Speltboller er nemme at bage og smager dejligt med smør, ost eller marmelade. Lækker opskrift på boller med spelt, som er luftige
Lun sommer, huh?
Det er ikke fordi, at røremaskine har været på overarbejde.
Men efter mine havemøbler og soppebassin er fløjet tværs gennem haven i nat. Græsset (og ukrudtet) er groet en halv meter, og på bedste tryllevis er gået fra gult til grønt natten over, så er der vist tilpas regn og rusk til at krudte op for en balje hjemmebag til weekenden.
Kage?
Nope.
Bløde teboller?
Niks.
Speltboller.
Hooold inde.
Inden du suser videre. Skuffet. Med helt knastør mund. Hvem gider speltboller.
I get it.
Spelt er den kedelige type på melhylden. Okay, lige foruden klid. Den står også længe og venter på at blive smidt i kurven.
Den har det heller ikke nemt med det navn. "Klid" - du er allerede ved at kløjs i det, bare ved udtalen. Og instinktivt springer tankerne over på brød, som er klægt, tungt. Sådan noget der hænger fast i ganen. Kræver 6-7 timer på brødristeren. Og smager af...våd pap.
Jojo.
Det er selvfølgelig ikke sådan, det står til med klid. Det kan faktisk give ret lækkert brød.
Men hey, hiv lige navnet ud af præsentationen.
Anyway.
Det var speltbollerne, vi kom fra.
I stedet for tungt og klægt, så er vi ovre i noget tørt og kedeligt med det navn, ikke?
Yes, jeg bliver helt sikkert ikke headhuntet til markedsføring af mel.
Eller gør jeg!
For med et tykt lag tandsmør, marmelade eller god skive ost på en af de her lune speltboller. Well, så vil jeg altså ikke udelukke, at du glemmer alt om smart ølandshvede og manitoba. Fylder skabet op med spelt til efterårets lange weekendmorgener.
Okay, vi skal lige snakke om noget hurtigt.
Noget jeg har holdt tilbage.
Egentlig havde jeg besluttet, at du selv skulle opdage det, men det er er også tarveligt.
Sådan: "surprice, du skal lige lave en fordej 12 timer før, du overhovedet kan gå i gang med at bage speltbollerne".
Det er ret irriterende i en opskrift.
Du har alle ingredienserne og vil bare kaste de nybagte speltboller i skrutten.
Såå..
Nu bliver det lidt akavet; det skal du faktisk.
Altså, lave en fordej.
Jeg garanterer dig, at den er det værd, for..
Du får super saftige speltboller.
Og så taler vi ikke mere om det.
Giv speltmelet en chance i weekenden. Nybagte boller, det bliver ikke en meget bedre afslutning på sommerferien og fejring af 'tilbage til hverdagen'. Jeg er pjattet med, at vi er tilbage til virkeligheden igen.
2. halvår. Nye mål, missioner og muligheder.
Kan du mærke det?
Det bliver ræ'tig godt :)
Skål i skoldhed fredagskaf' og spelt.
Ingredienser
Fordej
- 10 g gær
- 2 dl vand
- 100 g sigtet speltmel
- 1,5 tsk salt
- 1 spsk honning
Dej
- 2,25 dl vand
- 100 g groft speltmel
- 200-250 g hvedemel
Sådan gør du
Fordej
- Rør gær ud i vandet.
- Tilsæt speltmel, salt og honning.
- Rør dejen godt sammen til den er jævn.
- Kom madfilm over skålen og lad den stå på køkkenbordet i 12 timer.
Dej
- Kom fordej i stor skål.
- Tilsæt vand og speltmel. Rør det hele godt sammen.
- Tilsæt hvedemel lidt af gangen og ælt dejen til den er smidig, men stadig klistret (ca. 7 minutter på røremaskine ved medium hastighed).
- Dæk skålen til med madfilm og lad dejen hæve 1,5 time.
- Vend forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord.
- Del dejen i 10 rustikke stykker og kom dem over på en bageplade med bagepapir.
- Dæk pladen med et viskestykke og lad bollerne hæve 30 minutter.
- Bag dem ved 225 grader i ca. 20 minutter.
- Lad bollerne afkøle på en bagerist.
Vi er tilbage bag kameraet efter sommerens oprydning i arkivet og her er de indstillinger madbillederne her er fotograferet og foodstylet med.
MADFOTOGRAFERING OG FOODSTYLING
Alle billederne er fotograferet med Canon EOS 60D på Manfrotto-tripod og efterbehandlet i Adobe Lightroom.
BILLEDE 1: Speltboller i kurv med hænder
Objektiv: Canon EF 50 mm f/1.8 | ISO: 200 | Lukketid: 1/90 sec. | Blænde: f/2.0
Lys: Sidelys. Naturligt lys i vest-vindue kl. 12.30, overskyet dag. Motiv ca. 1 meter fra vinduet, uden diffuser for at få meget hårdt lys i billedet.
Note: Billedet er fotograferet med 5 sekunders forsinkelse, så jeg kunne have begge mine hænder i billedet.
Bonus: Nørd videre med 4 hemmeligheder enhver nybegynder i madfotografering bør kende
Laura
Hej Louise,
Jeg måtte også tilsætte en del mere mel af flere omgange. Rørte den ret længe på røremaskinen. De blev virkelig lækre, men allerede her dagen efter er ret tørre. I modsætning til dine grødboller som er fugtige længe. Jeg opbevarede dem som jeg plejer i brødboks med viskestykke over. Jeg bagte dem til de var sprøde at banke på i bunden. Længere tid end i opskriften men jeg havde 2 plader inde og bollerne var store. Hvad tror du tørheden skyldes? Har jeg bagt dem for længe?
Louiogbearnaisen
Hej Laura,
Tak for din kommentar og spørgsmål til opskriften.
Jeg har teste opskriften flere gange med den her mængde mel, men det kan være meget forskelligt, hvor meget der skal tilsættes, og hvor meget dejen skal æltes. Læs evt. mere om det her: https://louiogbearnaisen.dk/2013/02/kitchen-guide-derfor-ligner-dit-brod-ikke-det-i-opskriften.html
I forhold til holdbarhed, så kan det godt være, at de er blevet bagt for længe - det kan være lidt tricky med to bageplader, da varmen fordeles anderledes og ikke bager så "hårdt", og bollerne derfor skal bages længere. Men ellers, så er der yoghurt i grødbollerne, og det gør en del for holdbarheden eller ja, at du har tilsæt mere mel. Se mere her: https://louiogbearnaisen.dk/2018/04/toert-broed.html.
Brødbagning har bare så mange faktorer som spiller ind, så hvad det præcis er, kan jeg desværre ikke sige med sikkerhed 😊
Prøv dig frem og lad os høre om det i en kommentar her på bloggen.
Hav en dejlig dag!
Vibeke
Hej! 😊
Jeg havde - ligesom Anna-problemer med, at dejen var for tynd. I forhold til andre bolleopskrifter, er der også meget vand i forhold til meli, men måske problemet skyldes, at æltetiden skal være meget lang, hvis man "bare" bruger en håndmixer, der vel har mindre power end en egentlig køkkenmaskine, som jeg går ud fra, at du har brugt.
Jeg tilsatte yderliger 100 g hvedemel og 50 g groft speltmel, og fik så ved rimelig lang æltning med håndmixeren dejen til at ændre konsistens, dvs. rimelig fast men klistret. Jeg bagte kun bollerne i 15 min., for at undgå, de blev tørre pga. den større mængde mel. Det gav nogen skønne boller! 😋
Med ønsket om en god dag,
Vibeke
Louiogbearnaisen
Hej Vibeke,
Tak for din kommentar og input til opskriften :-)
Ang. melmængden så kan den variere en del alt efter den type mel der bruges, temperatur, æltning osv. Den bedste fremgangsmåde er at komme lidt mel i ad gangen, indtil den ønskede konsistens opnåes. Dejen må gerne klistre, men skal selvfølgelig ikke være flydende.
Og ja, dejen skal æltes godt igennem :-)
Hav en skøn dag!
Nina
Tak for en lækker opskrift.
Det er de bedste boller, som jeg har bagt i lang tid :-)
Louiogbearnaisen
Hej Nina,
Tusinde tak for din kommentar - hvor er det dejligt at høre, at du kunne bruge opskrifen, og at bollerne var et hit :-)
Hav en fantastisk dag.
Anna
Jeg har prøvet at bage bollerne her til morgen, men det er som om der er alt for lidt mel til alt det vand! Dejen er bare en flydende sovs Skulle jeg ikke putte 2,25 dl vand i dejen på andendagen? Eller var de 2 dem fra i går?
Louiogbearnaisen
Hej Anna,
Tak for din kommentar.
Øv altså, for dejen skal nemlig ikke være flydende!
Det er rigtigt nok, at du har kommet 2,25 dl i dejen på anden dagen, men det kan lyde til, at dine boller måske ikke er æltet længe nok. Alternativt, så tilsæt lidt mere hvedemel næste gang.
Opskriften er testet 3. gange, inden den er kommet på bloggen - netop for at sikre at den fungerer...men igen, som ved alt brødbagning, så kan melmængden variere.
Håber det kan hjælpe dig.
Hav en dejlig dag.
Lena
Kan de hæve i køleskabet så de kan bages fra morgenen af?
Louiogbearnaisen
Hej Lena,
Tak for dit sprøgsmål.
Jep, speltbollerne burde sagtens kunne hæve i køleskabet natten over (selvom jeg ikke selv har prøvet det :-)
Prøv det af og lad os høre om resultatet på bloggen :-)
Hav en skøn dag