Jeg har i de sidste mange, mange måneder haft ét styk bagværk på menuen om ugen. Og det skulle der selvfølgelig også være i sidste uge, selvom jeg var presset med eksamen. Så på en regnfuld efterårs søndag tømte jeg køkkenets gemmere for brugbare lækkerier. Ja, en våd cykeltur til nærmest supermarked var bestemt ikke inkluderet i bageplanerne!
En halv pose melede, stødte æbler, en lille rest frosen mørdej, et fedtet, tomt glas karamelsauce, kedelige, smagsløse nødder og en ynkelig stump marcipan. Det er jo en en hel guldgrube. Nåhr ja, ikke at forglemme en sjat mørk rom også.
[yellowbox]BONUS: Den ultimative kageguide, så du får en perfekt kage - hver gang Klik her og hent den gratis kageguide [/yellowbox]
Bland det hele sammen og du kan hive disse basser ud af ovnen og servere dem lune med cremefraiche eller flødeskum. Det havde jeg så ikke lige på lager, men æbletærtene kan nu også sagtens spise uden. De ryger lige ned, sammen med varm kaffe og slumring foran fjernsynet på en søndag.
Ærgerligt, så er weekenden allerede ovre og grumme virkelighed har sneget sig ind på mig. Om mindre en 24 timer sider jeg ved det grønne bord og skal overbevise 3 lærer om, at jeg er skarp i alt fra fødevarekemi til produktionsteknologi... Og det er jeg jo (;
Jeg kan vist roligt sige, at der ryger 10 kilo fra mine skuldre når dagen imorgen er omme. Ligemeget hvad udfaldet bliver! Så kan jeg vende tilbage til praktikken, gå i køkkenet med mine afprøvningsopskrifter og bruge resten af ugen begravet i potter og pander ..ahh (:
Ingredienser
- 1 portion mørdej
- 50 g marcipan
- 2 store æbler
- 2 tsk kanel
- 2 tsk vaniljesukker
- 2 spsk farin
- 1 spsk citronsaft
- 1-2 spsk mørk rom, eller anden spiritus
- 6 spsk tyk karamelsauce, med salt
- 75 g hakkede hasselnødder
Sådan gør du
- Rul mørdejen ud og udstik 8 cirkler (ca. 10 cm i diameter).
- Kom mørdejscirklerne i en muffinspladeform og tryk dem lidt ud heri.
- Stil formen i køleskabet indtil brug.
- Skræl og skær æblerne i små tern.
- Vend dem med kanel, vaniljesukker, farin, citron og rom.
- Bland de hakkede hasselnødder med karamelsaucen.
- Skær marcipanen i 8 skiver. Kom i skive i bunden af hver muffinsform ovenpå mørdejen.
- Fordel æbleternene i formene og pres dem godt sammen.
- Kom 1 spsk nødde-karamel ovenpå æblefyldet.
- Bag tærterne i 10 minutter ved 200 grader.
- Læg et stykke stanniol ovenpå tærterne, så de ikke bliver brændte og bag dem færdig i ca. 20-25 minutter.
- Lad tærtene afkøle i muffinspladeformen på en bagerist.
- Server lune med flødeskum eller cremefraiche.
Line
Hej 😊
Lækre tærter - men hvor mon man kan købe karamelsaucen? Eller kan man lave den selv? 🤔
Louiogbearnaisen
Hej Line,
Tak for dit spørgsmål og interesse i opskriften.
Karamelsaucen kan du købe i større supermarkeder - den står ofte sammen med sirup :-)
Hav en dejlig dag!
Charlotte
Kan tærterne fryses?
Louiogbearnaisen
Hej Charlotte,
Tak for dit spørgsmål til opskriften.
Ja, tærterne kan sagtens fryses - tag dem op et par timer før, så de når at tø ordentlig op og lun dem i ovnen og server med flødeskum eller cremefraiche 😋
Håber tærterne bliver gode - fortæl os gerne om resultatet i en kommentar på bloggen :-)
Hav en forrygende dag.
Ane
Hej Louise. Kan man bruge opskriften i en alm. str. tærteform istedet for de små? Eller skal jeg så fx. lave dobbelt portion?
Mvh Ane
Loui&bearnaisen
Hej Ane
Det kan du sagtens - jeg tænker det vil svare til en tærteform på ca. 20 cm. :)
Thit
Hej Louise! Er en utroligt lykkelig g flittig bruger af din blog - på toppen af mine yndlings-madblogs, yndlings-overspringshandlinger (er også studerende...) og yndlings-dessertinspirationskilder. Men har simpelthen ikke kunnet finde din opskrift på karamelsauce? Er mest til gør-det-selv, og vil rigtigt gerne høre om dine erfaringer :-)
Kage-glade hilsner
fra Thit
Loui&bearnaisen
Hey Thit
Tusinde tak - hold nu op, hvor er jeg glad for at høre det :)
Karamelsaucen, den er her http://www.louiogbearnaisen.dk/2014/10/aebler-med-knasende-karameldip-5-variationer.html. Den er godt nok noget tykkere end jeg vil bruge til de her æbletærter, så tilsæt lidt mere fløde eller kog den lidt mindre. Jeg har lavet en hel del karamelsaucer i tidens løb og det er virkelig nemt, selvom det hurtigt kan lyde svært i opskrifter. Så det er vist bare at kaste dig ud i det :)
Håber du får en drøm af en sauce :)
Thit
Fedt, fedt :-D Tusind tak!
Thit
Hej Louise! Er helt pjattet med din blog! Den er på top tre over mine yndlings-oversprings-, yndlings-opskriftsresearch- og yndlings-hyggebeskæftigelser :-) men hvor gemmer du opskriften på karamelsauce? Er mest til gør-det-selv :-)
Anne Schou
Så er de sat i ovnen (Med hjemmelavet mørdej :) ) Jeg håber vores gæster i morgen kan lide dm med vaniljeis til desserten :)
Anne Schou
Det magter jeg simpelthen ikke! :D Kan man ikke købe noget nogenlunde tilfredsstillende i supermarkedet?
Og nu tør jeg næsten ikke spørge om man kan købe karamelsaucen? Havde besluttet mig for at bage dem i næste weekend, men bliver efterhånden i tvivl ;)
Loui
Hehe, jo det kan du sagtens ;) Og karamelsaucen også :D
Anne Schou
Laver du selv mørdejen?
Loui
Hvad tror du om mig, Schou ;) Selvfølgelig er den hjemmelavet; http://www.louiogbearnaisen.dk/2013/10/apple-cream-pie.html :)
Anne-Marie Andersen
Håber din eksamen nu er veloverstået. Hvis det var eksamen i at blogge ville det være et stort 12 tal.
Uh jeg kender følelsen af at have en bedømmelse hængende over hovedet efter en sygemelding. For mit vedkommende var det mit arbejde, jeg var ved at miste, da jeg havde været syg længe. Jeg følte mig præcis 10 kg lettere og 10 cm højere, da det var overstået. Det håber også du gør nu. Ellers..ja så har du virkelig evnerne til det med at blogge og tage superlækre billeder.
Tak for en super inspirerende blog.
Kærlig hilsen
Anne-Marie
Rav Food
Hold da fast, hvor er det bare de sødeste små æbletærter, jeg længe har set. Udfra ingredienslisten tror jeg også, at de smager ganske fortrinligt - så de er hermed på to do listen, når jeg næste gang skal bage high carb .....:-)
Mvh Kathe
Loui
Hej "Rav Food"
Tak :) De smager ligeså godt, som de er en fryd for øjet ....og skal der spises high carb, så er de helt sikkert et godt bud ;)