Danske grøntsager vrimler og det er bare med, at få spist alt det du kan. Da jeg var på jordbærplukkertur, kom der også lidt varer med fra gårdbutikken. Aftensmaden bød derfor på blomskålsgratin, som må blive min sommerfavorit-spise nummer et. Denne gang lavet på vældig fint lilla blomkål.
Den lilla farve stammer fra farvestofferne anthocyaniner, der også findes i rødkål og rødvin og som er en god kilde til antioxidanter.
Som jeg vist har sagt et par gange eller 10 på bloggen, er blomkålsgratin noget af det bedste jeg ved.
Opskriften her er mormors opskrift og den er bare den bedste jeg har prøvet. Mange bruger blomkålsgratin som tilbehør, men i min familie har det altid været en selvstændig ret, som bliver serveret med groft salt og koldt smør. Og nej, slet ikke på nogen måde sund!
[yellowbox]BONUS: Kom opskriften på din madplan - hent gratis den ultimative madplan, som frisker ethvert køleskab op [/yellowbox]
Til tider har jeg dog smidt nogle skinketern i, for lige at få fornemmelsen af kød, men min favorit er stadig den helt simple.
Fredagen stod dog ikke på blomkålsgratin, men noget så spændende, som en leverpostejmad - dog med ny, krum agurk :) De mange skønne dage med fuld fart på har sat sine spor, så en fridage uden gøremål var tiltrængt.
Ingredienser
- 1 blomkålshoved
- 75 g smør/margarine
- 75 g mel
- 3,5 dl mælk
- 3 æggeblommer
- 3 æggehvider
- salt
- peber
- revet muskat
- 2 spsk rasp til formen
Sådan gør du
- Del blomkålet i små buketter eller behold det helt.
- Kog det i letsaltet vand, til det er mørt men har bid. Afdryppes.
- Smelt smørret i en lille gryde. Tilsæt melet mens der piskes godt. Når massen er tyk og kogt godt igennem, tilsættes mælk. Kog det hele op igen under omrøring, indtil saucen tykner.
- Smag til med salt, peber og muskat.
- Tag gryden af varmen og pisk æggeblommer i et af gangen. Kom det kogte blomkål i saucen.
- Æggehviderne piskes stive og vendes forsigtigt sammen med blomkålsmassen.
- Kom blomkålsmassen i et smurt fad (eller 4 små forme), drysset med rasp.
- Top også med lidt rasp på toppen af gratinen.
- Bages ved 180 grader i ca. 30 min, til den er fast og gylden
- Server straks med salt og koldt smør eller som tilbehør til ex. karbonader.
- Rester kan gemmes og bruges til næste dags frokost.
Sidsel Dahl
Virkelig lækker Gratin. Jeg brugte et Romanesco kål og puttede skinke tern i.
Tak for opskriften.
Loui&bearnaisen
Hej Sidsel
Tusinde tak :)
Mange hilsner
Louise
Anette
Hej Louise
Den helt rigtige opskrift. Jeg har også arvet min.
Kan meget anbefale tomatsauce til. Laves af blomkåls vandet.
Har man en rest til overs, smager den fantastisk stegt i lidt smør på manden.
Hilsen ANette
Louiogbearnaisen
Hej Anette,
Tak for tips og info 🙏🏻
Lyder rigtig lækkert 😀
Hav en fantastisk dag!
Grethe Christensen
Jeg mener at en gratin skal i ovnen i 60 min
Bh Grethe
Louiogbearnaisen
Hej Grethe,
Jeg giver min 30-40 minutter afgængig af størrelse, men det kommer selvfølgelig helt an på, hvor bagt man gerne vil have blomkålsgratinen :-)
Hav en fortsat god dag!