Hvert år ved den her tid laver jeg løgkompot, for er der noget som er vigtigt, så er det godt tilbehør til efteråret gryderetter, kødudskæringer og ikke mindst kiks og ost. Løgkompot kan laves på utallige måder og med en væld af forskellige løg. Jeg foretrækker dog rødløg, ene og alene på grund af den fineste farve kompotten får :)
Well, og så er det bare at bestemme sig for krydderi og hvor mange glas, man har plads til i køleskabet. Resten klarer næsten sig selv, for kogning af kompot er virkelig nemt. Men hey, sig det ikke til nogen, for at smække sådan et glas pænhed på bordet, det er det bedste tricks til at virke overskudsagtig og næsten få klapsalver! Arh, okay, men ihvertfald et løftet øjenbryn i anerkendelse ;)
Hov, tilbage til krydderi. Jeg bruger oftest timian, men både rosmarin, estragon og salvie vil også være godt selskab. Sidste år var jeg modig og prøvede både fennikelfrø og knuste enebær - det var en stor succes! Sådan nogle løg er ret taknemmelig i forhold til smag, så det er bare at kaste køkkenskabet - eller køkkenhavens indhold i gryden. Altså i moderate mængder, løgene skal jo lige kunne smages ;)
Er du ikke helt "armene i vejret" over løgstykker, kan du koge løgene helt ud og mose dem med den gode stavblender. Så er der løgmarmelade, som er ret lækkert til ostebordet. Eller en skive rugbrød med rester af søndagsstegen. Eller frikadellerne. Eller næsten bare spise marmeladen med ske... Fik jeg sagt, at jeg er meget glad for løg?
Ingredienser
- 4 rødløg, mellemstore
- 1 spsk olie
- 0,5 dl æbleeddike
- 2 spsk sukker, gerne muscovadosukker
- 3 spsk frisk timian
- 1 spsk honning
- Salt
Sådan gør du
- Skær løgene i tynde skiver.
- Varm olien i en gryde og svits løggene et par minutter - de skal ikke tage farve, bare blive bløde.
- Tilsæt eddike og sukker og skru ned til jævn varme.
- Lad kompotten simre under låg i ca. 20 minutter.
- Kom honning, timian og salt i og lad det hele simre videre, indtil løgene er blevet bløde og lagen er kogt lidt ind. Smag kompotten til.
- Skold et glas og skyl med atamon.
- Hæld kompotten på glas og luk straks låget.
- Lad den få stuetemperatur inden kompotten stilles på køl.
Noter
Line
Kan man bruge koks sukker steder for alm sukker
Louiogbearnaisen
Hej Line,
Tak for dit spørgsmål til opskriften.
Ja, du kan godt bruge kokossukker som et alternativ til alm. sukker - ingen problem :-)
God påske!
Camilla
Er det virkelig kun 0,5 dl eddike i.
Der ser ud til at være mere væske ved på billedet.
Louiogbearnaisen
Hej Camilla,
Nej, den er god nok - der skal "kun" 0,5 dl eddike i :-)
Prøv det ad :-)
Natacha
Hvor lang er holdbarheden på sådan en omgang? Altså hvis man ikke får spist det hele på éen gang ;)
Loui&bearnaisen
Hvis glassene er helt rene og det er kogt godt igennem vil jeg mene en uges tid til 2 åbnet. Men hold øje med det, det er altid svært med sådan noget kompot.