Dig som har hængt ud herinde længe ved, at jeg har en tysk pusher. En som leverer lutter gode sager fra det tyske marked til billige penge. Mandelmel, hasselnøddemel, Nutella, Sekt ect.
I påsken kom der en ny leverance; kondenseret mælk!
Yes, det fås i Danmark, men her er kun én slags. I det tyske er vi mere ude i en halv hyldes penge. Især den russiske dåse skulle være lidt af et scoop.
BONUS: Gratis madpakke-bog med mine 10 bedste madpakkeopskrifter og 4 ekstra til lækkersulten! Klik her og få e-kogebogen nu
Så der er fyldt op på kondenseret mælk og uanset, hvor lækkert Dulce de Leche er, så er der grænser for, hvor mange dåser karamel vi kan få spist os igennem.
Så hvad kan du ellers bruge kondenseret mælk til?
Yes, du er skarp. Hjemmelavet is på kondenseret mælk. Og med årstidens bedste starut, rabarber, som syrligt modspil til, lad os være ærlige her, kvalm mælkecreme.
Well, top af med en sprød crumble og jeg tror da nok lige sommeren når nye højder. Især fordi du hverken skal have ismaskinen støvet af eller røre i isen undervejs.
Det er bare ind i fryseren, smid dig i liggestolen og 6 timer og en lækker solskoldning efter, er der hjemmelavet is som har det hele. Sødme, syrlighed, knas og den der bløde konsistens.
Tjek dem ud: 10 søde opskrifter med rabarber
Okay, du er ikke lige rabarbertypen. Altså alle andre sommersager; jordbær, hindbær, stikkelsbær vil også gøre det ret godt i isen.
Eller du kunne jo også hoppe ud i en lidt mere fancy udgave. Den der Key Lime Pie, den er jeg helt sikkert på i nærmeste fremtid.
Andre varianter, siger du. Lad os se. Syrligt, sprødt - jeg tænker:
Is på kondenseret mælk
- Key Lime Pie: Digestivekiks + limesaft + limeskal
- Kaffe + hård nougat
- Lemon Curd + knust marengs
- Grillet fersken + pecannødder
Chunky Monkey, Chocolate Chip Cookie Dough, de klassiske banditter?
Det bliver lidt til den søde sige, hvis du spørger mig. Men har du munden fuld af søde tænder, så giver du bare gas :)
Imens så napper jeg resten af rabarberisen. På langs. I sofaen. Den ekstra knogle i nakken er stadig på spil og det kræver rigeligt med is.
Både på nakken og i maven ;)
Ingredienser
Crumble
- 75 g koldt smør, i tern
- 100 g hvedemel
- 50 g lys muscovadosukker, eller ½ sukker, ½ farin
- ¼ tsk salt
Rabarberkompot
- 700 g rabarber
- 80 g sukker
- ca. 3 spsk citron
Is
- 250 g kondenseret mælk
- 4 dl piskefløde
- Korn af 1 vaniljestang
Sådan gør du
Crumble
- Kom hvedemel og smør i en skål. Smuldr det sammen med fingrene indtil du får en crumble, det tager lidt tid. Tilsæt muscovadosukker og bland det i. Tryk dejen sammen til ca. 3 cm rustikke klumper og fordel dem på en bageplade med bagepapir.
- Bag crumble ved 180 grader i ca. 10-15 minutter, til de er gyldne. Tag crumble ud og lad den afkøle helt på en bagerist.
Rabarberkompot
- Skær rabarberne i ca. 5 cm stykker. Kom dem i et ovnfast fad og vend dem med sukker.
- Kom folie over fadet og bag ved 200 grader i ca. 25 minutter eller indtil rabarberne er møre.
- Tag dem ud og lad den afkøle lidt. Kom de møre rabarber i en skål/blender og stavblend/blend dem til en jævn kompot.
- Smag til med citronsaft. Kompotten skal være let syrlig, så den giver modspil til den søde is.
Is
- Kom kondenseret mælk, fløde og vanilje i en skål. Pisk det til skum.
- Vend halvdelen af rabarberkompotten i.
- Smuldr crumble til ca. 1 cm stykker og bland herefter ⅓ af crumblen i.
- Fordel isen i en form (her 15 x 20 cm) eller brug en sandkageform.
- Fordel resten af rabarberkompotten på toppen af isen og brug en kniv til, at lave swirl på toppen.
- Slut af med crumble.
- Frys isen i min. 6 timer.
Servering
- Tag isen ud 20-30 minutter før servering.
Noter
Tilsæt evt. ½ tsk ingefær til crumble.
Anne Brix Nielsen
Hvis man nu laver solbær is i stedet, vil du så si hinder og kerner fra? Ellers bare lave solbærkompot uden at filtrer.
Loui&bearnaisen
Hej Anne
Uh, solbæris lyder bare lækkert! Jeg vil give dem et opkog, så de smider lidt af vandet og si kerner og hinder fra efterfølgende.
Mange hilsner
Louise
Mia E. Rasmussen
Hej Loui,
Jeg har længe glædet mig til at lave denne dessert, og fik endelig lavet den i weekenden. Smagen er helt fantastisk, men jeg havde lidt udfordringer med at jeg synes isen var ret krystalliseret samt rabarbertrådene tørrede i min mund og var mere til gene end en fornøjelse. Har du nogen forslag til, hvad jeg kunne have gjort forkert? Derudover var det næsten umuligt at piske fløde, vanilje og mælken tyk. Stod med det i 20 min, er det ok, hvis det forbliver lidt flydende? :)
Som sagt, så synes jeg at smagen er helt fantastisk, og jeg vil så gerne lykkedes med den, så jeg skal finde ud af, hvor mine fejl var. :)
Mvh
Mia
Maria Viborg
Hej Loui
Det lyder så lækkert! Det skal jeg prøve. Må jeg høre hvor du har købt aluminiumsformen. Jeg har googlet og kan ikke lige finde en der ligner.
Mvh Maria
Loui&bearnaisen
Hej Maria
Det er også en farlig god is! Den er købt i Ikea :)
Mange hilsner
Louise
Louise Sophie
Hej Louise, hmmm hvor ser den lækker ud! Jeg overvejer om man skulle prøve mad kammerjunker frem for crumble? Tror du det ville være godt?🥰
Louiogbearnaisen
Det er jeg sikker på det vil :-)
Prøv det ad og lad os høre om resultate.
God weekend!
Signe
Hej!
Jeg tænkte på, hvilken forskel der er, når man bager rabarberne, fremfor at koge det sammen på klassisk vis? :-)
Louiogbearnaisen
Hej Signe,
Jeg synes, de får en lidt mere intens smag, når de bliver bagt.
Herudover er det heller ikke nødvendigt at tilsætte væske, så det bliver ligesom bare "ren" rabarber-smag 🙂
Gerd Visby
Frosne rabarber er vel ok til rabarberkompot? Det vandige vil vel fordampe eller?
Jeg vil lave en islagkage på mandelbund/nøddebund med nederste lag af kond. Mælk m knust Daim- dernæst et lag is af køns. Mælk m rabarberkompot.
Bedste hilsner Gerd
Louiogbearnaisen
Hej Gerd,
Tak for din kommentar og spørgsmål til opskriften.
Ja, det er helt fint med frosne rabarber. Tilsæt evt. lidt mindre vand.
Lyder som en lækker dessert - del gerne resultatet med os i en kommentar her på bloggen :-)
Hav en fortsat god dag.
Pia
Hej loui
Jeg påtænker at lave din is da den lyder og ser fantastisk lækker ud.
Jeg vil rigtig gerne være lidt på forkant og lave den denne weeken og serverer den næste weekend. Forbliver crumblen sprød, når den har været frosset?
Hilsen Pia
Louiogbearnaisen
Hej Pia,
Tak for din kommentar og spørgsmål.
Crumblen forbliver sprød, også selvom den har været frosset ned - så du kan sagtens lave den på forhånd :-)
Lad mig endelig høre om resultatet :-)
Hav en dejlig dag.
Tina
Hej Louise
Hvor mange personer er der ca til?
De bedste hilsner
Tina
Louiogbearnaisen
Hej Tina,
Tak for dit spørgsmål.
Herhjemme er der kun til 2 personer 😄 Men der bliver cirka 8 kugler is med en is-ske - så rundt regnet 4-6 personer alt afhængig af, om der er tilbehør til isen, og hvor meget hver person spiser.
Lad mig endelig høre om resultatet :-)
alberte
NØJ hvor lækkert, elsker dine opskrifter og har efterhånden prøvet en del, isør dine meatballs i tomatsovs er et kæmpe hit :D
ville høre om denne is kunne bruges til at lave en islagkage, og hvis ja hvordan? bare hælde massen udover en bund eller? tænkte man evt kunne lave en kiksebund? go dag ;)
Loui&bearnaisen
Hej Alberte
Tusinde tak :)
Det tænker jeg sagtens du kan. Hæld isen i en springform i stedet - og ja da, vil være rigtig lækkert med en kiksebund :D
Anna
Hej Loui
Jeg står faktisk midt i at lave rabarberisen, men jeg synes ikke helt, at fløden, vaniljen og den kondenserede mælk vil piskes til skum. Kan det passe, at det tager ret lang tid? Eller behøver konsistensen ikke nødvendigvis være ligeså "skummet" som ved almindeligt flødeskum?
- Anna
Loui&bearnaisen
Hej Anna
Nej, det bliver ikke ligeså "skummet" som flødeskum, men det skal piskes ret tyk.
Stine S.
Nu har jeg prøvet flere af dine opskrifter og hold nu k... de er bare gode og lykkes bare hver gang. Senest lavede jeg rabarber isen og den gik rent ind hos min ellers rabarber skeptiske mand og børn.
Mia
Hej Louise
Har fulgt dig længe og du skriver fantastisk og fængende, det skal du vide.
Jeg arbejder som redaktør og vil bare sige, at det er meget unikt, det som du kan. Du får læseren til, at føle sig talt med på en naturlig og moderne måde, som bestemt ikke er nem kunst, uden det bliver påtaget.
Du har et særligt talent og er en af de dygtigste jeg har oplevet meget længe.
Håber du en dag får lyst til at udgive noget. Jeg vil elske at læse med.
Mange hilsner
Mia
Loui&bearnaisen
Hej Mia
Tusinde tak for din helt fantastiske kommentar, den betyder rigtig meget :)
Mange hilsner
Louise
Mette
Hej Loui
Det ser fantastisk ud og super flotte billeder.
Tak for den bedste blog!
- Mette
Loui&bearnaisen
Hej Mette
Tusinde tak, hvor er det bare dejligt at høre :)