• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Louiogbearnaisen
  • Opskrifter
  • Foto
  • Shop
  • Om
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
  • Opskrifter
  • Foto
  • Shop
  • Om
  • Kontakt
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • Opskrifter
    • Foto
    • Shop
    • Om
    • Kontakt
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
  • ×
    Home » Kager og cookies » Sødt bagværk

    Hveder med kardemomme

    Af Louise | 10 Comments | Indlægget kan indeholde affiliatelinks (links markeret med *)

    Hveder med kardemomme er tradition før store bededag. Find den bedste opskrift på luftige hvedeknopper med kardemomme herunder.

    Sus til opskrift Print opskrift

     

    Hveder

    Hurra! Årets ultimative bedste dag er her.

    Varme hveder spises aftenen før store bededag og er en fantastisk tradition, som er en klar favorit herhjemme. 

    En hel dag dedikeret til lyst brød, tandsmør og kaffe. Seriøst, kan det blive bedre?

    I formiddags blev årets hveder bagt og det dufter stadig skønt af kardemomme i hele hytten. Jeg bruger den samme opskrift hvert år, hvor jeg ofte tilsætter hvid hvede, så hvederne får lidt mere bid. Men den kan sagtens hives ud og erstattes af almindeligt hvedemel. 

    Nu vil jeg brygge en pot kaffe, finde det iskolde smør og spise varme hveder til den helt store guldmedajle.

    I dag må man godt nappe 2, 3, 5 ;-)

    Hveder

    Varme hveder 101

    • Kan mælken udskiftes? Ja, du kan godt erstatte mælk med vand - dog vil det gå lidt udover blødheden.
    • Kan der bruges tørgær? Jep, den friske gær kan sagtens udskiftes med tørgær. Se guiden til bagning med tørgær her.
    • Kan man bage hveder uden gær? Nej, det bliver ikke rigtig godt.
    • Hvad med surdej? Ja da - det giver ikke en gammeldags hvede, men de får mere smag og struktur, hvis du bruger en surdej på hvede.
    • Koldhævede hveder? Brug 5-10 g gær og stil dejen i køleskabet natten over. Tag den ud og lad den "få varmen" 1 time på køkkebordet. Form herefter hvederne og følg opskriften. Du kan også lade hvederne koldhæve efter du har formet dem. Igen så lad dem "få varmen" på køkkenbordet inden, du bager dem.
    • Hvid hvede? Det er en en grov mel, som giver lidt bid til hvederne - du kan sagtens hive den ud og erstatte mængden med almindeligt hvedemel.

     

    Hveder i ovn

    Helt efter traditionen skal hvederne skæres over og ristes inden de spises. Læg dem på en bagerist og varm dem cirka 8 minutter i ovnen til de er sprøde og gyldne, men stadig bløde i midten. Server dem med smør, ost, spegepølse eller pålæg.

     

    Kardemommetjek:

    Tjek lige din kardemomme. Næsen ned og duft. Kradser den i næsen? Har du haft den liggende siden jul, så er chancen for den har mistet smagen ret stor.

    Og hveder, de skal smage af kardemomme, så sus ud og nap en ny pose kardemomme :)

     

    Hveder

    Hveder med kardemomme

    Hveder med kardemomme
    Luftige hveder med kardemomme
    Print Email Pin
    Forb. tid10 minutter minutter
    Tilb. tid15 minutter minutter
    Hævetid1 time time 30 minutter minutter
    Samlet tid1 time time 55 minutter minutter
    Antal: 12 stk
    Følg med på Instagram+175.000 følger Louiogbearnaisen på Instagram
    Undgå, at din skærm går i sort, når du bruger opskriften.

    Ingredienser

    • 50 g gær
    • 2 dl lunken mælk
    • 2 æg
    • 30 g sukker
    • 1 tsk kardemomme
    • ¾ tsk salt
    • 100 g smeltet smør
    • 60 g hvid hvede, kan erstattes af hvedemel
    • 500-550 g hvedemel
    • 1 æg, til pensling
    Opskriften fortsætter efter annoncen
    Opskriften fortsætter efter annoncen

    Sådan gør du

    • Opløs gæren i mælken.
    • I en anden skål piskes æg og sukker sammen.
    • Tilsæt kardemomme og salt til æggemassen og rør det sammen.
    • Kom det smeltede smør og mælke/gær-blandingen i.
    • Rør hvedemelet i lidt af gangen, mens der røres godt.
    • Dejen må ikke blive for tør, den skal være klistret og blank. Ælt dejen sammen ved lav hastighed, hvis du bruger en røremaskine eller bank den godt sammen med en grydeske i hånden. Den skal ikke æltes for meget.
    • Dæk skålen til med et viskestykke og lad dejen hæve ca. 1 time.
    • Kom dejen ud på et meldrysset bord - den skal ikke æltes!
    • Del den i 12 stykker og form dem til boller.
    • Beklæd en lille bradepande med bagepapir og kom bollerne her i. Placer dem, så de kan hæve op af hinanden.
    • Dæk formen til og lad hvederne efterhæve ca. 30 minutter, så de hænger sammen.
    • Pensl med sammenpisket æg.
    • Bag dem ved 225 grader i ca. 15 minutter.
    • Lad dem afkøle lidt på en bagerist inden de brækkes fra hinanden.
    • Servering: Flæk dem og rist dem ved 175 grader varmluft indtil de er sprøde og gyldne. Spis med masser af tandsmør.

    Gå ikke glip af de bedste opskrifter Klik her og kom med på Louiogbearnaise-holdet, så bliver du holdt opdateret om nye, lækre opskrifter :-)

     

    Mere sulten?

    • mumie pølsehorn - halloween opskrift
      Mumie pølsehorn
    • Pestosnegle - opskrift pizzasnegle med pesto
      Pestosnegle
    • Pirogger - opskrift på empanadas
      Pirogger/empanadas
    • pizzaboller
      Pizzabrød med pepperoni og ost

    Reader Interactions

    Comments

      Skriv en kommentar Annuller svar

      Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    1. Grete Larsen

      maj 15, 2019 at 6:17 pm

      Hej
      Det er lige noget for mig!!!
      Jeg er ikke helt med på hvad hvid hvede er
      Hvis jeg siger Amo eller Gluten er det hvid hved ??
      Hvor køber du hvid Hvede
      Hilsen Grete

      Svar
      • Louiogbearnaisen

        maj 21, 2019 at 4:17 pm

        Hej Grete,

        Tak for din kommentar og interesse i den lækre opskrift op hveder :-)

        Når jeg taler om hvid hvede, så er det denne her, jeg mener:

        https://www.valsemollen.dk/produkter/dansk-hvidhvede/ eller den her: https://www.amo.dk/produkter/mel/hvedemel/hvid-hvedemel-1000g/

        Håber det kan hjælpe dig videre - sig endelig til hvis du har flere spørgsmål til opskriften :-)

        Hav en fortsat dejlig dag!

    2. Kenneth

      februar 14, 2017 at 2:54 pm

      Hej har prøvet dine hveder de er bare super, jeg har på nettet fundet en kanon opskrift også som jeg syntes du skal prøve 😊 madenimitliv.dk/2014/05/varme-hveder-til-store-bededag

      Svar
      • Loui&bearnaisen

        februar 16, 2017 at 3:37 pm

        Hej Kenneth

        Dejligt, at du kunne bruge hvederne.
        Tak for dit input med opskriften.

    3. Mette

      april 22, 2016 at 8:56 pm

      Den BEDSTE opskrift.
      Har nu bagt efter den to gange, og den bliver helt sikkert fundet frem mange år frem, når der skal bages hvede.
      TAK :-)

      Svar
      • Loui&bearnaisen

        maj 23, 2016 at 12:28 pm

        Hej Mette

        Yah, dejligt at høre :)

    4. Janne Hansen

      april 27, 2013 at 2:45 pm

      Sikke en lækker opskrift, tak for den! Den bliver helt klart brugt igen til næste år :-) Den var et hit herhjemme og slog de købte hveder samt en anden opskrift vi også prøvede. Så den kan klart anbefales herfra.
      Vi nød dem med lidt forskellig - smør, ost, pålæg og postej. Så de blev fuldt ud nydt på årets eneste dag, hvor hvidt brød er velkommen ;-)

      Svar
      • Loui

        april 30, 2013 at 7:34 pm

        Velbekom, søde :) Ja, det er nemlig super gode og tror ikke jeg lige finder nogle bedre :)
        MUMS, lyder godt med lidt forskelligt - jeg hoppede bare på smørret og ja, masser af hvidt brød ;)

    5. Heidi/foodMAD

      april 25, 2013 at 6:59 pm

      De ser skønne ud! Rigtig god bededag i morgen!

      Svar
      • Loui

        april 30, 2013 at 7:37 pm

        Tak og ilm :)

    Primary Sidebar

    GØR SOM OVER 25.000 ANDRE

    Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

    Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

    Louise Lyshøj

    Louise - Louiogbearnaisen

    For dig, som er vild med nem mad og mundvandsløbende madbilleder - tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre. Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

    Gør som +25.000 andre og få det hele med →

    Populære opskrifter

    • verdens bedste Chocolate Chip Cookies - cookies opskrift
      The Best Chocolate Chip Cookies
    • Tortellini med soltørrede tomater, parmesan, spinat og kylling-4
      Tortellini med soltørrede tomater, spinat og kylling
    • pølsehorn
      Pølsehorn
    • banankage
      Banankage med chokolade

    Se flere opskrifter →

    Gratis video-masterclass

    Sådan vælger du det rigtige fotoudstyr, som begynder

    - 1 times tætpakket video-træning, så du kan tage blændende gode billeder med det rigtige fotoudstyr fra start.

    SE MED NU >>

    Footer

    ↑ Til toppen

    Kontakt

    • Kontakt
    • Services
    • Annoncering
    • Kursus

    Nyhedsbrev

    Gør som +25.000 andre og kom med på holdet!
    Få nye opskrifter, guides og sprøde tilbud.
    Klik her og tilmeld dig

    Info

    • Opdater privatlivsindstillinger
    • Cookie- og privatlivspolitik

    Copyright © 2025 Louiogbearnaisen