Dagen hvor jeg fik tyvstjålet mit liv. Altså næsten. Den dag skulle det her indlæg have været på bloggen. Nu prøver jeg så igen og krydser fingre for det går som smurt denne gang.
Grove valnøddeboller! Enten elsker eller hader du bagværk med valnødder. Jeg har i størstedelen af liv mit rynket på næsen af sådan bagværk og gået langt udenom. Men lige pludselig en dag forsvandt mine rynker som dug for solen! Måske er det der voksenhed, som nogle kalder det (; Men jeg bryder mig nu ikke om, sådan at blive overendt af det, så lad os kalde det "udvidelse af horisonter".
Det er faktisk ved, at være alt for lang tid siden jeg har haft sådan rigtig brød på bloggen. Det er en fejl! Nu hvor jeg er begyndt i skole igen, så er der kommet gang i ælte-overarmene igen. Eller som min Bette bror betegner dem; "Du gemmer de der muskler ret godt - har du glemt dem der hjemme". Haha...! Og jep, de bliver gemt til særlige lejligheder; bagning (; ....altså den smule muskel, som er usynlig.
Nu skal jeg godt nok i praktik det næste lang stykke tid og dermed er madpakken sat på standby. Mere om det sidst på ugen (hvis du da ikke følger med på Facebook). Men jeg har en hel del bagning i tankerne, så mon ikke I er heldige at få lidt mere bagning på programmet. Plakaten. Bloggen.
Nu tilbage til de grove valnødderboller. De virkelig gode nyebagte med koldt smør. Eller efter en tur på risteren, toppet med ost eller marmelade. Især er jeg ret vild med stikkelsbær-marmelade med kanel på.
Okay, du kan jo også bare snuppe hele molevitten; nybagte valnøddeboller, smør, ost og marmelade. Det er meget nemmere (;
Ingredienser
- 35 g gær
- 1 dl lunken vand
- 4 dl kærnemælk
- 2 spsk lys sirup
- 2 tsk salt
- 3 spsk olie
- 100 g valnødder
- 3 dl fuldkornshvedemel, eller anden groft mel
- Ca. 8 dl hvedemel
Sådan gør du
- Varm en tør pande op og rist valnøddekernerne. Tag dem af og afkøl.
- Opløs gæren i vandet.
- Tilsæt kærnemælk, sirup, salt, olie, valnødder og fuldkornsmel.
- Tilsæt hvedemelet lidt efter lidt, mens der æltes rigtig godt.
- Lad dejen hæve tildækket i ca. 1,5-2 timer til dobbelt størrelse.
- Del dejen i 16 rustikke stykker med en bageskraber og kom dem på en bageplade med papir.
- Lad dem efterhæve 30 minutter.
- Pensl med lidt vand og drys med mel-
- Bag ved 225 grader i ca. 15 minutter.
- Lad bollerne afkøle på en rist.
Noter
Ida
Virkelig dejlig opskrift som jeg har brugt flere gange - valnøddebollerne er altid en stor success! :-) Nemme at bage og smager vidunderligt. Tak for den!
Louiogbearnaisen
Hej Ida,
Så dejligt at høre, at du kunne bruge opskriften ☺️
Tak for feedback og hav en fortsat dejlig dag 🙏
Suli
Er det alm. ovn du bruger?
Louiogbearnaisen
Ja, det er det med mindre andet er nævnt i opskriften :-)
God bagelyst!
emilie Nielsen
kan de fryses? :)
Emilie
Kan de fryses? :)
Louiogbearnaisen
Hej Emilie,
Tak for dit spørgsmål.
Yes, valnøddebollerne kan sagtens fryses :-)
Prøv dem ad og lad os høre, hvad du synes om dem i en kommentar på bloggen :-)
Hav en dejlig dag.
Yvonne
Jeg saver en næringsindhold, idet jeg har brug for at vid mit kalorie indtag. Dette ville være Nice hvis dette var på dine opskrifter! Så alle kan bruge dem:-)
Louiogbernaisen
Hej Yvonne,
Tak for din kommentar og for input.
Der kommer desværre ikke vejledning til næringsindhold på opskrifterne, da det ikke matcher brandet Louiogbearnaisen.dk.
Hav en fortsat god dag.
Gitte
Kan de laves som langtidshævede?
Skal have dem med på job i morgen tidlig... :-)
Loui&bearnaisen
Hej Gitte
Jeg har ikke testet det, men det burde der ikke være noget problem i.
Mindre gær (størrelse med ært) og en lidt mere våd dej, så burde de fint kunne laves som langtidshævede.
Stevani
Hej :)
Kan jeg bruge honning eller rørsukker i stedet for lyssirup? Og i så fald hvor meget?
Loui&bearnaisen
Hej Stevani
Ja, det kan du sagtens og det er bare samme mængde :)
Gitte Sonne Andersen
P.S.
UPS... Ikke grøve, men grove :-)
Gitte Sonne Andersen
Hej :-D
Jeg føler mig så heldig, fordi jeg har fundet verdens bedste opskrift på grøve valnøddeboller!!
Nu har jeg bagt dem to dage i træk og folk omkring mig ELSKER dem! Så nu kommer opskriften videre rundt, især her på Bornholm, hvor jeg bor.
Tak fra mig, som lige nu nyder en varm bolle med hindbærmarmelade.... MUMS!
'Sommerhilsen fra Gitte