• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Louiogbearnaisen
  • Opskrifter
  • Foto
  • Shop
  • Om
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
  • Opskrifter
  • Foto
  • Shop
  • Om
  • Kontakt
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • Opskrifter
    • Foto
    • Shop
    • Om
    • Kontakt
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
  • ×
    Home » Køkken guide

    Derfor er din dej faldet sammen og klistret

    Af Louise | Leave a Comment | Indlægget kan indeholde affiliatelinks (links markeret med *)

    Er din dej klistret uanset, hvor meget mel du tilsætter? Har du fået tungt og blegt brød? Så læs med her i guiden.

    grydebrød med valnødder og tranebær - opskrift på brød - Louise Lyshøj
    Jump to:
    • Er din dej klistret uanset, hvor meget mel du tilsætter?
    • Derfor får du tungt, kompakt eller klistret brød
    • De bedste hæveforhold:
    • Tjek om din dej er hævet nok

    Er din dej klistret uanset, hvor meget mel du tilsætter?

    Jeg har set en tendens de sidste måneder. Eller faktisk kommer den sådan i perioder. Ofte omkring juli/august og så november/december. Så lad os hive fat i den i dag.

    Måske kender du det:

    Du har bakset en omgang dej sammen. Måske til en omgang kanelsnegle.

    Den er sat til hævning og uret er sat.

    "Pling".

    1. hævning er klaret. Dejen ud på bordet. Og den er helt klistret! Du finder melposen frem og pøser mel på. Ælter og dejen suger melet til sig.

    Sluuurb.

    Mere mel.

    Sluuurb.

    Uanset hvor meget mel, du kommer i den, sluger den bare.

    Meeen, er der ikke også noget med, at deje skal være lidt klistrede?

    Du prøver at rulle dejen ud. Kæmper med kagerullen. Den hænger slet ikke sammen. Mere mel. Mere rulleri. Det er noget juks. Ind i ovnen, for bages skal de snegle.

    Resultat:

    Blegt, tungt brød, som smager ret meget af gær.

    Derfor får du tungt, kompakt eller klistret brød

    Dejen er overhævet.

    Glutennetværket er blevet slapt, som var det gamle elastikker og dermed er luftboblerne er kollapset. Altså dejen kan ikke holde sig selv oppe eller sammen.

    Der sker, hvis du glemmer dejen til hævning (Der har de fleste af os, vist været ;-) ).

    Og det sker ofte når temperaturen er i den lune ende, så drøner deje derudaf. De hæver langt hurtigere.

    • Jo mere hævning er ikke altid bedre. 
    • Jo mere hævning giver ikke luftigere brød.

    Det er en balancegang.

    En dej kan nemt hæve for længe og for meget. Så tjek op når du bager: Gå efter størrelse og følelse frem for tiden.

    speltboller - opskrift på brød og boller med speltmel - Louise Lyshøj

    De bedste hæveforhold:

    Temperaturen i køkkenet betyder ret meget. Varmere er ikke altid bedre og slet ikke når vi er ude i smørholdige deje. Du ved, kanelsnegle, fastelavnsboller og kringler.

    Den ideelle hævetemperatur er ca. 21 grader.

    Er du i tvivl om din dej hæver for varmt.

    Stik næsen i den:

    Lugter dejen af alkohol?

    Så er den blevet for varm.

    Løsning på overhævet dej:

    Kom dejen ud på bordet og pres den let sammen. Fold dejen sammen, så den bliver spændt op og sæt den til at hæve igen, men i noget kortere tid - fx. 20 minutter. Det kan nogle gange redde den, men du får ofte et brød, som er noget tættere i krummen.

    Tjek om din dej er hævet nok

    Så hvordan kan du egentlig se om den der dej er hævet nok?

    Frem med den stive pegefinger og prik i dejen:

    1. Din dej bouncer hurtigt tilbage, når du prikker i den: Dejen har ikke hævet nok
    2. Din dej bouncer let tilbage: Dejen har hævet tilpas.
    3. Din dej har bare en hul af din pegefinger: Dejen er overhævet.

    Flere bagefif?

    Læs: Derfor får du tørt og kedeligt brød og boller

    Kanelsnegle i fad opskrift på kanelsnegle

    Mere sulten?

    • sukkerøjne - spiselige øjne
      Sukkerøjne
    • Smuttede mandler - sådan smutter du mandler
      Guide: Sådan smutter du mandler
    • Guide til marengs
    • Sådan bager du med tørgær

    Reader Interactions

    Skriv en kommentar Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Primary Sidebar

    GØR SOM OVER 25.000 ANDRE

    Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

    Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

    Louise Lyshøj

    Louise - Louiogbearnaisen

    For dig, som er vild med nem mad og mundvandsløbende madbilleder - tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre. Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

    Gør som +25.000 andre og få det hele med →

    Populære opskrifter

    • verdens bedste Chocolate Chip Cookies - cookies opskrift
      The Best Chocolate Chip Cookies
    • Tortellini med soltørrede tomater, parmesan, spinat og kylling-4
      Tortellini med soltørrede tomater, spinat og kylling
    • pølsehorn
      Pølsehorn
    • banankage
      Banankage med chokolade

    Se flere opskrifter →

    Gratis video-masterclass

    Sådan vælger du det rigtige fotoudstyr, som begynder

    - 1 times tætpakket video-træning, så du kan tage blændende gode billeder med det rigtige fotoudstyr fra start.

    SE MED NU >>

    Footer

    ↑ Til toppen

    Kontakt

    • Kontakt
    • Services
    • Annoncering
    • Kursus

    Nyhedsbrev

    Gør som +25.000 andre og kom med på holdet!
    Få nye opskrifter, guides og sprøde tilbud.
    Klik her og tilmeld dig

    Info

    • Opdater privatlivsindstillinger
    • Cookie- og privatlivspolitik

    Copyright © 2025 Louiogbearnaisen