• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Louiogbearnaisen
  • Opskrifter
  • Foto
  • Shop
  • Om
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
  • Opskrifter
  • Foto
  • Shop
  • Om
  • Kontakt
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • Opskrifter
    • Foto
    • Shop
    • Om
    • Kontakt
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
  • ×
    Home » Aftensmad

    Mørbradgryde med paprika, fløde og bacon (Vikingegryde)

    Af Louise | 49 Comments

    Mørbradgryde med bacon, fløde og paprika er en klar favorit herhjemme, som ofte ender på madplanen. Lav gerne en stor portion mørbradgryde og frys ned til travle dage.

    Sus til opskrift Print opskrift

     

    opskrift-mørbradgryde-bacon-vikingegryde (1)

    Hvert år i september samles hele svigerfamilien omkring langbordet og spiser vikingegryde - bedre kendt som mørbradgryde eller paprikagryde.

    Og der bliver spist indtil, gryden er tom.

    Det er den ret hurtigt. Før jeg første gang sad med ved bordet, havde jeg aldrig smagt eller for den sags skyld hørt om vikingegryde. Ej heller fået serveret sådanne en spandfuld klassisk mørbradgryde med ris, kartoffelmos, pomfritter(dem forstår jeg endnu ikke) og brød.

    Well, der gik ikke længe så var jeg overbevist om, hvorfor kæresten havde julelys i øjnene, da vi kørte derud.

    Hold nu op, mørbradgryden smagte fuldstændig fantastisk.

    Hvilket helt sikkert havde noget at gøre med de par liter ren fløde, som var brugt og mængden af bacon. Ej, den er ikke for sarte sjæle - men det er ren livsglæde samlet i en gryde.

    Og jeg trillede hjem. Med knappen åben i buksen og ømt maveskind.

    [yellowbox]BONUS: Kom opskriften på din madplan - hent gratis den ultimative madplan, som frisker ethvert køleskab op [/yellowbox]

    De sidste par måneder har vi eksperimenteret med at lave verdens bedste mørbradgryde Sortegryde, paprikagryde og ja, vikingegryde...så mange navne for herligheden :)

    Den er blevet gennemtestet med både kalkun, svinemørbrad og oksekød. Prøvet forskellige bacon-udgaver, fløde-blandinger, krydderier, champignoner.

    Vi har været ude i sund mørbradgryde eller okay, en fedtfattig udgave, hvilket ikke var den store succes. Der var også en italiensk mørbradsgryde indenom efter et tip fra en kollega, og den klassiske mørbradgryde fra Karolines Køkken blev da også prøvet.

    Jep, vi har spist virkelig uanstændigt meget mørbradgryde i efteråret ;)

    Og nu sidder vores helt egen version i skabet, skulle jeg mene.

    Mørbradgryde:

    Svinemørbraden vandt overlegent. Piskefløden fik selskab af madlavningsfløde og der kom en håndfuld flere krydderier i, for at give modspil den det fede. Ork, den er virkelig god nu!

    Og så er det bare at reservere sofaen - for en omgang "slå mave" er obligatorisk ;)

    Hvis der lige kan klemmes en bid mere ned, så skal det da være chocolate chip cookies som afslutning.

    Kaffe og en cookie -  det sætter prikken over i'et.

    [yellowbox]BONUS: Kom opskriften på din madplan - hent gratis den ultimative madplan, som frisker ethvert køleskab op [/yellowbox]

     

    Mørbradgryde 101

    • Jep, du kan sagtens skrue lidt ned for fløde med lidt mælk eller bruge en lettere udgave af madlavningsfløde
    • Har du ikke en vanskelig mand i huset, der ikke mener hverken løg eller svampe hører hjemme i gryden, så anbefaler jeg at tilsætte det - det er lækkert og giver lige lidt ekstra til mørbradsgryden.
    • Yes, du kan godt erstatte cayennepeber med chili i en snæver vending.
    • Server den med ris eller kartoffelmos - ork, sådan en bagt kartoffelmos er lækkert tilbehør til mørbradgryden.
    • Mørbradgryden kan sagtens laves på forhånd - også dagen før og sættes i køleskabet. Det bliver den næsten kun bedre af.
    • Og lav gerne en stor portion og frys ned til travle dage.

     

    🍴 Opskrift

    Mørbradgryde med paprika, fløde og bacon

    Verdens bedste mørbradgryde med masser af smag
    Print opskrift Pin opskrift
    Tilb. tid45 minutter minutter
    Antal: 4 pers

    Ingredienser

    • 1 svinemørbrad, afpudset og skåret i 3x3 cm stykker
    • 250 g bacon
    • 150 g cocktailpølser uden skind
    • 1 l madlavningsfløde 18% eller 9%, kan erstattes af mælk + 3 tsk majsstivelse
    • 2,5 dl piskefløde
    • 2 terninger svinebouillon
    • 1 dåse tomatpure, ca. 5 spsk
    • 1 tsk karry
    • 1,5 tsk løgpulver
    • ½ -1 tsk cayennepeber
    • 2 tsk smoked paprika
    • 5 tsk paprika
    • Salt/peber
    Opskriften fortsætter efter annoncen

    Sådan gør du

    • Steg bacon sprød på en pande.
    • Brun svinemørbraden på panden.
    • Kom karry i en gryde og "brænd" det af. Tilsæt tomatpure og svits det 1 min.
    • Tilsæt madlavningsfløde, piskefløde og bouillon.
    • Kom til øvrige krydderier, mørbrad, pølser og bacon i.
    • Kog gryden op og lad den simre ved svag varme i ca. 45 minutter.
    • Smag saucen til.
    • Server med ris.

    Noter

    Mængden af krydderier kan variere - smag dig frem.
    Tilsæt evt. løg og svampe.
    Gå ikke glip af de bedste opskrifter Klik her og kom med på Louiogbearnaise-holdet, så bliver du holdt opdateret om nye, lækre opskrifter :-)

    opskrift-mørbradgryde-bacon-vikingegryde (1)

    Mere sulten?

    • hasselback kartofler
      Hasselback kartofler
    • kartoffesalat med bacon og rødløg
      Kartoffelsalat med rødløg og bacon
    • asparges tærte med butterdej aspargestærte
      Aspargestærte med butterdej
    • fyldte kartofler
      Fyldte kartofler med cheddar og bacon

    Reader Interactions

    Comments

      Skriv en kommentar Annuller svar

      Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    1. Martin Purtoft Olsen

      oktober 22, 2021 at 7:59 pm

      Hej
      Får gæster i morgen og børnene har bestemt sig for mørbradgryde. Denne skal forsøges …

      Hvor mange personer er denne opskrift beregnet til?

      Vh Martin

      Svar
      • Louiogbearnaisen

        oktober 25, 2021 at 11:33 am

        Hej Martin,

        Nu ved jeg ikke, om jeg kommer for sent med mit svar, men det er lidt svært at svare på…det kommer helt an på, hvor meget hver person spiser :-)

        Jeg vil mene, at der er til ca. 4 personer :-)

    2. Michael Larsen

      september 20, 2021 at 12:17 am

      Et aller sidste spørgsmål :)
      Nu har jeg købt cocktailpølser MED skind ind. Er det nødvendigt at købe nogle uden skind......eller kan jeg beholde dem med skind, hvis jeg bare venter med at putte dem i retten til der er 5 min. tilbage ? (Jeg tænker det er fordi, at skindet springer, at du har valgt uden skind i opskriften ? )
      Mvh.
      Michael

      Svar
    3. Michael Larsen

      september 20, 2021 at 12:07 am

      Hej Louise,
      Tak for info :) Jeg skal lige høre efter lidt mere info......jeg påtænker at lave denne ret til en herretur, hvor vi er 4 mænd voksne mænd der skal mættes. Er der nok føde i din opskrift el. skal jeg gange den med x1,5 el. x2 ?
      Mvh.
      Michael

      Svar
    4. Michael Larsen

      september 16, 2021 at 9:19 pm

      Det bacon du bruger.... er det i skiver? el. i tern?
      Mvh.
      Michael

      Svar
      • Louiogbearnaisen

        september 17, 2021 at 2:08 pm

        Hej Michael,

        Du kan bruge det, du bedst synes om...personligt synes jeg, det er lækkert med baconskiver klippet i tern og stegt på panden, men du kan også sagtens bruge tern :-)

        Prøv det ad og lad os høre om resultatet.

        God weekend

    5. Karen Bitsch

      april 17, 2021 at 9:28 am

      Mørbradgrydeopskriften : det er vel en fel, at der står 1 LITER madlavningsfløde. Det skulle vel være 1 deciliter ?

      Svar
      • Louiogbearnaisen

        april 19, 2021 at 12:29 pm

        Hej Karen,

        Nope, den er god nok - der skal 1 Liter fløde i (den er ikke for sarte sjæle den her opskrift) Til gengæld lover jeg dig, at den bliver drøngod ☺️

        Du kan dog sagtens skrue lidt ned for fløden, med lidt mælk eller en lettere udgave af madlavningsfløde, hvis du synes det er for meget.

        Hav en fantastisk dag!

    6. Tony

      september 21, 2020 at 11:42 am

      smager også godt ,hvis man lige smider en sjat heinz kethup oveni til allersidst :)+ lidt rosmarin,og timian..:) og/eller whiskey,hvis man er til den slags..:)

      Svar
      • Louiogbearnaisen

        september 21, 2020 at 12:11 pm

        Hej Tony,

        Ja, den kan vinkles på alle mulige måder denne opskrift alt efter hvad man er til 😀

        Dejligt at høre, at du kunne bruge opskriften!

    7. Katrine

      april 08, 2020 at 5:06 pm

      Hej

      Jeg vi prøve denne mørbradgryde i morgen, men kan du måske anbefale noget at erstattet allround krydderi med?

      Svar
    8. Kasper Høgh

      februar 04, 2020 at 9:40 am

      Halløjsa :)

      Jeg brugt din opskrift som udgangspunkt, dejlig sammensætning af krydderier som giver en dejlig fyldig smag til retten.
      Jeg brugte dog 2 mørbrad til retten og tilføjede en dåse hakkede tomater og løg samt champignoner, da jeg synes det giver en dejlig smag i en gryde.
      Jeg opløste boullion terningerne i En 1/2 liter kogende vand inden jeg tilføjede dem til retten, og brugte samlet 1l. Fløde, en halv 18% og en halv piske. (Jeg måtte jævne med lidt maizena for at få den konsistens jeg ville have den)
      Det blev en dejlig gryde, tak for det:)

      Jeg er hyppig bruger af din opskrift på Chocolate chip cookies, jeg har prøvet at eksperimentere med andre opskrifter, men det er som du skriver “ Du behøver ikke lede længere”

      De bedste hilsner fra Kasper

      Svar
      • Louiogbearnaisen

        februar 04, 2020 at 12:47 pm

        Hej Kasper

        Tak for din kommentar og tips og input til opskriften med mørbradgryden :-)

        Dejligt at høre, at du kan bruge opskrifterne på bloggen.

        Hav en fortsat skøn dag!

    9. Merete Poulsen

      oktober 07, 2018 at 4:44 pm

      Har lige serveret din fantastiske Vikinggryde for 31 personer. Den blev rost til skyerne, perfekt sammensætning af krydderier . Jeg gangede opskriften op med 8, men måtte konstatere, at jeg havde købt alt for meget fløde, Så bruger man opskriften til et større selskab, så kan man bruge mindre fløde :-)
      Tak for en dejlig madoplevelse

      Svar
      • Louiogbearnaisen

        oktober 08, 2018 at 12:07 pm

        Hej Merete,

        Tusinde tak for din kommentar og skønt at høre at alle mand kunne lide vikingegryden :-)

        Det er rigtigt at man kan nøjes med mindre fløde, når opskriften ganges op.

        Hav en dejlig dag.

    10. Rie

      september 24, 2018 at 10:36 am

      Hej, din opskrift ser super lækker ud, den skal prøves. Steger du først bacon, og derefter kødet i fedtet? Du skriver put karry i en gryde, er det ned i det fedt der er tilbage? Eller en anden gryde tilsat fedtstof? Tænker der brænder heftigt på, hvis det kommes i en gryde uden andet i? :-) Mvh Rie

      Svar
      • Louiogbearnaisen

        september 24, 2018 at 1:46 pm

        Hej Rie,

        Tak for dine spørgsmål og interesse i opskriften.

        Ja, jeg steger først bacon på panden og derefter bliver mørbraden brunet på samme pande i det overskydende fedt.

        Karry skal bare lige "brændes af" i en gryde (den gryde, som retten samles i) - der skal ikke fedtstof til. Det skal bare lige have 10 sekunder i gryden for at åbne op for smagen og så tilsætter du tomatpure.

        Giver det mening? Ellers siger du bare til, så skal jeg forsøge at hjælpe på bedste vis :-)

        Hav en dejlig dag.

    11. Manda Rej

      december 21, 2017 at 12:18 pm

      Kan man lave Mørbradgryden dagen før .

      Svar
      • Loui

        december 22, 2017 at 10:39 am

        Hej Manda,

        Tak for dit spørgsmål.

        Det kan du sagtens, bare du husker at opbevare retten i kølsekabet.

        Server med ris, kartoffelmos eller hvad du nu har lyst til :-)

        Hav en dejlig dag og glædelig jul

      • Peter

        maj 27, 2018 at 10:45 am

        Jeg vil skifte svine bouillon ud med kalve bouillon , da den har mere karakter og styrke.

      • Louiogbearnaisen

        maj 28, 2018 at 11:58 am

        Hej Peter,

        Tak for input - man kan bruge begge dele, alt efter hvad man mest er til :-)

        Hav en skøn dag.

    12. Lorraine

      november 19, 2017 at 1:32 pm

      Hejse, mange tak for en dejlig opskrift! Dette bare en hit hos hos. Kan saucen fryses ned?

      Med venlig hilsen,
      L

      Svar
    13. Pablo

      september 21, 2017 at 8:54 pm

      Madlavningsfløde har en ret høj mængde stivelse, hvorfor den vil virke væsentlig tykkere end hvis med alm fløde som man evt selv jævner! Men for alt i verden nej til mælk!

      Svar
    14. Louise

      august 17, 2017 at 7:00 pm

      Hold da op hvor smager det da bare så mega godt. Synes bare der mangler noget sauce da det er noget tykt

      Svar
    15. Pernille

      marts 21, 2017 at 11:51 am

      Kan retten fryses?

      Svar
    16. Britta Ørskov Dam

      februar 21, 2017 at 6:23 pm

      Det lyder som en skøn mørbradgryderet med mere smag og mere af alt det gode ;-) så den skal bestemt prøves, måske allerede i weekenden til mine fødselsdagsgæster :-)
      Nu er "en svinemørbrad" jo et vidt begreb, da de nemt varierer i størrelsen og nemt kan veje både en del under et halvt kilo og også nærme sig et helt ;-) Så jeg vil gerne høre, hvilken mængde kød du cirka plejer at anvende til opskriften :-)
      På forhånd mange tak :-)

      Svar
      • Loui&bearnaisen

        april 27, 2017 at 1:10 pm

        Hej Britta

        Det har du helt ret i. Jeg plejer, at bruge en svinemørbrad på ca. 500 g

    17. Jannie

      februar 14, 2017 at 12:36 pm

      Den her opskrift ser virkelig god ud, og min søn har bestilt det til sin fødselsdag på torsdag.
      Vi bliver 7 voksne og 2 børn til spisning, og jeg tænker at gange din opskrift op med 2 - tænker du at der vil være passende mængde mad til at alle bliver mætte?
      Og i det tilfælde er der så noget du ikke vil anbefale at jeg ganger op? tænker på fløde og krydderier?

      Tak.

      Mvh
      Jannie

      Svar
      • Loui&bearnaisen

        februar 16, 2017 at 3:41 pm

        Hej Jannie

        Jeg tænker en dobbelt portion vil passe. Men afhængig af sultne mandfolk, så kan det være du skal gange den 2.5 gange for :)
        Og nej, det ganger bare opskriften op. Synes du det bliver for meget fløde, så kan du erstatte noget af det med boullion eller mælk og så evt. jævne saucen lidt.

    18. Mette

      januar 29, 2017 at 5:14 pm

      Hejsa.
      Jeg er en flittig bruger af dine herlige opskrifter. Jeg har dog aldrig prøvet mørbradgryden. Da vi skal have retten med på skiferie må jeg hellere lige høre om det kan passe der skal 1 liter fløde i, til en enkelt mørbrand "1 l madlavningsfløde 18%"?
      Mange hilsner Mette

      Svar
      • Loui&bearnaisen

        februar 08, 2017 at 10:28 am

        Hej Mette

        Jep, det er en ret heftig gryde det her :)
        Du kan erstattes noget af fløden med bouillion eller en madlavningsfløde med mindre fedt :)

    19. Mette Roth

      november 02, 2016 at 5:02 pm

      Hej

      Jeg vil lave din mørbradgryde her til aften - den lyder rigtig lækker!
      Bruger du alm. tomatpure eller koncentreret tomatpure (den i de små 70 el. 140 g. dåser)?

      Svar
      • Loui&bearnaisen

        november 16, 2016 at 11:02 pm

        Hej Mette

        Jeg bruger normalt koncentreret tomatpure - den helt almindelige i dåse.
        Kan ikke huske, hvor meget der lige er i, i gram- men ca. 5 spsk.

        Men har også brugt tomatpure på flaske (du ved Beauvais eller hvad man kan få), når jeg ikke lige har haft dåser på lageret og det har også fungeret. Smagen bliver lidt sødere her. Jeg kan personligt bedst lige den lidt skarp i smagen og foretrækker koncentrat, men kæresten bedst kan lide alm. tomatpure, så det er en smagssag :)

    20. Kathrine

      april 28, 2016 at 8:34 am

      Glæder mig til at lave den til tøsemiddag i aften.. :) Tænker dog jeg prøver den med kartoffelmos i stedet.. Har du prøvet det?
      Hvor lang tid er arbejdstiden ca? Fra du starter til du siger "Værs´go" :)

      Svar
      • Loui&bearnaisen

        maj 23, 2016 at 12:27 pm

        Hej Kathrine

        Lyder som en drøn hyggeligt plan :) Nej, jeg har faktisk altid spist det med ris, men kartoffelmos vil være rigtig godt - det kan du sagtens gå med.
        Hmm, jeg skyder på 1 time. Det meste af tiden passer den sig selv.

    21. Jesper Brahe

      januar 25, 2016 at 9:46 am

      Det er den bedste mørbradgryde jeg har smagt. Havde ik Cayennepeber men den var kanon.

      Svar
    22. Nina

      november 05, 2015 at 4:07 pm

      Hej
      Blander du bouillonterningerne op med vand, eller tilsættes de "bare" retten som terninger?

      Svar
      • Loui&bearnaisen

        november 06, 2015 at 12:59 pm

        De kommer bare i retten som terninger, så opløser de sig selv mens retten simrer :)

    23. Cecilie

      marts 21, 2015 at 6:42 pm

      Super lækkert. Her hjemme har vi putter løg, champignon og gulerødder i, det kan godt anbefales

      Svar
      • Loui&bearnaisen

        marts 23, 2015 at 12:23 pm

        Lækkert - champignon er jeg også vild med deri :)

    24. Mette Andersen

      december 06, 2014 at 11:13 am

      Uh den opskrift får mundvandet til at løbe :-) To spørgsmål: hvad bruger du af bacon, bacon i tern eller sliced? All-around krydderi, er det den fra Knorr? På forhånd tak :-)

      Svar
      • Loui&bearnaisen

        december 06, 2014 at 12:35 pm

        Jeg bruger bacon sliced og skærer det i mindre stykker. Nej, det er fra Santa Maria, det som jeg bruger - sådan en af de store krydderi-beholdere.
        God weekend :)

    25. rasmus

      december 04, 2014 at 8:15 pm

      Lige en ret for mig og mine piger. Det skal prøves. Men en liter madlavningsfløde alligevel, er det ikke lidt rigeligt

      Svar
      • Loui&bearnaisen

        december 05, 2014 at 11:10 am

        Er sikker på den bliver et hit :) Fløden koger ret meget ind, så for at der er sauce nok taler vi 1 liter. Men halvdelen kan godt erstattes af fond.

    26. Anne-Marie

      december 04, 2014 at 11:42 am

      Du er ret tæt på den originale, men jeg kan godt forstå du har lettet den noget. Du kan se originalopskriften inde på vores side. Du kan søge på viking så kommer den.

      Kh.
      Anne-Marie

      Svar
      • Loui&bearnaisen

        december 04, 2014 at 11:50 am

        Tror hellere ikke der er mange måder at lave den på ;) - men god det er den og en vaske ægte familieklassiker :)

      • Hans-Henrik

        september 27, 2017 at 12:01 pm

        Vrøvl: Denne mørbradgryde er uden smør, mel, mælk, whiskey og andre variationer på krydderihylden og ligger sig ikke tilnærmelsesvis op af jeres "originale" Ydermere har denne udgave korrekt tilført to hovedingredienser til forskel, cocktailpølser og bacon hvor sidstnævnte er livsnødvendig 😜

    27. Stina L.

      december 03, 2014 at 9:36 pm

      Nam, bliver helt sulten. Den skal helt sikkert afprøves herhjemme. Er sikker på at den vil være et hit hos mine tre drenge og min mand (og mig selv selvfølgelig ☺)

      Svar
      • Loui&bearnaisen

        december 03, 2014 at 11:31 pm

        Hej Stina

        Det tror jeg bestemt også den gør - det er virkelig en gennemført herre-ret (som vi damer også sagtens kan være med på) ;)

    Primary Sidebar

    GØR SOM OVER 25.000 ANDRE

    Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

    Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

    Louise Lyshøj

    Louise - Louiogbearnaisen

    For dig, som er vild med nem mad og mundvandsløbende madbilleder - tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre. Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

    Gør som +25.000 andre og få det hele med →

    Populære opskrifter

    • verdens bedste Chocolate Chip Cookies - cookies opskrift
      The Best Chocolate Chip Cookies
    • Tortellini med soltørrede tomater, parmesan, spinat og kylling-4
      Tortellini med soltørrede tomater, spinat og kylling
    • pølsehorn
      Pølsehorn
    • banankage
      Banankage med chokolade

    Se flere opskrifter →

    Gratis video-masterclass

    Sådan vælger du det rigtige fotoudstyr, som begynder

    - 1 times tætpakket video-træning, så du kan tage blændende gode billeder med det rigtige fotoudstyr fra start.

    SE MED NU >>

    Footer

    ↑ Til toppen

    Kontakt

    • Kontakt
    • Services
    • Annoncering
    • Kursus

    Nyhedsbrev

    Gør som +25.000 andre og kom med på holdet!
    Få nye opskrifter, guides og sprøde tilbud.
    Klik her og tilmeld dig

    Info

    • Opdater privatlivsindstillinger
    • Cookie- og privatlivspolitik

    Copyright © 2023 Louiogbearnaisen