her, men du burde godt kunne lave dejen dagen før og lade den stå i køleskabet natten over.
Dejen vil nok få lidt mere smag og en anden konsistens, da den hæver videre (om end langsommere). Og jep, brug mindre gær, hvis du laver den sådan.
Lad mig høre om resultatet, hvis du tester det af 🙂
Kira
Heii :)
Kan man godt bruge laktosefri mælk frem for sødmælk?
Louiogbearnaisen
Hej Kira,
Jep, det kan du 🙂
God bagelyst!
Stine Frøkiær
De lækreste fastelavns boller😍
Jeg lavede halvdelen af portionen med creme + chokolade, og den anden med en skive marzipan + en klat hindbær marmelade. De blev begge virkelig gode.
Tak for opskrift.
Louiogbearnaisen
Hej Stine,
Dejligt at høre, at opskriften kunne bruges og at de blev gode :-)
Hav en forrygende dag!
Louise
Jeg lavede cremen og lod den køle af, da den havde det, kom der små klumper i, mit bedste gæt er at det var små klumper stivelse, hvilket jeg simpelthen ikke forstår, jeg var VIRKELIG omhyggelig med at piske, blande stille og roligt så det ikke skildte. Kan du komme med en logisk forklaring?? Da fastelavsbollerne var bagt, var det ikke længere noget jeg lagde mærke til men havde jeg skulle bruge cremen til noget andet, ville det være træls, det er derfor jeg er nysgerrig..
Louiogbearnaisen
Hej Louise,
Hmm, der må jeg blive dig svar skyldig, det har jeg aldrig selv oplevet. Tænker måske om det skal koges lidt længere, så stivelsen ligesom blev kogt mere ud - det ville være mit bedste bud 🤔
Prøv det ad og lad os høre, hvordan resultatet bliver.
Laura Johansson
Min creme skilte sig lige med det samme trods jeg gjorde nøjagtig som opskriften sagde. Behøver man hælde en stor del af den varme mælk/fløde i ægge maizena blandingen eller?
Louiogbearnaisen
Hej Laura,
Årh øv! Så træls når det sker...
Nej, du skal blot hælde lidt af den varme blanding over. Det kan lyde som om, din blanding var lidt for varm i forhold til æggeblommerne. Tag dem gerne ud af køleskabet lidt før, så de får stuetemperatur.
Håber det hjælper.
Marianne
De bedste fastelavnsboller jeg har smagt, mange tak for en super god opskrift 😀
Louiogbearnaisen
Det var så lidt Marianne 😊
Dejligt at høre, at du kunne bruge opskriften.
Rigtig god weekend!
Rilke Hansen
Godmorgen, jeg har et lille spørgsmål. Er der en særlig grund til at bruge kaffefløde frem for alm. piskefløde?
Mvh. Rikke
Louiogbearnaisen
Hej Rikke,
Vaniljeceme laves oftest med sødmælk, jeg har blot brugt kaffefløde for en lidt mere fyldig smag, når det ikke er en creme som fx. skal bruges i en lagkage, men bare i fastelavnsbollen. Du kan sagtens erstatte kaffefløden med sødmælk.
God weekend og god bagelyst!
Camilla
De lyder rigtig go’e.
Du skriver at syltetøj og chokolade er valgfrit.
Kommer du chokolade i bollen sammen med cremen ?
Hvor meget ?
Mvh camilla
Louiogbearnaisen
Hej Camilla,
Ja, du kommer chokoladestykkerne på hver firkant sammen med cremen :-)
Prøv det ad og lad os høre om resultatet.
Stine
Hejsa kan man undlade maizena !?
Louiogbearnaisen
Hej Stine,
Tak for dit spørgsmål til opskriften.
Du kan desværre ikke undlade at putte Maizena i, da det ellers bliver en for tynd creme.
Hav en dejlig dag!
Mayi
Hej!
Jeg er bare nødt til det: det hedder en semla, två semlor.
Mvh
mayi
Louiogbearnaisen
Hej Mayi,
🙏🏻 for input...måske en fordansket udgave af ordet, jeg fik skrevet der 😊
Stine Hansen
Nøj, de er blevet gode, dem jeg lige har bagt. Præcis som min mor bagte dem:-) Tak for en super opskrift.
Louiogbearnaisen
hej Stine,
Tak for din kommentar og fine ord - hvor er det dejligt at høre, at de blev gode :-)
Hav en fortsat dejlig dag!
Charlotte
De ser rigtig lækre ud😋
Hvordan bliver de hvis man fryser dem? Og skal de da varmes op efterfølgende?
Louiogbearnaisen
Hej Charlotte,
Tak for din besked og interesse i opskriften.
Fastelavnsbollerne kan sagtens fryses. Du skal bare undlade at komme glasuren på, hvis du har planer om det.
Inden servering tager du dem op af fryseren og varmer dem i ovnen - de bliver rigtig gode, også selvom de har været frosset ned. Glassuren kommer du på til sidst :-)
Prøv det ad og lad os høre om resultatet :-)
Hav en dejlig dag!
Birgitte
Der står at man skal rulle dejen ud til den er 0,5 mm tyk..... Det er kun en halv millimeter.... mener du ikke 0,5 cm?
Louiogbearnaisen
Hej Birgitte,
Tusinde tak for din email og for at gøre mig opmærksom på fejlen.
For du har selvfølgelig ret - der skal stå 0,5 cm og ikke 0,5 mm :-)
Det får jeg rettet med det samme i opskriften.
Hav en fortsat god dag
Stella
Nej hvor ser de lære ud!
Jeg har selv lige startet en blog som dansker bosat i Sverige, og har lige delt mit første indlæg som er en opskrift på de lækre svenske fastlagsbullar Semlor :-)
Louiogbearnaisen
Hej Stella,
Tak for din kommentar.
En god svensk Semlor er der absolut heller ikke noget i vejen med - UHM :-)
Held og lykke med din nye blog.