Bønner! De er stadig en fast bestandel af mit køkken og det er vist det sidste jeg går ned på. Altid kan der findes en bulet dåse i skabet.
En dåse! For tørrede bønner, helt ærligt, de bliver jo ikke lagt i blød og kogt. De ender i et glas og højst sandsynligt som blind-bagning i en mørdej. Men så skal de også være heldige. Jeg har slet ikke tal på, hvor mange tørrede bønner jeg fandt, sidst jeg flyttede. Pæne er de i glas, men i en almindelig hverdag, så er dåse-bønnen fætteren, som jeg hiver fat i. Altid.
Men lur mig om, der ikke er sket noget revolutionerende! Jeg smed forleden en pakke tørrede bønner på indkøbsbåndet, inklusiv et halvt kilo møglækkert baconstykke og lidt andet fedteri. Overvejede lige en ekstra gang om bønnerne nogensinde ville se bunden af en gryde.
Men baconen, den fik vendt dovenskaben og i går simrede det hele lystigt derud af. I den store støbejerngryde. I 6 langsomme timer ved lave grader smed bacon lidt af sin smag, bønner sugede til sig. Løg, sennep og moscovadosukker omfavnede det hele.
[yellowbox]BONUS: Kom opskriften på din madplan - hent gratis den ultimative madplan, som frisker ethvert køleskab op [/yellowbox]
Arhmen, den duft da jeg løftede låget. Ubeskrivelig. Det var faktisk lige før jeg der røg en tåre ned over kinden.
...også lidt over el-regningen efter 6 timers tændt ovn ;)
Ej, det var en duft af himlen. Uden tvivl. Og smagen. Jeg kommer bare til at gentage mig selv. Himmelsk.
I den oprindelige Boston Baked Beans bliver der brugt Molasses, desværre kunne jeg kun opstøve det online. Og med en sult, som sukkede efter retten nu, så brugte jeg muscovado-sirup.
Og hvorfor så navnet; Boston Baked beans? Boston importede i 1700 tallet molasses i tonsvis og det smed i de i almindelig Baked Beans. Det var den ultra spændende forklaring på navnet, som histroietimen kunne byde på idag..
Så skal vi ikke bare kaste os i bajlen - med godt, rustikt brød til til dyppe med og den kryderede, mørke øl i kruset. Fejre januar-regnvejret, som er langt bedre end sne og sjap. Og at man ikke skal deale med frostvejr, salt på støvler og hundepoter, samt skrabe bilruder tidlige morgener.
Boston Baked Beans - jeg stemmer for, at vi får retten indført i Danamark.
Også på dåse!
[yellowbox]BONUS: Kom opskriften på din madplan - hent gratis den ultimative madplan, som frisker ethvert køleskab op [/yellowbox]
Ingredienser
- 500 g hvide bønner, tørrede
- ½ tsk bagepulver
- 1 løg i tern
- 2 fed hvidløg, finthakket
- 250 g bacon i 2x2 tern
Sauce
- 8 dl varmt vand
- 1 dl molasses/muscovadosukker
- 5 spsk muscovadosukker/brun farin
- 2 tsk sennepspulver
- Salt/peber
Sådan gør du
- Læg bønner i blød natten over.
- Kom vand og bagepulver i en gryde og kog det op.
- Skyl bønnerne grundigt og kom det i gryden.
- Kog bønnerne i ca. 10 minutter.
- Dræn bønnerne og skyl dem grundigt i koldt vand.
- Varm en støbejernsgryde (eller anden ovnfast gryde).
- Kom løg, hvidløg og bacon i gryden og svits det et par minutter.
- Tag gryden af varmen, tilsæt bønnerne og saucen.
- Kom låg på gryden og kom den i ovnen ved 160 grader i ca. 5-6 timer.
- Hold øje undervejs og tilsæt evt. lidt mere vand, så den ikke koger tør.
- Smag bønnerne til.
- Server med surdejsbrød.
Skriv en kommentar