Det kan godt være kanel er en udskældt fætter de her dage, men jeg elsker den og har i min trodsighed brugt pinlige mængder den sidste uges tid. På alt. Og jeg skulle jo selvfølgelig også smide det i lidt bagværk, hvilket endte med de her bagels. Nu sidder min Mutter og ryster på hovedet, for hun ved jeg forbander rosiner i bagværk langt væk. Det er virkelig slemt. Meeeen man skal jo udvide sine horisonter og kamoufleret i kanel, kogt, samt bagt - ja, så tænkte jeg, at de måske forsvandt. Bare lidt. Nææ, men en smule mere spiselige blev de da (;
Dog må jeg nok indse jeg aldrig bliver en rosin-bagværks-lover. Men bagels til gengæld, de er skønne evig og altid. Og så holder de sig saftige i uendeliger og smager himmelsk ristet.
Opskriften har jeg tyvstjålet fra Boliglivs magasin Bageliv. Egentlig er opskriften bare en almindelig brøddej, som bliver kogt først. Jeg udskiftede mælken med sødmælk og udelod fedtstoffet. Derudover brugte jeg en del mindre groft mel, da jeg var bekymret for de blev for tunge, som sødt bagværk. Og nåhr ja, spædede rosinmængden lidt op. Skal der være rosin, så lad der være rosiner!
Næste gang bruger jeg nok en traditionel bagelsopskrift, for der er lidt forskel på fremgangsmåden. Og så spæder jeg i stedet op for kanel og andre gode krydderier, såsom allehånde, nellike og ingefær.
Ikke mere bagels og rosiner. Jeg har lige lidt artkelsøgning på programmet og en enkel fødevarekemi-rapport om nåhr ja, is. Vi lavede nemlig is i går på studiet. Med stabilisatorer, sødestoffer og andre rare fabriksingredienser. Og efter smagning på dem, går der meget meget lang tid før jeg skal have is igen.
Ingredienser
- 50 g gær
- 2,5 dl sødmælk, lunet til det er fingervarmt
- ½ tsk salt
- 2 tsk stødt kanel
- 2 æg
- 100 g rosiner
- 100 g groft mel, hvid hvede, graham, rug, spelt m.fl.
- 600 g hvedemel)
Sådan gør du
- Smuldr gæren i en skål, tilsæt den lune mælk og rør gæren ud heri.
- Tilsæt de øverige ingredienser undtagen hvedemel - rør det hele godt sammen.
- Tilsæt hvedemelet lidt efter lidt, mens dejen æltes sammen. Den skal være glat, men stadig fugtig.
- Dæk skålen til og lad dejen hæve ca. 1 time.
- Kom dejen ud på et meldrysset bord og del den i 12 stykker. Form stykkerne til boller og tryk dem lidt flade. Tryk en finger igennem midten af bollen og form et "bagelhul".
- Kom ca. 2-3 liter vand i en stor gryde, sammen med lidt salt og kog det op. Kom forsigtigt 1-2 bagels i gryden med en hulske og kog dem ca. 2 minutter. Vend dem undervejs. Tag dem op med skeen og lad dem dryppe lidt af på et viskestykke. Læg dem på en bageplade med bagepapir. Forsæt med resten af bagelsene.
- Pensl de forkogte bagels med æg eller koldt kaffe. Drys evt. med perlesukker.
- Bag dem ved 225 grader i ca. 14-17 minutter.
- Afkøl på en bagerist.
Noter
Hvadskalvibage/Mette
Kan heller ikke forstå hvorfor bagværk skal ødelægges med rosiner :-)
Men af en eller anden grund er det lige i bagels med kanel at jeg kan acceptere rosinerne. Har ofte bagt bagels, men faktisk aldrig med kanel. Hm måske det var en god ide som morgenmad i juleferien
Loui
Nej, vel ;)
Ja, jeg troede bestemt også sådan en bagels kunne skjule dem, men desværre. Ja da :D Den er jeg med på - især med en kardemomme-udgave også :)
frk. Smed/ Sine
Det er bare de bedste bagels, jeg fik dem i New York for nogle år siden, fandt en opskrift da jeg kom hjem. Øj det er blevet lavet mange gange.
Tak for påmindelsen af de lækre bagels.
Skal hilse og sige at de smager helt fantastisk hvis de bliver ristet på indersiden og bliver smurt med philidelphia.
Fru Kofoeds Køkken
Hehe, respekt for at du gav rosinerne en chance. Jeg elsker rosinboller, så jeg er sådan en, der får alle andres rosiner over på tallerkenen, når der bliver serveret den slags bagværk :)
Anna
Jeg elsker bagels med rosiner og kanel, så dem her må jeg virkelig prøve! Det ser lækkert ud ;)
anna-mad.blogspot.dk
knus Anna
Kristine
OMG! Send da lige sådan et par basser nordpå søde! #JEGKUGODT
Ps. vi skal snart ses!!
Loui
De er sendt, håber de når frem i stormen ;) JA for hulen det skal vi! :D (psst...smider dig lige en mail)