Abrikosmarmelade er nem at lave og smager skønt. Udskift de klassiske bær med abrikoser og lav en lækker marmelade med abrikoser.
Okay, vi springer åbenbart sommeren over i år og går lige til de tykke sokker. Hvilket faktisk slet ikke er dumt i forhold til, hvad jeg disker op med i dag.
Nogle er på vaffelis, nogle er på kage, jeg vælger brød over dem til hver en tid. Daggammelt brød, hårdt ristet. Smurt med tandsmør, et par skiver ost (uden lugt) og marmelade på toppen.
Og jep, alle tre komponenter skal være til stede, ellers er det ikke helt rigtig.
Allerhelst taler vi også en gul marmelade; stikkelsbær, appelsin eller abrikos.
Yes, det er den fætter, som det skal handle om. For er der en marmelade som er blevet overset af tidens populære bær, så er det marmelade med abrikoser. Den skal tilbage på bordet. Ikke opblandet med gulerødder, æble, chili eller noget andet trendy. Næ. Helt klassisk, bare med en strejf af citron.
Well, jeg er skyldig i det med bær. Da Dansukker stak mig den her udfordring med en omgang hjemmelavet marmelade var det første jeg tænkte; "Yrk! Det er slet ikke bær-sæson endnu! Det kan jeg ikke...".
Hjemmelavet marmelade er i min verden lig med bær. Kender du det?
Efter jeg så, uden held, havde stået på hovedet i min fryser efter en rest bær fra sidste sæson, var næste plan at opdrive udenlandske bær. Jaja, jordbærret er i sæson - men helt ærligt, så skal de spises friske med sukker og fuldfed fløde.
Nå. Men. Udenlandske bær er ret triste. Og dyre. Og efter at have grublet en dags tid over, hvordan jeg kunne skaffe noget brugbart, gik jeg over til liste-metoden. Brainstorming. Yes, sådan et marmeladeprojekt er skam ret seriøst. Og jeg var frustreret.. Well, en liste over mine yndlingsmarmelader;
- Stikkelsbærmarmelade
- Brombærmarmelade
- Og....abrikosmarmelade.
Come on, "at se skoven for bare træer".
Huhej, i supermarkedet og hvad flyder alle vegne? Smukke, friske, orange abrikoser i højsæson. Du får dem smidt i nakken.
Så nu er der lavet intet mindre end en dobbelt portion på abrikosmarmelade-fronten. 8 glas med det pureste guld står klar til utallige franskbrødmadder og den her abrikoskage med kokosmarengs engang i sensommeren.
Jeg er klar. Er du?
Ellers så er det nu, at du skal suse ud og hamstre et par pakker abrikoser og få fyldt dem på glas. Jaja, jeg ved godt, at du nu tænker; "Hvorfor skulle jeg gide, at lave min marmelade selv?"
Lad mig sige det kort; Du føler dig cirka som verdens sejeste menneske, når du brygger sådan en omgang sammen. Og allerbedst, når du hver dag kan se din marmelade stå og stråle i køleskabet. Hjemmelavet marmelade - det handler om selvfølelse ;)
Okay, det kan virke som en ret uoverskueligt projekt. Flere dage, mindst. Og indkøb af grej. Og døje med pulver for, at få bare nogenlunde sammenhængende abrikosmarmelade. Og så den der frygt for, at det hele er behåret ugen efter.
Yea, indrøm det. Der har sneget sig en myte eller to ind på dig.
Lad os aflive marmelade-myterne engang for alle!
Hjemmelavet marmelade er 100 gange nemmere end du tror. Alt i en gryde. Kog. Hæld på glas. 30 minutter, mere skal du ikke afsætte.
Tips til abrikosmarmelade:
- Hygiejnen er vigtig når du sylter, men vi er ikke ude i at du skal sterilisere dit køkken og trække i heldragten. Helt almindelig rene redskaber er fint.
- Vask sylteglassene grundigt i varmt vand med sæbe eller i opvaskemaskinen. Skyl dem herefter i kogende vand. Du kan skylle dine glas i Atamon eller vodka, hvis du forlænge holdbarheden.
- Rengør din frugt eller bær grundigt og fjern frugt, som er dårligt. Tjek efter en ekstra gang om alt er friskt.
- Brug syltesukker, hvis du vil gøre det nemt for dig selv. Syltesukkeret sørger for din marmelade får den rigtige konsistens, holder på farven og sikrer holdbarheden.
- Skum din marmelade for urenheder. Det betyder fjern det skum, som kommer under kogningen med en ske. Du behøver ikke gå i panik, hvis du ikke kan fjerne alt ned til mindste boble.
- Fyld hurtig marmeladen på dine glas og helt op til kanten. Luk låget med det samme. Det er vigtigt, at låget slutter helt tæt.
- Kom aldrig varme marmelade på iskolde glas - dine glas springer og væk er marmeladen!
- Opbevar din hjemmelavede marmelade mørkt og køligt.
- Spis løs. Og spis rigeligt!
Ingredienser
- 500 g friske abrikoser
- 350 g Syltesukker
- 1 citron, skal + saft
- ½ dl vand
Sådan gør du
- Vask abrikoserne grundigt.
- Del abrikoserne, og fjern stenene.
- Skær abrikoserne i mindre stykker, ca. 1 cm og kom dem i en gryde.
- Kom revet citronskal, citronsaft og vand i gryden.
- Kog det hele op i ca. 5-8 minutter til abrikoserne bliver møre.
- Mos abrikoserne lidt med en kartoffelmoser eller et piskeris, så marmeladen bliver mere jævn. Der må gerne være nogle hele stykker abrikos tilbage.
- Tilsæt syltesukker og kog marmeladen under omrøring i ca. 3-4 minutter.
- Skum marmeladen for urenheder.
- Hæld marmeladen på varme, rengjorte glas. Luk glassene.
- Opbevar køligt.
Noter
Lisbeth Skaalum
Den eneste slags marmelade, jeg spiser, er abrikos.
Er virkelig begejstret for din opskrift. Citronskallen gør den ekstra lækker.
Jeg laver af 1,5 kg abrikoser/1 kg syltesukkers ad gangen. Desværre er friske abrikoser svære at opdrive det meste af året. Så nu er jeg begyndt at smide en masse udstenede i fryseren, så jeg ikke ender i samme elendige situation som sidste år, hvor sommerens produktion var fortæret allerde i oktober.
Louiogbearnaisen
Hej Lisbeth,
Hvor er det dejligt at høre, at du kan bruge opskriften :-)
Og tak for at dele dine tips til opskriften med os her på bloggen, så man er sikret abrikosmarmelade året rundt :-)
Hav en forrygende dag!
Jonna
Jeg har ikke sylte i mange år men fik lyst. Syntes ikke det man køber er særlig godt, så dejlig at nu have flere glas abrikos i skabet.
Vil også prøve flere af de andre opskrifter de lyder let. Ja selv om man er en ældre kvinde kan man stadig lærer dejligt.
Louiogbearnaisen
Hej Jonna,
Tak for din kommentar og de fine ord - hvor er det dejligt at høre, at du kunne bruge opskriften og finder inspiration på bloggen :-)
Hav en dejlig dag.
Jane Vestrup
Nå, jeg har fundet den, lige pludselig var den der. Beklager mit sidste udbrud, jeg kunne først se mit første indlæg, da jeg trykkede på "skriv kommentar"
Vh Jane
Jane Vestrup
Hej. Sletter du kommentarer uden at svare? Jeg skrev en i forgårs om citron i marmelade, men kan ikke se den her eller har fået svar. Svaret kan jeg måske godt forstå jeg ikke har fået endnu, Men hvor er min kommentar/spørgsmål?
Venlig hilsen
Jane
Loui&bearnaisen
Hej Jane
Der kan gå lidt tid inden kommentareren går igennem :)
Jane Vestrup
Hej. Jeg har et abrikostræ i mit drivhus og det bugner af frugter i år. Og selvfølgelig skal jeg lave marmelade. Men sig mig, hvorfor skal der citron i alting. Du har citron i Abrikosmarmelade. Hvorfor det? Kan det ikke laves uden? Vh Jane
Loui&bearnaisen
Hej Jane
Jo, du kan godt lave den uden citron, men citron gør at smagen balanceres bedre med alt sukkeret, samt får frugtsmagen mere frem - derfor ser du også citron i langt de fleste marmelader.
Mange hilnser
Louise
Tine Hansen
Så smukke billeder. Vil så gerne med på dit foodstylingkursus!
Loui&bearnaisen
Hej Tine
Tusinde tak :) Åbner op for foodstylingkurset igen til september, så der må du med :)
Lise
Mums, jeg elsker hjemmelavet marmelade :) Har tit tænkt på det, så nu er det vist på tide jeg får det skrevet. Du laver virkelig altid nogle gode og indholdsrige sponsorede indlæg, det er aldrig bare sådan noget overfladisk noget som man ser på andre madblogs. Synes bare lige jeg give dig ros for det :)
Hilsen Lise
Loui&bearnaisen
Hej Lise
Det er virkelig også selvforkælelse med sådan et glas på lager :)
Tusinde tak, det er jeg virkelig glad for at høre :)
Mette H.
Hold nu op, hvor ser det bare lækkert ud :) Det skal prøves her i sommerferien.