Bedre sent end aldrig! I fredags var den årlige fastelavnsbollebagning i gang herhjemme og nu er de her endelig. Lækre, syndige gammeldags fastelavnsboller med snakset fyld. Ligesom de skal være - hverken mere eller mindre.
Gammeldags fastelavnsboller består jo af vaniljecreme og syltetøj - den udgave er vi vist alle enige om. Og det er da også den variant jeg troligt bager hver evig eneste år.
Meeen i år skulle der alligevel leges lidt med fyldet og det blev til hele 4 varianter. Bare rolig!! Ikke noget sundhedsstads. Jeg ved ikke hvad det er i år, men pludselig er der "grove" fastelavnsboller og mistænkeligt fyld af ...host...hytteost!! Arhmen, jeg er faktisk lidt foraget. Bevares, innovation skal der til, men nogle ting er hellige i min bog; heriblandt fastelavnsboller ;)
Er du ej heller overbevist om hytteostens indtog i fastelavnsboller lavet på rug, så er her en fuldfed fastelavnsbolle med en (næsten) hel smørpakke og fyld op til begge ører. Fyldet? Ja, det er frit valg på alle hylder.
1. Marcipan/chokolade med revet citronskal
2. Marcipan/chokolade med lakridspulver
3. Lemoncurd
4. Bær-kompot med vanilje
Jeg har alle dage været en glad vaniljecreme-pige, men den sidste tid må jeg se i øjnene at mine smagsløg har forrådt mig. Ud af et blå er det tør-kager og marcipan som stjæler mine søde stunder. Well...en klassiske fastelavnsbolle med creme, syltetøj og flødeskum har jeg da klemt ned i februars løb. Antallet springer vi let og elegant henover ;)
Min fastelavnsweekend blev desværre ikke brugt i det store udklædningsskrud (selvom det sikkert vil være en prægtigt syn!). I stedet med fadøl i hånden og musik på scenen. En god koncert går man aldrig fejl af - og når den så også bliver afviklet på hjemmebane i Frederikshavn, så er der smil over hele femøren. Jo tak, lidt flere af sådanne weekends :)
Har I fået bagt årets gammeldags fastelavnsboller? Eller blev det en bagersvend med hele molevitten?
Relateret: Klassiske fastelavnsboller
Ingredienser
Dej
- 25 g gær
- 1,5 dl sødmælk
- 200 g smør
- 1 æg
- 3 spsk sukker
- 1 tsk kardemomme
- ca. 450 g hvedemel
Fyld
- 200 g marcipan
- 100 g chokolade
Sådan gør du
- Smelt smør og mælk i en lille gryde til det er lillefingervarmt
- Smulr gær i en skål og hæld mælk/smør over og rør gæren ud.
- Tilsæt sukker, æg og kardemomme.
- Hvedemelet tilsættes lidt efter lidt, og dejen æltes. Dejen skal være blød og skinnende: den må IKKE blive for tør!
- Dæk dejen til og lad den efterhæve 1 time.
- Dejen rulles ud i en firkant på ca. 0,5 mm.
- Del dejen i 9-12 firkanter, afhængig af ønsket størrelse på fastelavnsbollerne
- Kom en 1 cm klump marcipan og 1 cm chokolade på stykkerne.
- Fold forsigtig kanterne sammen på firkanten – pensl evt. med lidt æg.
- Kom bollerne på en bageplade med lukningerne nede. Sørg for de er godt lukkede, så fyldet ikke løber ud.
- Dæk bollerne til og lad dem hæve 20 minutter.
- Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem ca. 15 min ved 200 grader.
- Når de er gyldne og flotte, er de færdige.
- Lad dem afkøle lidt inden de pyntes med glasur og serveres.
Mai-Britt Villesen
Du skriver: "Tilsæt sukker, æg, salt og kardemomme", men salt nævnes ikke i ingredienslisten. Hvor meget skal der i?
Louiogbearnaisen
Hej Mai-Britt,
Der skal faktisk ikke salt i den her opskrift, da der bruges en hel del saltet smør. Så det er en fejl - det beklager jeg. Jeg får det rettet med det samme.
Hvis du gerne vil have salt i, kan du tilsætte det 1/2 tsk sammen med mel.
God bagelyst!
Malene H
Hvor ser de gode ud! Og hvor elsker jeg dog det fad de står på :-)
Loui&bearnaisen
Tak - de er også en skøøn følgesven til kaffen :)
Anne-Marie Andersen
Jeg har intet imod den gammeldags fastelavnbolle med snask og fedt, men min mave, av, av. Jeg får desværre noget medicin der giver mavesyre og det går skidt sammen med fedt. Så mine fastelavnsboller blev sundere i år, men da med creme og remonce og ikke hytteost. Jeg er faktisk blevet ret vild med banan og lidt fiberhusk i dejen, de gør underværker for bageegenskaberne og den friske bløde krumme. Så for min skyld må de gerne være sundere, så længe de smager mindst lige så godt eller bedre.
Prøv gerne, de kan varmt anbefales:
http://www.opskriftsamleren.dk/opskriftsamleren/335/Fastelavnsboller
Loui&bearnaisen
Øv, hvor ærgerligt med medicinen :( Meen godt du stadig kan trylle lidt med de gammeldags fastelavnsboller, så du også kan nyde et par stykker :)
Fru Kofoeds Køkken
Enig, fastelavnsboller skal være fastelavnsboller og intet andet. Hele konceptet er jo, at de skal være vildt syndige. Derfor vil jeg hellere undvære helt i år, hvor jeg ikke spiser brød, end jeg vil begynde på et eller andet sundhedscrap med hytteost og loppefrøskaller ;-) Det er så måske lidt selvpineri at sidde og glo på dine superlækre fastelavnsboller - så det vil jeg straks stoppe med ;-)
Loui&bearnaisen
Puuuh, at undvære fastelavnsboller, det er godt nok sej viljestyrke :) Hehe, bare en smule selvpineri - men bare rolig, der er hellere ikke flere tilbage - de er i min mave ;)
Lene
Uh, de gammeldags er de bedste synes og dem har jeg også bagt i år - både med vanillecreme og med marcipanremonce. Jeg har dog også kastet mig ud i svenske semlor. De kunne godt blive en ny favorit, men jeg vil eksperimentere lidt med fyldet, tror jeg. Dine ser lækre ud :)
Loui&bearnaisen
Årh ja, de svenske semlor var også min plan i år, de lyder alt for lækre. Mon ikke fastelavn varer lige til påske....?
Lulu
Jeg fik også bagt fastelavnsboller, og jeg er helt enig! Når det skal være fastelavnsboller, skal det også være de gode gamle :-)