Hvordan smutter du mandler og hvorfor skal mandler smuttes? Se nem og hurtig guide til smuttede mandler på 3 måder
Du kender det måske?
Lækker opskrift.
Du ved, en småkage, kage, mandelsmør eller bare risalamanda til jul.
Der skimmes.
Lynhurtig ned gennem ingredienserne til opskriften:
Smør..
Sukker..
Æg..
Og så er de der.
De smuttede mandler.
Så..
Hvad er smuttede mandler?
Smuttede mandler er mandler, hvor skallen er fjernet, så du har den "rene", lyse mandel tilbage, der har en mild smag.
Hvorfor skal mandler smuttes?
Mandler smuttes, altså skallen fjernes, af to grunde. I skallen på en mandel sidder der bitterstoffer, der vil give smag til bagværk, marcipan og fx. risalamanda, så derfor fjernes skallen, så det kun er den milde smag af mandel, som bruges. Herudover har skallen også en mørk farve, som vil have indvirkning på det færdige resultat af fx. en lys småkage.
Og så er der faktisk også en sidste grund; tykkelse. For der er forskel på mandler og nogle mandler kommer med en tykkere skal end andre, som kan være træls at tygge i. Så her kan den med fordel også fjernes ved at smutte mandlerne.
Hvad bruges smuttede mandler til?
Smuttede mandler bruges til et hav af ting; småkager, kager, risalamanda, marcipan og også som pynt. Herudover bliver mandler også smuttet, når der laves mandelmel, mandelflager og mandelsplitter, så du har den hele lyse, milde mandel.
Holdbarhed på smuttede mandler?
Smutter du ofte mandler, kan du faktisk lave en stor portion og gemme dem. De holder sig nemlig op til 5-6 måneder i køleskabet og 1 år i fryseren. Der er det nemt lige at hive en portion op når du skal bruge dem.
Sådan smutter du mandler
Så hvordan gør du? Det er super nemt at smutte mandler, men kræver selvfølgelig lidt tid, da du skal have fat i alle mandler, for at smutte dem. Så lad os se på sagen og tre af de bedste fremgangsmåder.
Jeg anbefaler klart mikroovn, som jeg synes er nemmest og hurtigst. Men har du ikke en mikroovn, så nap gryde-metoden. Elkogeren er en klassisker og den har jeg også taget med, men den er ikke ligeså god, som de to andre metoder.
Smuttede mandler på 3 måder
Ingredienser
- Mandler, det antal, som skal bruges i opskriften
- Vand
Sådan gør du
Smuttede mandler i gryde på komfuret
- Sæt en lille gryde med vand på komfuret, og bring det i kog.
- Tilsæt mandler, og lad det koge i ca. 2 minutter.
- Hæld vandet fra og lad mandlerne køle lidt af inden, du smutter dem. De skal være varme, men ikke så du brænder dig på dem. Smut mandlerne imellem to fingre, så skallen ryger af.
Smuttede mandler i mikroovnen (min favorit)
- Kom mandlerne i en skål, der kan tåle mikroovn og dæk mandlerne med vand
- Sæt skålen i mikroovnen i 2 minutter ved fuld watt.
- Hæld vandet fra og lad mandlerne køle lidt af inden, du smutter dem. De skal være varme, men ikke så du brænder dig på dem.
- Smut mandlerne imellem to fingre, så skallen ryger af.
Smuttede mandler med kogende vand
- Kom mandler i en skål, som kan tåle kogende vand.
- Hæld vand i en elkedel, kog det op og hæld herefter det kogende vand over mandlerne.
- Lad det stå og trække i 2 minutter.
- Hæld vandet fra og lad mandlerne køle lidt af inden, du smutter dem. De skal være varme, men ikke så du brænder dig på dem. Smut mandlerne imellem to fingre, så skallen ryger af.
- Oplever du skallen stadig sidder meget fast, så gentag processen med kogende vand.
Noter
Okay, men hvis nu du ikke lige gider bøvle med det?
Jo, smuttede mandler kan købes færdige.
Som eksempel har Dr. Oetker 50 g mandler, du kan kaste i kurven.
Er de billige?
Niks.
Men arbejdet er gjort for dig ;-)
Og så er det bare at kaste dem i en skøn vaniljekrans eller lækre sprøde brød.
Steen
Det er bedst at lade mandlerne ligge i blød i tempereret vand natten over, og så skifte vandet et par gange næste dag inden man går i gang med tilberedningen. (indtil vandet ikke længere er lidt grumset at se på) Så er det meste af fytinsyren fra skallen nemlig væk, i stedet for, at den bliver "kogt ind" i mandlerne ved de 2 minutters kogning.
Det er ligeledes bedre kun at lade mandlerne ligge i kogende vand et kort øjeblik, derefter skylle dem i et dørslag i koldt vand, og så gentage denne process 2-3 gange, idet de fleste sunde mineraler, vitaminer og næringsstoffer dør, når man varmer mandlerne op!
Netop derfor er det også bedst (hvis man ønsker at bruge mandlerne til mandelmel, ved blot at komme dem i en blender, så man fx. kan lave sin egen marcipan af mandlerne, endda sukkerfri marcipan, hvis man anvender fx. sukrin i stedet for sukker + en æggehvide) så er det bedst - efter de er blevet smuttet - at tørre dem i en airfryer med åben låge, så de bliver tørre uden at blive for varme og derved miste næringsstoffer.
- Og endelig er det en meget, meget dyr løsning at købe de anbefalede Dr. Oetker 50 g mandler,, De koster cirka 20,95 kr. for de 50 gram. Det svarer til en kilopris på kr. 419,-
Man kan ofte købe et kilo mandler for cirka 100,00 kr./Kg.hvilket vil sige, at man betaler 319 kr. for at få dem smuttet!
Jeg har lige købt 400 gram mandler i Rema for kr. 25,- det er en kilopris på 62,50. Det vil sige en besparelse på 356,50.
Det tog cirka 15 min alt inklusive at smutte de 400 gram, så det svarer til cirka 35 min "arbejde" for 1 kilo, og med besparelsen på 356,50 har jeg altså fået en "løn" for mit arbejde på 611 kr i timen! Og det er vel at mærke efter skat! Før skat svarer det jo til en timeløn på mere end 1.000 kr. i timen, eller til en månedsløn på over 157.500!! :-)
Ole
"Hvorfor skal mandler smuttes?"
Du glemte næsten det vigtigste, at der nemlig er i skallen at alt Fytinsyren sidder, og det er noget vi ikke har godt af, af samme grund til at alt der kommer fra Bønne familien heller ikke er så sundt for os som de gerne vil få det til at lyde ;)
Fytinsyre dræner lige så stille kroppen for vitaminer og mineraler, og forhindrer kroppen i ordentligt at optage nye!