Hveder med kardemomme er tradition før store bededag. Find den bedste opskrift på luftige hvedeknopper med kardemomme herunder.
Hurra! Årets ultimative bedste dag er her.
Varme hveder spises aftenen før store bededag og er en fantastisk tradition, som er en klar favorit herhjemme.
En hel dag dedikeret til lyst brød, tandsmør og kaffe. Seriøst, kan det blive bedre?
I formiddags blev årets hveder bagt og det dufter stadig skønt af kardemomme i hele hytten. Jeg bruger den samme opskrift hvert år, hvor jeg ofte tilsætter hvid hvede, så hvederne får lidt mere bid. Men den kan sagtens hives ud og erstattes af almindeligt hvedemel.
Nu vil jeg brygge en pot kaffe, finde det iskolde smør og spise varme hveder til den helt store guldmedajle.
I dag må man godt nappe 2, 3, 5 ;-)
Varme hveder 101
- Kan mælken udskiftes? Ja, du kan godt erstatte mælk med vand - dog vil det gå lidt udover blødheden.
- Kan der bruges tørgær? Jep, den friske gær kan sagtens udskiftes med tørgær. Se guiden til bagning med tørgær her.
- Kan man bage hveder uden gær? Nej, det bliver ikke rigtig godt.
- Hvad med surdej? Ja da - det giver ikke en gammeldags hvede, men de får mere smag og struktur, hvis du bruger en surdej på hvede.
- Koldhævede hveder? Brug 5-10 g gær og stil dejen i køleskabet natten over. Tag den ud og lad den "få varmen" 1 time på køkkebordet. Form herefter hvederne og følg opskriften. Du kan også lade hvederne koldhæve efter du har formet dem. Igen så lad dem "få varmen" på køkkenbordet inden, du bager dem.
- Hvid hvede? Det er en en grov mel, som giver lidt bid til hvederne - du kan sagtens hive den ud og erstatte mængden med almindeligt hvedemel.
Hveder i ovn
Helt efter traditionen skal hvederne skæres over og ristes inden de spises. Læg dem på en bagerist og varm dem cirka 8 minutter i ovnen til de er sprøde og gyldne, men stadig bløde i midten. Server dem med smør, ost, spegepølse eller pålæg.
Kardemommetjek:
Tjek lige din kardemomme. Næsen ned og duft. Kradser den i næsen? Har du haft den liggende siden jul, så er chancen for den har mistet smagen ret stor.
Og hveder, de skal smage af kardemomme, så sus ud og nap en ny pose kardemomme :)
Ingredienser
- 50 g gær
- 2 dl lunken mælk
- 2 æg
- 30 g sukker
- 1 tsk kardemomme
- ¾ tsk salt
- 100 g smeltet smør
- 60 g hvid hvede, kan erstattes af hvedemel
- 500-550 g hvedemel
- 1 æg, til pensling
Sådan gør du
- Opløs gæren i mælken.
- I en anden skål piskes æg og sukker sammen.
- Tilsæt kardemomme og salt til æggemassen og rør det sammen.
- Kom det smeltede smør og mælke/gær-blandingen i.
- Rør hvedemelet i lidt af gangen, mens der røres godt.
- Dejen må ikke blive for tør, den skal være klistret og blank. Ælt dejen sammen ved lav hastighed, hvis du bruger en røremaskine eller bank den godt sammen med en grydeske i hånden. Den skal ikke æltes for meget.
- Dæk skålen til med et viskestykke og lad dejen hæve ca. 1 time.
- Kom dejen ud på et meldrysset bord - den skal ikke æltes!
- Del den i 12 stykker og form dem til boller.
- Beklæd en lille bradepande med bagepapir og kom bollerne her i. Placer dem, så de kan hæve op af hinanden.
- Dæk formen til og lad hvederne efterhæve ca. 30 minutter, så de hænger sammen.
- Pensl med sammenpisket æg.
- Bag dem ved 225 grader i ca. 15 minutter.
- Lad dem afkøle lidt på en bagerist inden de brækkes fra hinanden.
- Servering: Flæk dem og rist dem ved 175 grader varmluft indtil de er sprøde og gyldne. Spis med masser af tandsmør.
Grete Larsen
Hej
Det er lige noget for mig!!!
Jeg er ikke helt med på hvad hvid hvede er
Hvis jeg siger Amo eller Gluten er det hvid hved ??
Hvor køber du hvid Hvede
Hilsen Grete
Louiogbearnaisen
Hej Grete,
Tak for din kommentar og interesse i den lækre opskrift op hveder :-)
Når jeg taler om hvid hvede, så er det denne her, jeg mener:
https://www.valsemollen.dk/produkter/dansk-hvidhvede/ eller den her: https://www.amo.dk/produkter/mel/hvedemel/hvid-hvedemel-1000g/
Håber det kan hjælpe dig videre - sig endelig til hvis du har flere spørgsmål til opskriften :-)
Hav en fortsat dejlig dag!
Kenneth
Hej har prøvet dine hveder de er bare super, jeg har på nettet fundet en kanon opskrift også som jeg syntes du skal prøve 😊 madenimitliv.dk/2014/05/varme-hveder-til-store-bededag
Loui&bearnaisen
Hej Kenneth
Dejligt, at du kunne bruge hvederne.
Tak for dit input med opskriften.
Mette
Den BEDSTE opskrift.
Har nu bagt efter den to gange, og den bliver helt sikkert fundet frem mange år frem, når der skal bages hvede.
TAK :-)
Loui&bearnaisen
Hej Mette
Yah, dejligt at høre :)
Janne Hansen
Sikke en lækker opskrift, tak for den! Den bliver helt klart brugt igen til næste år :-) Den var et hit herhjemme og slog de købte hveder samt en anden opskrift vi også prøvede. Så den kan klart anbefales herfra.
Vi nød dem med lidt forskellig - smør, ost, pålæg og postej. Så de blev fuldt ud nydt på årets eneste dag, hvor hvidt brød er velkommen ;-)
Loui
Velbekom, søde :) Ja, det er nemlig super gode og tror ikke jeg lige finder nogle bedre :)
MUMS, lyder godt med lidt forskelligt - jeg hoppede bare på smørret og ja, masser af hvidt brød ;)
Heidi/foodMAD
De ser skønne ud! Rigtig god bededag i morgen!
Loui
Tak og ilm :)