I sidste uge skulle der snappes nogle billeder til et projekt, som netop er i støbeskeen. Helt enkelt, skulle det bare være et rustikt, rundt brød, der skulle være linselusen. Well, det burde jo være en smal sag, at finde sådan en rund sag. Men nææ nej, rustikke, runde brød er åbenbart ikke fast gæst på bagerens hylder. Enten er de store som møllehjul eller er mere ovale end runde. Hvis de overhovedet er der..
Hjem til bageskålen - med gær og mel under armen. Og rode langt, langt inde i hjørneskabet efter den der runde hævekurv, som ikke ser dagens lys hver uge. Nu fik den lov.
Jeg var en smule i tidspres, så egentlig var jeg flintrende ligeglad med hvordan brødet kom til at smage - det var mest af alt udseendet, som var i fokus. Rustikt, groft, ikke for store lufthuller. Det vil sige lang hævetid, surdej og bagning i støbejernsgryden var udelukket - altså alt det som indbefatter et god slutresultat.
De fleste bagere vil græmme sig over, jeg 3 timer senere hev et brød ud af ovnen. Lavet på en uanstændig portion gær, uanede mængder groft mel uden bageegenskaber og nåhr ja, minimal hævetid. Det eneste som vist var efter bogen var den glohede ovn, som skulle sikre mig en skorpem der sagde spar to!
Skal vi bare sige, at brødet blev ganske fortræffeligt! Okay, jeg har bagt de her flerdages brød, som smagte himmelsk og kunne holde sig frisk i nærmest flere uger. Meeen den her bandit sneg sig nu også godt op af brød-skalaen. Og foto-gen var det skam også. Magiske bagefingre - jeg siger det bare ;) Arj, det er simpelt og kræver ikke meget bagekundskab. Gær og hævekurv gør arbejdet for udseendet, mens det grove mel, salt og varmegraderne tager sig af smagen. Du skal egentlig bare gide smække det hele sammen og bruge ventetiden på at drikke kaffe. Hårdt arbejde, ikke? ;)
Det er lidt en mellemting mellem franskbrød og rugbrød - så hop på sandwichs til madpakken. Eller når det er daggammelt, så rist det og spis med smør og ost.
Endnu bedre; kom godt med ost mellem 2 skiver af brødet og rist det i smør på en pande - indtil det er sprødt og osten smelter! Spis hele herligheden selv, eller skær oste-sandwichen over og server til den en god løgsuppe. Ork, det må vist være efterårets favorit.
Ingredienser
- 40 g gær
- 5 dl lunken vand
- 2 tsk salt
- 1 spsk muscovadosukker, eller alm. sukker
- 4 dl rugmel
- 2 dl hvid hvede
- 4-6 dl hvedemel
- 1 dl hvedemel til hævekurv
Sådan gør du
- Rør gæren ud i vandet.
- Tilsæt de øvrige ingredienser - hold lidt af hvedemelet tilbage.
- Ælt dejen med en håndmixer+dejkroge eller på en røremaskine - tilsæt hvedemelet lidt efter lidt.
- Ælt dejen ca. 7-10 minutter indtil den er smidig. Den skal være meget klistret!
- Dæk dejen til og lad den hæve ca. 1,5 time til dobbelt størrelse.
- Fordel melet i en rund hævekurv.
- Hæld dejen i kurven. Lad dejen hæve ca. 30 minutter.
- Varm ovnen op til 250 grader med en plade i.
- Tag den varme plade ud og læg et stykke bagepapir herpå.
- Hæld forsigtig dejen ud af kurven og over på pladen - det skal gøres hurtig, så brødet holder formen.
- Kom straks brødet i ovnen og bag det ved 250 grader i 15 minutter. Skru ned 225 grader og bag yderligere 15-20 minutter - indtil brødet er gennembagt.
- Tak brødet ud og lad det afkøle på en bagerist i min. 20 minutter før brug.
Skriv en kommentar