Endnu engang er der amerikanske/britiske opskrifter, som gør det en smule svært at bo i Danmark. I hvert fald hvis man meget gerne vil bage. Jeg har før lavet et par guides til at knække koden og finde produkterne eller ersatte dem. Sidste skud på stammen er ; Cream of Tartar!
Ja, lækkert ord ikke? Jeg var første gang overbevist om, at det var en fejl i opskriften og det ja, betød en creme til tandsten! Ikke just noget, der gav mening i forhold til densandkage, jeg havde gang i.
Siden er jeg dog (heldigvis) blevet klogere og tænkte jeg vil dele betydningen.
Cream of Tatar = Vinsten (Vinsyre+kalium)
(Cream of tartar kalders også eddikepulver)
Cream of tatar er et bi-produkt fra vinproduktion, som skabes inden i vintønder når der fermenteres. Jeg springer over den mere tekniske forklaring omkring, hvordan det virker og hvorhenne det benyttes, men kort fortalt hjælper det med at stabilisere, give volume og som medhjælp til konsistenser.
Jeg tænker langt de fleste vil støde på banditten i bageopskrifter, hvor den bruges som hævemiddel, så det har jeg taget udgangspunkt i.
I ingredienslisten vil man oftest finde Cream of Tatar sammen med Baking Soda, altså natron. Ved at blande disse to får man en form for bagepulver, som vil virke dobbelt så godt.
Her kommer lige en lille teknisk forklaring om natron: Når der bruges natron i bagning, så har natron behov for, at der er syre til stede for at blive aktiveret. Derfor ser du, at der er tilsat et syrnet mælkeprodukt i opskrifter, som skal virke med natron. Men i cookies-opskrifter kan der ikke tilsættes "væde" udover æg, så der tilsættes Cream of Tartar, som skal aktivere natronen.
I Danmark?
Ja, der bruger vi blot bagepulver som hævemiddel.
Kan man så bare tilsætte eddike i stedet for Cream of Tatar?
Det korte svar er nej.
Der vil skulle tilsættes langt mere eddike og tilsætter du det i flydende form, vil der opstå problemer med væskebalancen i opskriften. Derudover kræver det, at der er netop den rette mængde af syre i forhold til natron - hvis der er ubrugt natron efter bagning, kan det smages! Og det smager virkelig frygteligt.
Men Cream of tartar kan omregnes til bagepulver.
⅔ tsk Cream of Tartar + ⅓ tsk natron = 1 tsk bagepulver
Det vil sige, at du omregner mængden af Cream of Tartar og mængden af natron i opskriften om til antal teskefulde bagepulver.
Men igen. Bagepulver giver ikke samme resultat som natron, da natron giver et sprødt resultat og bagepulver et mere blødt/sejt et.
Hvad så hvis Cream of Tartar bruges i en opskrift uden natron? Du vil ofte se det blive brugt i opskrifter på marengs, hvor det bruges til at stabiliserer æggehvider og give volume.
Citronsaft eller eddike vil kunne erstatte Cream of Tartar, da de også er en form for syre, der kan medhjælpe til, at stabilisere proteinerne i æggehviderne. Men de kan have indflydelse på både smag og på konsistens, så du har også den valgmulig her, at udelade det helt, da det ikke er et "bageprodukt".
Jeg vil anbefale at købe Cream of Tartar, hvis du bager meget med amerikanske eller britiske opskrifter. Det kan købes i flere specialbutikker, på nettet og er ikke specielt dyrt.
Du kunne også bare springe på en cookieopskrift uden Cream of Tartar - i de her klassiske amerikanske chocolate chip cookies bruger vi bagepulver og natron og de smager forrygende :)
Lone Jensen
Hej.
Skal bruge det i en spansk chokolademousse hvor der er appelsinsaft i...Kan jeg erstatte 1/8 tsk. Creme de tartar med bagepulverog i så fald hvor megwt ?
På forhånd tak.
Lone
Loui&bearnaisen
Hej Lone
Når det er en chokolademousse, så vil det oftest være eddike, som du skal have fat i. Her bruges creme of tartar til at hjælpe æggehviderne :)
Mange hilsner
Louise
Sidsel
Tak for guiden. Jeg sidder lige netop med en amerikansk opskrift og undre mig 🥰
Louiogbearnaisen
Det var så lidt - dejligt at høre, at du kunne bruge den 😊
Hav en skøn dag!
George
Ja TUSIND tak for en meget grundig forklaring!
Louiogbearnaisen
Dejligt at høre at du kunne bruge den 😊
Hav en fortsat god dag!
Kate
Mon ikke man kunne bruge vinsyre?
Louiogbearnaisen
Hej Kate,
Tak for dit spørgsmål.
Cream of tartar er vinsyre og kalcium, som indlægget beskriver 🙂 Vinsyre er ikke helt det samme og vil ikke give samme bageresultat. Det bruges mest til syltning.
Hav en fortsat dejlig dag!
Charlotte
Jeg vilel gerne bruge det som smagsgiver ved at drysse det eks oven på pommes frites osv.
Men kan man erstatte det der med citronsyre og eller er det et helt andet produkt vi ska ha fat I..
det er er fordi vi syntes f.eks at chip med vingersmag er helt fantastisk og har ude fået serveret pommes frites med eddikepulver drysses over det det smagte sindsygt godt.
Louiogbearnaisen
Hej Charlotte,
Tak for din kommentar og spørgsmål til opskriften.
Jeg må dog være dig svar skyldig, da jeg kun har brugt det til bagning.
Håber du finder ud af det :-)
Hav en skøn dag!
Cille
Tusind tak for hjælpen :-)
Da jeg læste det for første gang der tænkte jeg, at tartar er noget kød halløj ;-) Hehe
Så jeg måtte liiiiige google hvad pokker de mente, og Wupti så kom din hjemmeside frem som det første - så tusind tak for hjælpen ..
- Cille
Louiogbearnaisen
Hej Cille,
Tak for din kommentar.
Dejligt at høre at blogindlægget kunne hjælpe dig :-)
Håber du får en skøn dag.
Tommy Olesen
Hej, det er jo nok for sent.. men http://www.bagetid.dk har det (og MANGE andre ingredienser)
Louiogbearnaisen
Hej Tommy,
Tusinde tak for din besked og input til opskriften.
Super at vide at man kan købe det der - det vil jeg kigge nærmere på :-)
Hav en fantastisk dag.
Mille
Hej og tak for wøen god forklaring :)
Jeg googlede "cream of tartar" og din side dukkede op. Jegvkan læse at du tager udgangspunkt i at det kan erstattes af hævemiddel. Men jeg googlede det fordi jeg så en opskrift hvor det var brugt i noget a la royal icing. Æggehvider sirup og sukker blev blandet i en gryde med cream of tartar og vand.... hvad tænker du jeg kan erstatte det med her??
Bente Balsløv
Hej.
Virkelig en god forklaring om cream of tartar du giver. Orker ikke de lange snirklede forklaringer, hvor man skal være forsker for at fatte dem. ;-)
Men vil gerne spørge dig om noget, nu du nævner natron.
Jeg fulgte den store engelske bagedyst i tv og efterfølgende viste dommerne deres forskellige bagværk og, hvordan vi novicer kan lære at gøre det godt.
Paul lavede et sodabrød og jeg fulgte hans opskrift til punkt og prikke.
DET SMAGTE AFSKYELIGT. Smagte af sæbe.
Prøvede så med en blanding af bagepulver og natron og det smagte mindre afskyeligt.
Har efterfølgende ikke haft mod på at prøve igen selvom det ser utroligt lækkert ud.
Har du nogensinde prøvet at bage det brød.
Loui&bearnaisen
Hej Bente
Dejligt, at du kunne bruge guiden :)
Nej, jeg har aldrig selv bagt et sodabrød, så der må jeg blive dig svar skyldig.
Jeg ved dog, at mange bager det af bagepulver, da natron (som du oplevede) kan give en træls bismag, hvis der ikke er nok surmælksprodukt.
Mange hilsner
Louise
charlotte geckler
Kære L&B,
Kan du nævne nogle butikker i Kbh., hvor man kan købe Cream of Tartar? Det skulle være supergodt som ryge-stop-midel og udrensning.. Bedste hilsner Charlotte
Loui&bearnaisen
Hej Charlotte
Nej, desværre. Jeg bor i Aarhus, så ved ikke hvordan markedet ser ud i kbh på den front :)
Mange hilsner Louise
Maria
Det kan købes i Lyngby i Fru Hurup og går under navnet eddikepulver på dansk.
Irene T. Hansen
Du kan prøve at købe fra Indisk købmandsbutik på Vesterbrogade,
Louise T.
Hmmm :) Tak! Så kommer jagten bare på at finde Cream of Tartar et eller andet sted. Kender du til danske/europæiske webshops, så mine sager ikke ender i tolden på vej hjem?
Loui&bearnaisen
Hej Louise
Jeg ved specialkøbmanden sælger det (både online og i deres butikker) og også flere danske bagewebshops, så told burde ikke være et problem :)
Trine Kjær
Sikke en fantastisk förklaring - tusind tak for det!!
Mon du også har et link til et sted det kan købes i Danmark, eller skal man have fat i en shop i udlandet? Jeg tænker det bliver lidt nogle dyre kager hvis det skal hentes hjem fra US ;)
Linda
Super flotte julekort, jeg har bestilt.
Loui&bearnaisen
Tusinde tak, Linda :) De bliver fluks sendt afsted :)
Marianne
Dejligt med en guide der er til at forstå, for man kommer godt nok til kort nogle gange når man bager efter amerikanske opskrifter.
Loui&bearnaisen
Ja, det er op af bakke nogle gange og især hvis man har mange udenlandske kogebøger!
Sysleren
Jeg troede også, at det var en fejl, første gang jeg læste det. Da jeg først fandt ud af, hvad det var, prøvede jeg erstatte vinsyren med citronsyre efter en vejledning jeg googlede frem. Det går sikkert fint til hyldeblomstsaft mm., men ikke til marengs. Føj noget surt stads, jeg fik lavet :-)
Loui&bearnaisen
Haha, kunne godt forestille det ville være noget krads noget ;) Jeg plejer bare at bruge 1 tsk eddikke i marengs - det kan ikke smages. Men når der bages med natron, så har jeg ikke fundet et godt alternativ endnu :)