Jeg har før lavet guides omkring nogle af de mange, mange udtryk man kan støde på i udenlandske opskrifter. Det er en jungle, at gennemskue produkterne og finde danske alternativer, så jeg har fået lavet en lille håndfuld guides mere. Den første får du her.
Shortening kan man ofte støde på i amerikanske opskrifter. Det kan være meget nærliggende, at læse det som margarine, men det er det faktisk ikke.
Shortening er et fast, vegetabilsk fedtstof med 100% fedt. Hvor margarine ligeledes er vegetabilsk fedtstof, men "kun" med 85% fedt, da det indeholder vand.
Dette gør, at hvis man erstatter shortening med margarine, så får bagværket en anden struktur. Ofte bager man cookies med shortening, da det gør dejen meget mere fast og den derved ikke flyder ud - som den ville gøre med margarine. Derudover gør shoretning også en forskel i crumbles til pies og icing. Disse bliver markant anderledes med shortening.
Shortening kan stortset ikke købes i almindelige danske supermarkeder, men kan købes online i Danmark her; Crisco
Det mest lignende danske alternativ er derfor...svinefedt! Men da dette er et animalsk fedtstof, har det en noget anden smag og jeg vil ikke anbefale, at bruge det som erstatning. Overhovedet!
Palmin kan bruges som erstatning og vil være langt det bedste. Palmin er et vegetabilsk fedtstof fra kokos og ligner derfor shortening, som er lavet af soyabønner og olie. Dog kan man faktisk også finde (australsk) shortening lavet på kokosolie.
Den mest brugte shortening; Crisco
TIna
God artikel, Louise
Louiogbearnaisen
Tak Tina - dejligt at høre, at du kunne bruge den :-)
Hav en fantastisk dag!
signe
Nøj - hvor er jeg glad for at du har fundet ud af, hvad ingredienserne i amerikanske opskrifter dækker over.
tusind tak for det 😉
Mvh
Signe
Louiogbearnaisen
Hej Signe,
Tak for din kommentar og dejligt at høre, du kan bruge artiklen :-)
Hav en fortsat skøn dag!
Mike
Har en opskrift på amerikansk majsbrød, hvor de foreslår man man bruger bacon fedt, eller hvis man ikke har bacon fedt kan shortening bruges, så ved sgu ikke hvor meget det har at sige
Louiogbearnaisen
Hej Mike,
Tak for input.
Som nævnt i indlægget anbefaler jeg ikke at man bruger animalsk fedtstof i stedet for Shortening, da det vil give en helt anden smag.
Men lad os endelig høre om resultatet :-)
Hav en forrygende dag.
Mike
Crisco er 100% bomuldsfrø olie. Ikke mere syntetisk end palmin men sikkert lige så usundt, jeg tænker at prøve at lave cornbread med crisco og en portion med palmin og se hvor stor forskellen er.
Louiogbearnaisen
Hej Mike,
Tak for input.
Lad os endelig høre om resultatet i en kommentar her på bloggen.
Hav en skøn dag.
Shab
Kan man ikke lave shortning ved at varme smør og så når fedtstoffet separere sig fra ‘væsken’ , hælde væsken fra og køle fedtstoffet ned igen?
Louiogbearnaisen
Hej Shab,
Tak for dit spørgsmål.
Det vil jeg ikke tro, at man kan, da shortening er vegetabilsk og smør er animalsk.
Sig endelig til hvis du har flere spørgsmål :-)
Hav en forrygende dag.
Evy
Jeg vil så gerne lave klejner, men kan ikke finde ud af hvad palmin er på fransk. Jeg bor i Frankrig. Google Translate hjalp ikke... nogen der kan hjælpe?
Loui
Hej Evy,
Tak for dit spørgsmål.
Jeg ved desværre ikke hvad palmin hedder på fransk, men måske du kan forklare dem at palmin er kokosfedt og evt. vise dem et billede?
Jeg håber du finder ud af det - klejner er jo bare så lækre her til jul :-)
Hav en fotsat god dag.
Tina
Jeg vil anbefale ALLE at holde sig langt væk fra dette produkt. Det er spækket med transfedtsyrer, der gør stor skade i vores kroppe. Hold jer til økologisk smør emmer kokosolie.
Christina
Hvad med kokosolie? Den fås jo også smagsneutral.
Loui&bearnaisen
I australien er shortening lavet på kokosolie. Jeg har ikke selv erfaring med at bruge smagsneutral kokosolie herhjemme.
Mia
Mon ikke man kan bruge Glee, der kan købes i de fleste arabiske butikker? Det er sojaolie og palmeolie. Nogle har omtalt det som klaret smør. Ved godt at klaret smør ikke er det samme, men de sammenlignede det.
Loui&bearnaisen
Hej Mia
Det ved jeg sørme ikke - har ikke selv nogen erfaring med Glee.
magnus
hvad med thickened cream, er det i danmark og hvad hedder det
Nathalie Eriksen
http://www.bagetid.dk/specialvarer/2257-crisco-450-gram.html
Dansk hjemmeside at købe fra :)
Thomas
Det Crisco lyder godt nok som noget usundt syntetisk klister, hvis man googler lidt... Jeg stemmer på alm. smør og naturlige fedtstoffer :)
Loui&bearnaisen
Det gør jeg også ;)
Simon
Shortening er på dansk palmin. Det er et 100% vegetabilsk fedtstof.
Ulrika - den glade kagekone
Kan man ikke bare bruge smør i stedet? Det er da 100 % fedt, eller hva'?
Kh Ul
Loui
Hej Ulrika
Nej desværre, smør ikke 100% fedt, men ca. 80% og så vand. Derudover er det animalsk fedt og har derfor en anden smag og sammensætning.
Ulrika - den glade kagekone
Så lærte jeg det ;-)
Har du prøvet at bage med det?
Loui
Hehe, ja, det er altid lidt noget rod med de udenlandske produkter ;)
Ja, jeg har bagt crumble med det og det giver en ret god tekstur - men er lidt en sjovt produkt i forhold til det vi kender herhjemme :P
Brian
Til bagværk, hvor jeg som oftest foretrækker smørsmagen, bruger jeg klaret smør, som jeg altid har i køleskabet - det er også (tæt på) 100 % fedtstof. Alternativt kan man reducere indholdet af væske i dejen med den del af smørets vægt, som er vand (18 % vægtmæssigt, der sker nok ikke noget ved at runde af til 20 %).
Henriette Roberts
Jeg har fundet Crisco i Euro Spar i Svogerslev ved Roskilde, de har amerikanske varer og så i Real i Flensborg der har mange udenlandske varer