Jeg har ledt og ledt efter hvide ribs, siden jeg hørte om dem sidste sommer. I år fandt jeg dem endelig og endda sammen med smuk en pink udgave også.
Måske tænker du nu - ribs? Helt ærlig, et indlæg om ribs, det er da lige nørdet nok. Ja, det har du nok ret i, men nu hylder jeg dem lige 5 minutters tid.
Ribs er bare et af sommerens mange lækre bær, desværrre er de ret oversete. De findes i mange, mange haver og det bliver jo så også ved det. Øv. Det tætteste vi kommer på dem er julens ribsgele til and og æbler. En skam.
I mange hundrede år har ribs være dyrket i Danmark og anvendt til ribsvin og syltede ribs. Men de sidst mange år har de pæne ribs mest af alt været brugt i rødgrød med fløde.
Det er altså synd, når de kan så meget mere. Og nej de findes ikke kun i røde. De små bær kan nemlig fåes i både hvid, røde, pink og gule. Yndige!
Men hvad bruger man så de bær til? Lige udover rødgrød og gele?
Ribs indeholder masser af pektin, som enkelt fortalt får ting til at tykne/størkne efter opvarmning. Derfor er ribs helt eminente til gele og syltning. Jeg vil dog lige tilføje, at de fine bær også går sig godt friske i salater.
Jeg har samlet et udpluk af opskrifter med ribs fra bloggen. Så har du en busk gemt i baghaven, så er der ingen undskyldning for ikke at få dem plukket og brugt (;
Lilla spidskålsalat med saft og ribs
Tærte med mascarponecreme og bærtop
Men det slutter ikke her, for der er endnu flere ting ribs kan bruges til. Jeg har endnu ikke opskrifter på de gode sager, men med ribs på lageret, så varer det vist ikke længe. Ribssaften og ribssiruppen står da allerede i køleskabet, nu skal de bare videre på bloggen (:
Ribsgele
Ribesirup
Ribssaft (perfekt til julens rødkål)
Ribssorbet
Ribskage
Marianne Christensen
Jeg vil gerne bidrage, har alle 3 farver i haven, og jeg synes at smagen er noget forskellig. Børnebørnene spiser alle tre slags direkte fra busken, men især de rosa farvede er favoritter
Louiogbearnaisen
Hej Marianne,
Tak for input 🙏😊
Ann
Kan godt se dette er et ændre opslag, men flere opskrifter med ribs tages imod med kyshånd :-D
Elsebeth
Der er en helt speciel fordel ved de hvide ribs - solsortene ved, hvornår de skal indfinde sig - nemlig når bærrene er blevet røde. Derfor kan man få sine hvide ribs for sig selv. Jeg vil gerne dele mine røde ribs med solsortene - de vil bare ikke dele med mig. Der er kun det nederste bær tilbage på ribberne - det, de har brugt til at holde fast med, mens de åd alle de andre bær.
Sine
Sikke nogle flotte billeder. Er helt vild med de første billede med de 3 farvenuancer. Hører desværre også til gruppen der ikke rigtigt får spist ribs. Har desværre ikke mulighed for at dyrke dem selv, da jeg bor på 5 sal uden altan.
Fedt at du lavede et lille opsamlingsindlæg omkring ribs. Synes ikke det er spor nørdet.