• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Louiogbearnaisen
  • Opskrifter
  • Foto
  • Shop
  • Om
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
  • Opskrifter
  • Foto
  • Shop
  • Om
  • Kontakt
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • Opskrifter
    • Foto
    • Shop
    • Om
    • Kontakt
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
  • ×
    Home » Brød og boller

    Koldhævede boller med purpurhvede, tranebær og valnødder

    Af Louise | Leave a Comment | Indlægget kan indeholde affiliatelinks (links markeret med *)

    |Gæstepost|

    Purpurhvede boller med tranebær og valnødder
    Foto: Cathrine Brandt

    I dag sker det igen. Jeg lader Louiogbearnaisen overtage. Ikke af hvem som helst. Hver måned rydder jeg nemlig scenen til en af mine studerende på Foodstyling Masterclass.

    Det betyder, at du får chancen for at opleve nogle fantastisk seje mennesker, som jeg har fornøjelsen af at følge tæt på kurset. Deres bragende gode arbejde fortjener i den grad at blive delt og set - og det vil jeg rigtig gerne hjælpe med til.

    Er du klar? 

    Tag godt imod månedens gæsteskribent og studerende på Foodstyling Masterclass; Cathrine Brandt fra www.cathrinebrandt.dk.

    Purpurhvede boller med tranebær og valnødder
    Foto: Cathrine Brandt

    Gæstepost: Cathrine Brandt

    Hjemmebagte boller med en sprød skorpe, masser af flotte og store lufthuller, en lækker krumme og den skønneste smag. Det er næsten for godt til at være sandt, ikk?

    Men det er det slet ikke.

    Sådan nogle boller kan du også bage.

    Og det bedste af det hele er, at dejen ikke engang skal æltes.

    Du slipper for lange æltetider, der gør dine arme bløde som spaghetti eller at høre på din larmende røremaskine i kvarte timer. Den her dej skal nemlig bares foldes.

    Og det er præcist lige så nemt, som det lyder.

    Dejen får lov til at gøre den største del af arbejdet selv. Ved at lade dejen hvile, så udvikler melets gluten sig og danner kæder, som kan holde på luftarterne, der udvikles i dejen.

    Mel og vand skal røres sammen og trække (gerne en times tid) inden, at salt og surdej eller gær tilsættes. Den proces kaldes en autolyse. Autolysen gør dejen mere elastisk, og dermed bliver dejen nemmere at arbejde med efterfølgende.

    Vi vil gerne have en elastisk dej, da det betyder, at dejen kan strækkes uden at trække sig sammen igen. På den måde får vi boller, der hæver flot op og byder på flotte lufthuller, når de skæres over.

    Har du en surdej, så kan du med fordel bage purpurhvedebollerne med den. Det giver bollen endnu mere smag og en bedre holdbarhed.

    Men er du ikke ligeså surdejs-begejstret som jeg, så kan bollerne også bages med gær.

    Alle kan være med, og alle kan bage boller, der smager mindst lige så godt, eller måske endda bedre, end dem du kan købe.

    Purpurhvede er en ældre hvedesort. Kliddet har den fineste rød-lilla farve. Bagværk bagt med fuldkorns purpurhvede får en flot gyldenrød farve. Sammen med tranebær og valnødder har du de dejligste boller med masser af smag, sødme, sprødhed og den skønneste farve.

    Purpurhvedebollerne med tranebær og valnødder passer perfekt til både morgenbordet, i madpakken eller til et lækkert ostebord.

    Jeg spiser dem også gerne som et nemt eftermiddagsmåltid. Bollen kan nemlig sagtens nydes helt enkelt og uden pålæg – selvom et lag tandsmør aldrig har gjort nogen noget!

     

    Purpurhvedeboller_tranebaer_valnoedder

    Koldhævede boller med purpurhvede, tranebær og valnødder

    Koldhævede boller med purpurhvede, tranebær og valnødder
    Print Email Pin
    Tilb. tid10 minutter minutter
    Samlet tid10 minutter minutter
    Antal: 12 stk
    Følg med på Instagram+175.000 følger Louiogbearnaisen på Instagram
    Undgå, at din skærm går i sort, når du bruger opskriften.

    Ingredienser

    • 350 g koldt vand
    • 100 g fuldkorns purpurhvede
    • 350 g hvedemel
    • 150 g surdej , kan erstattes af 5 g gær
    • 10 g salt
    • 80 g valnødder
    • 80 g tranebær
    Opskriften fortsætter efter annoncen
    Opskriften fortsætter efter annoncen

    Sådan gør du

    Dag 1

    • Step 1: Kom vand, fuldkorns purpurhvedemel og hvedemel i en skål og rør det sammen med en ske til der ikke er tørt mel.
    • Kom et låg på og lad dejen trække 15-60 minutter ved stuetemperatur. Jo længere en autolyse, jo nemmere er dejen at arbejde med efterfølgende.
    • Step 2: Kom surdej (hvis du bruger gær i stedet, så skal det opløses i en spsk. vand) og salt i melblandingen og ”ælt” det sammen ved at klemme dejen med hænderne.
    • Når surdejen og saltet er fordelt, så foldes dejen første gang. Dejen foldes ved at løfte dejen op og folde den ind under sig selv. Dejen foldes på alle fire kanter.
    • Lad dejen hvile tildækket i 30 minutter ved stuetemperatur.
    • Step 3: Herefter gentages foldningen igen. Dejen skal foldes yderligere 3 gange med ca. 60 minutters interval imellem.
    • Step 4: I sidste foldningen kommes tranebær og valnødder i dejen og foldes med.
    • Efter 3,5-4 timer har du foldet dejen 4 gange. Du skal gerne kunne se en aktivitet i din dejen – enten ved at den har hævet en smule og/eller ved luftbobler på toppen.
    • Step 5: Dejen stilles i køleskabet til dagen efter. Dejen kan stå på køl i 12-24 timer.

    Dag 2:

    • Step 6: Tænd din ovn på over/under varme på højeste temperatur med et bagestål eller bagesten i. Lad ovnen varme godt op – det tager 30-60 minutter.
    • Step 7: Vend dejen ud på bordet og del den i 12 store boller.
    • Kom bollerne på et stykke bagepapir. Drys med lidt purpurhvedemel på toppen af hver bolle.
    • Step 8: Kom bollerne i ovnen og bag dem ved 250 grader over/under varme i 10 minutter.
    • Herefter skrues der ned på 230 grader og bollerne bages i yderligere 5-8 minutter til de er godt gyldne.
    • Lad purpurhvedebollerne afkøle på en rist og nyd.

    Noter

    Fuldkorns purpurhvede sælges af Meyers og Aurion.
    Gå ikke glip af de bedste opskrifter Klik her og kom med på Louiogbearnaise-holdet, så bliver du holdt opdateret om nye, lækre opskrifter :-)

     

    Purpurhvede boller med tranebær og valnødder
    Foto: Cathrine Brandt

     


    Mød Cathrine BrandtPortraet_CathrineBrandt

    Begejstret mad-fan og bagenørd, der elsker at arbejde med gode råvarer.

    På min blog deler jeg mine opskrifter på alt den mad og bagværk, der gør mig særligt glad.

    Du er mere end velkommen i mit lille univers!

    Følg Cathrine her:

    • Blog: www.cathrinebrandt.dk
    • Instagram: www.instagram.com/cathrinebrandtdk
    • Facebook: www.facebook.com/cathrinebrandtdk

     

     

    Mere sulten?

    • mumie pølsehorn - halloween opskrift
      Mumie pølsehorn
    • Pestosnegle - opskrift pizzasnegle med pesto
      Pestosnegle
    • Pirogger - opskrift på empanadas
      Pirogger/empanadas
    • pizzaboller
      Pizzabrød med pepperoni og ost

    Reader Interactions

    Skriv en kommentar Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Primary Sidebar

    GØR SOM OVER 25.000 ANDRE

    Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

    Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

    Louise Lyshøj

    Louise - Louiogbearnaisen

    For dig, som er vild med nem mad og mundvandsløbende madbilleder - tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre. Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

    Gør som +25.000 andre og få det hele med →

    Populære opskrifter

    • verdens bedste Chocolate Chip Cookies - cookies opskrift
      The Best Chocolate Chip Cookies
    • Tortellini med soltørrede tomater, parmesan, spinat og kylling-4
      Tortellini med soltørrede tomater, spinat og kylling
    • pølsehorn
      Pølsehorn
    • banankage
      Banankage med chokolade

    Se flere opskrifter →

    Gratis video-masterclass

    Sådan vælger du det rigtige fotoudstyr, som begynder

    - 1 times tætpakket video-træning, så du kan tage blændende gode billeder med det rigtige fotoudstyr fra start.

    SE MED NU >>

    Footer

    ↑ Til toppen

    Kontakt

    • Kontakt
    • Services
    • Annoncering
    • Kursus

    Nyhedsbrev

    Gør som +25.000 andre og kom med på holdet!
    Få nye opskrifter, guides og sprøde tilbud.
    Klik her og tilmeld dig

    Info

    • Opdater privatlivsindstillinger
    • Cookie- og privatlivspolitik

    Copyright © 2025 Louiogbearnaisen