Sådan undgår du at din marengs bliver sjasket, tynd eller klistret. Læs de tips til hvordan du laver en perfekt marengs - hver gang og hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude med din marengs.
Jump to:
Min marengs bliver sjasket, tynd eller klistret?
Har du nogensinde stået der med håndmixeren i den ene hånd. Og frustreret hevet totter hår ud med den anden?
For de der æggehvider i skålen til den lækre pavola...der sker bare ingenting!
Eller måske har du allerede tilsat sukker. Med rumlende mave og forventningsglæde over den der marengs, der lige om hjørnet bliver et drøn af en marengskage.
Og så..
Bliver marengsmassen sjasket. Tynd. Eller yrk, ekstrem klistret!
Jeg vifter med labben her bag skærmen, been there.
Lad os også lige snuppe nogle af de mest almindelige årsager til, du kan bøvle med marengs, så du ved præcis, hvor du skal sætte ind næste gang.
Min marengs revner?
Temperaturforskelle er det hyppigste årsag til revner.
Revner din marengsbunde kan de skyldes, at du lige skulle lure i ovnen og kom til at åbne den. Det samme kan ske, hvis dit køkken er meget koldt og du hiver de varme marengs ud. Giv dem eventuelt lidt kortere tid, sluk for ovnen og lad dem køle lidt af derinde.
Bager din ovn hårdt, kan marengsbunden også nemt revne. Sæt eventuelt din ovn 15% ned i grader når du bager marengs.
Har du sat fuld speed på piskeren, fordi det bare skulle gå stærkt med de marengsbunde, så kan det også få dine marengs til at revne. Hop ned i de 7 tips herunder og se, hvordan du bedst pisker marengs.
GRATIS KAGEGUIDE:
Den ultimative guide til bagning af kage, så du får det bedste resultat hver gang
Min marengsmasse bliver ikke stiv/fast?
Eller måske bliver din marengsmasse ikke luftig? Der kan være flere årsager til at det sker.
- Æggehvider er ret sarte, så har din skål eller piskeris ikke været 100% rene, så gider æggehviderne ingenting.
- Komme du til at tilsætte sukkeret for hurtigt, så når æggehviderne ikke at absorbere det og marengsmassen kan ikke blive luftig/stiv.
- Dine æg har været for kolde - de skal have stuetemperatur.
- Dine æg har ikke været friske nok. Jo ældre æg, jo tyndere bliver proteinerne i æggehviden og de har svært ved at holde på luften.
Mine marengs væsker i ovnen?
Sukkeret er ikke blevet opløst nok i din marengsmasse under piskning, så det bliver til sirup og løber ud under bagningen.
Pisk sukkeret ind i din marengsmasse i længere tid næste gang.
Mine marengsbunde bliver knastørre og ikke bløde i midten?
Tilsæt ½ tsk eddike til massen når sukkeret er opløst, så klarer det sagen.
Lav den bedste marengs
Marengs. Kæmpe favorit til så mange gode sager! Og med godt og vel 4 ingredienser, så burde den være ligetil.
Ingen dikkedarer.
Men sandheden er bare; den kan være noget baks at lave en god marengs, hvis du ikke har helt styr på de forskellige faldgruber. Men har du dem, så er det nemt at få lavet den perfekte marengs, som både ligner og smager som en drøm.
7 tips til perfekt marengs - hver gang
#1: Dine æggehvider skal have stuetemperatur
Det er fristende; 3 æg fra æggebakken, dele dele og du pisker løs. Men nap lige en ekstra kop kaffe og vent 30 minutter, indtil dine æggehvider får stuetemperatur. Så du er sikker på at få maksimal volume til din marengs.
#2: Sørg for alt er helt rent når du skal piske
Æggehvider er vanskelige og gider ikke noget bøvl med fedt. Så vær 110% sikker på, du ikke lige får en snert æggeblomme med, når du deler æggene og hey, giv også lige skålen og piskerisene en ekstra tur med opvaskebørsten. Just in case.
#3: Marengs og luftfugtighed
Den er god nok. Sus lige ind på DMI og tjek for regn og høj luftfugtighed. Det vejr gider marengs bare ikke og det bliver op af bakke gennem hele opskriften.
#4: Pisk ved medium hastighed
Røremaskine, håndmixer, piskeris - uanset, hvad du pisker dine æggehvider stive med, så kør medium hastighed, så luftboblerne i æggehviderne bliver ensartede og du får en marengs, der er nemt at arbejde med og ikke revner, når den bages.
#5: Undgå at overpiske dine æggehvider til marengs
Ja, det er fedt, at lave "skål-over-hovedet-med-æggehvider"-tricket. Eller bare lige sikre sig, de æggehviderne nu er pisket igennem. Men pas på med ikke at overpiske dine æggehvider - på få sekunder suser de fra bløde toppe til en sjasket omgang.
Så hav lige det lange øje på din røremaskine eller håndmixer inden du pludselig bliver fanget af den gode sang i radioen og får pisket løs.
#6: Tilsæt ikke sukker for hurtigt til marengs
Men når du så har fået æggehviderne pisket, så er det bare at skrue helt op og hive al tålmodigheden frem. For sukkeret. Well, det skal tilsættes 1 spsk af gangen, mens du pisker løs. Tilsætter du det for hurtigt, så smiderne æggehviderne sig fladt ned og bliver umulige og en omgang sjask.
#7: Bagning af marengs
Niks, du åbner ikke den ovndør! Lad marengsen få sin alenetid i ovnen uden lange fingre, der liiiiige skal tjekke. Men når den så er bagt og afkølet.
Så er bare at toppe op og lave en pavlova.
Med lemon curd
- ovenpå sprød marengsbund med blød, skumfidus midte, luftigt flødeskum rørt med frisk mascarpone og lige toppet med knasende, ristede mandelflager.
Er du ikke lige til pavlova, så er der også de her kager og dessert med marengs:
Lækre opskrifter med marengs
Du har fået fif, nu er det bare at kaste dig over din marengsopskrift eller snuppe en af de her.
Skriv en kommentar