Er din dej klistret uanset, hvor meget mel du tilsætter? Har du fået tungt og blegt brød? Så læs med her i guiden.
Jump to:
Er din dej klistret uanset, hvor meget mel du tilsætter?
Jeg har set en tendens de sidste måneder. Eller faktisk kommer den sådan i perioder. Ofte omkring juli/august og så november/december. Så lad os hive fat i den i dag.
Måske kender du det:
Du har bakset en omgang dej sammen. Måske til en omgang kanelsnegle.
Den er sat til hævning og uret er sat.
"Pling".
1. hævning er klaret. Dejen ud på bordet. Og den er helt klistret! Du finder melposen frem og pøser mel på. Ælter og dejen suger melet til sig.
Sluuurb.
Mere mel.
Sluuurb.
Uanset hvor meget mel, du kommer i den, sluger den bare.
Meeen, er der ikke også noget med, at deje skal være lidt klistrede?
Du prøver at rulle dejen ud. Kæmper med kagerullen. Den hænger slet ikke sammen. Mere mel. Mere rulleri. Det er noget juks. Ind i ovnen, for bages skal de snegle.
Resultat:
Blegt, tungt brød, som smager ret meget af gær.
Derfor får du tungt, kompakt eller klistret brød
Dejen er overhævet.
Glutennetværket er blevet slapt, som var det gamle elastikker og dermed er luftboblerne er kollapset. Altså dejen kan ikke holde sig selv oppe eller sammen.
Der sker, hvis du glemmer dejen til hævning (Der har de fleste af os, vist været ;-) ).
Og det sker ofte når temperaturen er i den lune ende, så drøner deje derudaf. De hæver langt hurtigere.
- Jo mere hævning er ikke altid bedre.
- Jo mere hævning giver ikke luftigere brød.
Det er en balancegang.
En dej kan nemt hæve for længe og for meget. Så tjek op når du bager: Gå efter størrelse og følelse frem for tiden.
De bedste hæveforhold:
Temperaturen i køkkenet betyder ret meget. Varmere er ikke altid bedre og slet ikke når vi er ude i smørholdige deje. Du ved, kanelsnegle, fastelavnsboller og kringler.
Den ideelle hævetemperatur er ca. 21 grader.
Er du i tvivl om din dej hæver for varmt.
Stik næsen i den:
Lugter dejen af alkohol?
Så er den blevet for varm.
Løsning på overhævet dej:
Kom dejen ud på bordet og pres den let sammen. Fold dejen sammen, så den bliver spændt op og sæt den til at hæve igen, men i noget kortere tid - fx. 20 minutter. Det kan nogle gange redde den, men du får ofte et brød, som er noget tættere i krummen.
Tjek om din dej er hævet nok
Så hvordan kan du egentlig se om den der dej er hævet nok?
Frem med den stive pegefinger og prik i dejen:
- Din dej bouncer hurtigt tilbage, når du prikker i den: Dejen har ikke hævet nok
- Din dej bouncer let tilbage: Dejen har hævet tilpas.
- Din dej har bare en hul af din pegefinger: Dejen er overhævet.
Flere bagefif?
Læs: Derfor får du tørt og kedeligt brød og boller
Skriv en kommentar