Hummus er hurtigt og nemt at lave selv. Opskrift på cremet, lækker hummus som er skøn som dip, i pitabrød eller tilbehør:
Kender du de typer som laver alt mad fra bunden og bare er møgirriterende hellige og overskudsagtige?
Ja, jeg kunne nogle gange minde om sådan en type, men jeg er nu ret glad for, at hoppe over hvor gærdet er lavest - hvis det altså er godt! Og endnu har jeg ikke fundet en hummus, som er rigtig god. Så den skal laves selv og det er super nemt at lave selv.
Jeg har vist sagt det før og jeg pointerer det lige igen - det med at koge bønner og kikærter er simpelthen for besværligt. Kvaliteten på dåse er helt rimelig, både i pris og smag - så den snupper jeg.
Der hvor det kan betale sig, at gå uden om supermarkedet og ind i de arabiske butikker, er ved tahin. Deres god! Og også ved krydderier, der er ubeskrivelige billige og virkelige gode. Men nu er det desværre ikke alle byer, som ligger inde med en arabisk biks på hjørnet. Så kan supermarkedet altså sagtens bruges.
[yellowbox]BONUS: Kom hummus på din madplan - hent gratis den ultimative madplan, som frisker ethvert køleskab op [/yellowbox]
Jeg laver altid hummus lidt på slump, så mængderne herunder er vejledende - smag den til.
Man kan meget hurtigt få rigeligt med kalorier ind med en omgang, da der er en hel del olie i. Jeg laver den ofte med halv olie, halv vand for en lidt lettere udgave og den smager som originalen. Derudover er jeg ret glad for krydderier, men vil du gerne have den mere neutral, så sparrer du bare lidt på mængderne.
Hummus er perfekt som "dip" til grøntsager til mellemmåltid og det udgør også meget ofte mine. Eller som smørrelse på et stykke rugbrød er humus også super lækkert.
Lad os hurtig suse over nogle spørgsmål til hummus
Kan jeg lave hummus uden tahin
I langt de fleste opskrifter finder du tahin, da det giver den helt rigtige smag til din hummus - du ved, den der, hvor du ikke lige kan sætte fingren på, hvad det er.
Men har du ikke tahin, så lav den uden og brudt ekstra meget op for krydderier, så den kommer til at smage af noget.
Kan jeg bruge tørrede kikærter?
Jeps, jeg bruger altid kikærter på dåse, men du kan sagtens bruge tørrede kikærter, som du selv koger. Et godt tip er at koge dem med bagepulver, som er et fif, jeg engang fik af en kok på en rejse, hvor jeg fik kørt urimeligt meget hummus ned.
Tilbehør til hummus?
Grøntsagsstave og Grissini med salt og rosmarin er geniale, som tilbehør, hvis du bruger din hummus som en dip.
Hvad bruger man ellers hummus til?
Jeg bruger den ofte, som smørrelse i sandwich eller på rugbrød. Det er også lækkert i pitabrød, wraps, sammen med fladbrød og som dip til aftensmadsretter - især de mellemøstlige fx. tabbouleh og krydrede oksekødsspyd.
Er hummus sundt?
Kikærter er gode kilder til kostfibre og protein, men hummus indeholder også en del olie, så det kommer helt an på, hvad sundhed er for dig og mængden, som du spiser. Hvor lang tid kan hummus holde sig i køleskab?
Kom din hummus i en lufttæt beholder og opbevar den i køleskabet, så holder den sig fint i op til en uge.
Kan den fryses?
Jeps, det kan du faktisk godt, men jeg synes det er allerbedst nogenlunde frisklavet.
Flere opskrifter på hummus?
Prøv dem her, hvor der er blevet spiffet op for smagen.
Ingredienser
- 1 dåse drænede, skyllede, kikærter
- 1,5 spsk tahin
- 2 tsk spidskommen
- ½ tsk chili
- 1 tsk paprika
- 1 tsk koriander
- 2 spsk citronsaft
- Salt/peber
- 1 dl olivenolie
- 1,5 dl vand
- Evt. 1 fed hvidløg
Sådan gør du
- Bland alle ingredienser sammen. Hold dog lidt af olie og vand tilbage.
- Blend i en blender eller med en stavblender det hele sammen til en ensartet masse.
- Tilsæt olie/vand til der haves en lind hummus.
- Smag til.
- Kom hummus på et rent glas/bøtte og hæld lidt olivenolie over. Opbevar i køleskab.
Laura
Hvor mange kcal er der i? :)
Louiogbearnaisen
Hej Laura,
Det ved jeg desværre ikke, så der må jeg blive dig svar skyldig ☺️
Karoline
Er min den eneste, som blev til en omgang tynd humus? 🙈 smager fint, men er meget tynd.
Loui
Hej Karoline,
Tak for din kommentar.
Én af grundene til at den kan blive for tynd er hvis der er for meget vand og olie i. Hældte du al olien og vandet i på én gang? Det bedste er at tilsætte olie og vand lidt ad gangen, indtil hummusen har den rette konsistens.
Jeg håber det går bedre næste gang og lad mig endelig høre, hvis du har flere spørgsmål til opskriften :-)
Hav en fantastisk dag.
Josef Reezes
JeG sYNteS ogSå HuMuS SMagER gODt
Michael
Brug lagen fra dåsen i stedet for vand, og 2-3 gange mere citron. Jeg plejer at lave humus af 2 dåser kikærter, med lagen fra den ene dåse, og ca. 1 dl olie, og saft af en stor citron😀
Loui&bearnaisen
Hej Michael
Tak for input til opskriften.
Jeg vil aldrig selv bruge lagen, men hey det er en smagssag.
Tobias
Hej Loui (og bearnaisen)
Ved lejlighed, kan du så ikke opdatere opskriften så den viser, hvor mange gram kikærter, du bruger? (Ideelt også med en 'tørvægt')
Jeg har nemlig ingen idé om, hvor mange kikærter, jeg skal bruge til din meget roste opskrift, for jeg ved ikke stor en typisk kikærtedåse er, eller hvor meget de er i den - især fordi det jo også afhænger af forholdet mellem væske og ærter.
Fin side i øvrigt!
Hilsen
Tobias
Morten
Det er en superlækker og nem opskrift. Laver det mindst en gang om ugen.
Startede med at købe dåser med færdige kikærter, men fandt 1 kg tørrede økologiske i Superbrugsen fra Biogan til 40 kr. I blød med dem i 10-12 timer og så koge 1 times tid og så smider jeg 3 ½ dl kogte kikærter (svarer ca. til de 240 gr der i tørvægt i en dåse) i syv små plastposer og fryser dem. De sidste ca. 4 dl bruger jeg med det samme. Så der er altså til ca. 8 portioner efter din opskrift i 1 kg tørrede kikærter. På den måde koster hver portion kun ca. 5-6 kr i kikærter. Noget billigere end på dåse. I stedet for chili plejer jeg at putte en teskefuld karry i og så bruger jeg gerne 2-4 fed hvidløg, men så river den også lidt i halsen ;-) Jeg synes man kan nøjes med ca. en ½ dl vand før den er lækker cremet. Tak for opskriften ;-)
Latifah
Araberne bruger kun olivenolie ovenpå humus vi blander det ikke ned i , selvom vi køber kilærterne koger vi dem og tilsætter det kogende vand fra kikærterne i indtil den bliver cremet og
Blød også et ordentlig skvat olivenolie ovenpå med drys af paprika
Signe
Mums! Har lige lavet sådan en omgang hummus, og det smager skønt! Tak for den gode opskrift! :)
Kathrine
Hejsa, den ser super god ud! Hvor længe kan den holde sig i køleskabet? :-)
Loui&bearnaisen
Hej Kathrine
Jeg vil sige cirka 4-5 dage - afhængig af hygiejne, temperatur m.fl. Du kan lugte og se hvis den bliver dårlig :)
Lise
Hej!
Lige hvad jeg manglede til dagens aftensmåltid OG min madpakke i morgen. Tak for gode (og realistiske) anvisninger
Mvh Lise
Loui&bearnaisen
Hej Lise
Velbekom - godt den kunne bruges :)
A+K
Åh, hjemmelavet hummus! Så godt!
Jeg må snart lave sådan en omgang igen <3
- Anne
Ulrika
Godmorgen!
Humus er lækkert! Jeg springer også altid over hvor gærdet er lavest, når det kommer til hummus. Og det smager lige godt, synes jeg. Prøv at lave en rugbrødssandwich med hummus med rucola og diverse grønsager i. Det smager godt!
Jeg har bagt kanelboller senest. Så hvis du har lyst til at se resultatet så kig forbi min blog. Ha en god dag!
Kh Ul