Sidste uge var vi i Indien, den her uge rykker vi til Afrika, nærmere bestemt Tunesien.
Har du så været der, Louise?
Næ. Men med alle de krydderier, som vælter ud af mine køkkenskabe og lige om snart er på retræte udløbsmæssigt, så er der kun en løsning. Kurs mod fjerne kyster. De varme af dem. Der hvor de aldrig ender op i det scenarie med afdankede krydderier.
Så.
Frem med globussen. Spin. Og den lange, krogede pegefinger på.
T-u-n-e-s-i-e-n.
BONUS: Gratis madpakke-bog med mine 10 bedste madpakkeopskrifter og 4 ekstra til lækkersulten! Klik her og få e-kogebogen nu
Okay, jeg snød. Jeg landede på Algeriet. Men Tunesien lød altså bedre madmæssigt, så det er der vi er i dag.
Med kylling, couscous og en alelang liste af formidable krydderier, som kræver en seriøs emhætte. Eller at du blæser huset igennem med en januarkuling.
Herhjemme har vi i hvert fald ikke helt ens næsepræferencer, når det kommer til eksotiske eksperimenter i køkkenet.
Come on, det er top lækkert og det ryger lige ind på "sommer-og-sol-kontoen" her på den mørke tid. Fake it 'till you make it. Du ved.
Så google, google - hvad er de essientielle fødevarer og krydderier i det tunesiske køkken:
Cous cous. Koriander. Kanel. Persille. Harissa. Tomatsauce. Kød. Spidskommen. Hvidløg. Kommen. Gulerødder. Løg. Kikærter. Dadler. Abrikoser.
Plukke. Plukke.
Alt i en gryde, 30 minutter og dine smagsløg hopper og danser.
Det som jeg havde i krydderier, var der dog ikke på couscous siden, så det blev halv om halv med bulgur. Hvad du kaster i, bestemmer du selv. De begge gør det ret godt, men couscous er selvøflgelig den tunesiske rockstjerne.
BONUS: Få mine gratis, professionelle skabeloner til din madplan! Klik her og få skabelonerne nu
Faktisk ville jeg have brugt lam.
Den autentiske kamel var ikke lige, at opstøve i en forstad til Aarhus.
Det var lam så heller ikke..
Så det blev en dylle. I filet. Det lever nok ikke helt op til standarderne på de kanter, men du kan jo altid hive en fætter med ben i gryden i stedet.
Eller lam i grove tern. Det vil virkelig være forrygende!
Relateret: Marrokansk gryderet med græskar og kikærter
Nå. Men.
Gryden røg på bordet i går - i dag spiser jeg rester, planlægger årets første fastelavnsbolle-indkøb (haps) og at hoppe ombord i den stak bøger, som landede på mit dørtrin forleden. Jeg skal bare lige blive enig med den sorte slyngel om den plan - det kræver nok en tur ud i det blå først og et af de gode ben.
Nåhr ja, og så brændte jeg en gryde af, da jeg lavede den her gryderet første gang. Den skal også lige tjekkes om, der stadig er liv.
Det er der ikke, men det holder vi mellem os.
Tunesisk gryde med kylling og couscous 101
- Harissa er en nordafrikansk chilisauce, som kan laves både i en tør og våd version. Den fås i de fleste størrer supermarkeder og det er den våde udgave, som du skal dryppe med her.
- Cherrytomater på dåse fås efterhånden både på dåse og karton (samme mærke som flåede og hakkede tomater - lige ved siden af dem på hylden). De smager lidt sødere og ser bare pæne ud i retter.
- Jaja, kikærten kommer vi ikke uden om. Du kan udskifte kyllingen med kikærter for en vegetargryde eller blot tilsætte dem til retten og får endnu mere fylde og bid. Det vil bestemt ikke være dumt. Smid et heads up i kommentarfeltet, hvis der ryger en dåse kikærter i din tunesiske gryde.
Ingredienser
- 600 g kyllingfilet
- 2 spsk olie
- Salt/peber
- 2 spsk olie
- 1 stort løg
- 4 gulerødder
- 3 fed hvidløg, finthakket
- 1 spsk friskrevet ingefær, ca. 3-4 cm
- 2 tsk gurkemeje
- 2 tsk spidskommen
- 2 tsk stødt koriander
- 1 tsk paprika
- ½-1 tsk chilipulver
- 1 tsk chiliflager
- 1 tsk kanel
- Salt/peber
- 1 dåse cherrytomater med tomatjuice, 400 g
- 4 dl vand
- 100 g tørrede abrikoser, i strimler
- 1 hønseboullionterning
- 2,5 dl couscous, eller bulgur
Top
- Friskhakket persille, eller mynte, koriander
- Ristede, hakkede mandler
Servering
- Yoghurt
- Harissa
- Fladbrød
Sådan gør du
- Skær kylling i mundrette tern.
- Skær løget i både og skær gulerødderne skråt, i grove stykker på ca. 2 cm.
- Kom olie i en stor gryde og svits kyllingen ved høj varme 2-3 minutter. Krydr undervejs med salt og peber.
- Den skal ikke være gennestegt, bare tag farve på alle sider.
- Tag kyllingeternene op af gryden og kom igen 2 spsk olie i gryden.
- Kom løg og gulerødder i gryden og svits det 2-3 minutter ved jævn varme. Tilsæt hvidløg, ingefær og alle krydderierne. Svits det hele 1 minut.
- Hæld cherrytomater med juice og vand i gryden. Tilsæt også abrikoser og boullion.
- Kog det hele op, tilsæt couscous og kylling og skru herefter ned til svag varme.
- Lad gryden simre under låg i ca. 10-15 minutter. Rør undervejs, så couscousen ikke brænder fast i bunden af gryden. Tilsæt evt. lidt mere vand, hvis gryden koger tør.
- Smag gryden til og tilsæt evt. lidt mere krydderi, salt eller peber.
- Fordel den tunesiske gryderet på et stort fad, drys med hakket persille og mandler.
- Server med yoghurt og fladbrød
Noter
For en vegetarisk udgave kan kylling erstattes af kikærter.
Louise
Kan man bruge almindelige dåsetomater, hvis man ikke lige har andet i skabet? ;-)
Loui&bearnaisen
Hej Louise
Ja, det kan du sagtens :)
Mange hilsner
Louise
Christina
Hvis den ret skal nærme sig Nordafrika ville jeg udelade abrikoser, de hører til i en helt anden ret 😉 men jo, kylling er helt almindelig på de kanter, og helst med salmonella så bliver det meget mere autentisk 😂😂😂
Mette
Kan retten fryses ned - tænker på om den vil kunne laves hjemmefra og fryses ned til skiferie i julen 🤔
Louiogbearnaisen
Hej Mette,
Tak for dit spørgsmål til opskriften.
Det tænker jeg sagtens, at du kan.
Hav en god skiferie :-)
Sisse
Ser super lækkert ud... Men ikke særligt tunesisk 😉
Louiogbearnaisen
Hej Sisse,
Tak for din kommentar.
Den er også bare rigtig god denne ret 😋 Måske du kunne komme med lidt input til, hvordan vi gør retten mere "tunesisk"😊?
Hav en skøn dag.
Marie
Er det virkelig nødvendigt at stege kyllingen først? Kan den ikke bare komme i mens den er rå, og så simre til den er færdig? Er nemlig bange for at den skulle blive tør ved først at steges..
Louiogbearnaisen
Hej Marie,
Tak for din besked og spørgsmål til opskriften.
Kyllingen skal helst steges først inden den kommes i. Den bliver ikke tør, det lover jeg :-) Den skal nemlig ikke koge ret længe i gryden :-)
Sig endelig til hvis du har flere spørgsmål.
Hav en forrygende dag.
Signe
Super lækker ret, også med kikærter!
Næste gang tror jeg jeg vil prøve med lam som du også foreslår, og så håber jeg at manden kan lide det, når nu der er så mange skønne krydderier i.. 😋
Loui
Hej Signe,
Tak for din kommentar.
Dejligt at høre, at du kunne lide opskriften.
Lad mig endelig høre, hvad du synes om retten med lam i :-)
Hav en forrygende dag!
Christina
Jeg vil gerne lave denne gryderet men med lam, skal det have længere tid eller tilberedes på en anden måde så ? :-) forresten elsker din side og dine opskrifter!! Forsæt det gode arbejde!! <3
Loui&bearnaisen
Hej Christina
Det lyder toplækkert med lam :) Det kommer lidt an på hvilken udkskæring af lam, som du bruger. Der er ret stor forskel på tilberedningstiden, da nogle udskæringer har mere bindevæv og sener.
Hvad tænker du at bruge?
Tusinde tak :)
Mathilde Sørensen
Må bare sige, at det bestemt ikke er sidste gang, jeg laver den ret. Vi fik det her til aften, og det var virkelig lækkert. Jeg tilføjede lidt lime i retten, hvilket efter min mening lige gav det sidste ;-)
Loui&bearnaisen
Hej Mathilde
Dejligt at høre, at opskriften kunne bruges :)
Årh ja, det har du da ret i med lime! Det vil være prikken over i'et. Tak for tippet :)