Fredag herhjemme er lig med snack og rødvin. For mit vedkommende altid den salte udgave, hvorimod kæresten er på den søde. Man finder os vaneligt i Bilka sidst fredageftermiddag, fyldende kurven med godter. Altid det samme. Bland-selv-slik, de samme 9 varianter til kæresten. Saltede nødder til mig. Og så hjem på sofaen. Fredag er hellig. Det er som om ugen rammer en med fuld kraft der sidst på eftermiddagen, den gode træthed melder sig og alt bliver roligt og rart. En weekend forude, en uge lagt bag sig. Jeg elsker fredage - sidst på dagen. Jeg elsker vanen, roen og umiddelbarhed. Alting går bare lidt i stå for en stund.
Men vanen blev brudt sidste fredag, hvor jeg havde fri efter min eksamen. Tid i køkkenet og til at hæve standarden for fredagssnacken. Opskriften har jeg længe luret på hos Joy the baker. En enkelt gang har jeg da også smidt kiksene i ovnen. Og glemt dem! Så det var ikke kiks, som kom ud dengang. Det gjorde der derimod denne, hvor jeg fik stillet uret...og hørt det. De fineste "poppede" kiks - sprøde og lækre.
For at smøre ekstra tykt på, så er de åndssvage nemme at lave! Altså sådan at man får lyst til at grine højt over det. Ikke noget med dej, som smuldrer eller fedtede fingre . Nææ, alt i en food-processer eller mini-hakker og vupti, der er kikse-dej. Den helt perfekte kikse-dej.
Jeg når desværre ikke kiks denne fredag, for på mit skema står virksomhedsbesøg hos Agro Foodpark i Aarhus. Super spændende, det glæder jeg mig til. Og sidse rigtige dag inden påskeferie. Halleluja :)
Hav en gudeskøn fredag med alt hvad der dertilhører!
Ingredienser
- 50 g smør, stuetemp.
- 200 g cheddarost
- ¼ tsk salt
- ⅛ tsk peber
- 2-4 spsk koldt vand
- 125 g hvedemel
- ⅛ tsk hvidløgspulver
- ⅛ tsk chilipulver
- ⅛ tsk cayennepeber
- ⅛ tsk smoked paprika
Sådan gør du
- Kom smør, ost, salt og peberi en foodprocessor eller minihakker.
- Kør det ved lav hastighed til det bliver til en blød kugle.
- Tilsæt hvedemel og krydderier og kør til dejen bliver smuldret.
- Tilsæt koldt vand lidt af gangen og kør til dejen bliver til en kugle igen.
- Dejen skal ikke være våd, men blot sammenhængende.
- Pak dejen ind i film og kom den min. 1 time på køl.
- Rul dejen tyndt ud og udstik kiks i valgfri størrelse.
- Kom dem på en bageplade med bagepapir. Prik dem med en gaffel og drys evt. med lidt ekstra krydderi.
- Bag kiksene ved 190 grader i ca. 10-14 minutter. De skal være gyldne og sprøde.
- Afkøl dem på en bagerist.
- Opbevar kiksene i en lufttæt beholder.
Noter
Dejen kan fryses og bruges senere.
Skriv en kommentar