Det kan godt være, at jeg lige var hurtig nok i min fordømmelse af rodfrugter tidligere på måneden, for lur mig om der nu ikke har sneget sig rødbederne ind i mit køleskab igen! Det er da lidt irriterende, når de bare selv vader ind, ligger sig til rette og går ud fra at jeg har en genial opskrift parat til dem.
Well, skulle rødbederne glide ned i andet end en juice, så skulle det undelymne også være med fuld fart på de gode ingredienser. Og hvad bedre end en risotto med hvidvin, parmesan, smør? Toppet med min nye kærlighed; fennikel - i selskab med mine gamle kærligheder; peberrod og dild. Seriøst, jeg behøver ikke mere her i vinter!
Risotto, det er lidt en vanskelig fætter, som kræver fuld opmærksomhed i de godt tyve minutter, hvor den bestemmer sig for at blive mør. Og helt ærligt, så bliver jeg nok aldrig helt den store risotto-mama.
Der er jo regler for alt i den ret og man kan nærmest mærke den italienske Mama ånde en i nakken, når man står der og prøver at kaste risottoen rundt. Se hende rynke de sorte bryn, sætte armene (der har æltet tusinde kilo pasta..) i siderne og råbe en italiensk svada, som bestemt ikke er for børn. Joo, risotto er lidt intimiderende.
Men ualmindelig godt - også på den helt danske facon. Der godt nok ikke når den italienske til sokkeholderne, men sagtens duer for mig på en ganske almindelig tirsdag.
[yellowbox]BONUS: Kom opskriften på din madplan - hent gratis den ultimative madplan, som frisker ethvert køleskab op [/yellowbox]
Og min tirsdag er ganske triviel. Et par timers effektiv eksamenslæsning, nogle timers arbejde og en langsom kop eftermiddagskaffe - inden nogen er blevet lovet den lange eftermiddagstur ud i snevejret. Uf, det kræver vist både vanter, hue og de lange sokker i dag. Og en sneskovl, hvis den lavbenet af os ikke skal drukne!
Jeg stemmer for en ekstra kop kaffe og slumretæppet til mere eksamensforbedrelse bagefter. Med forfrysninger i tæer og knogler.
Ingredienser
- 2 spsk olivenolie
- 1 lille løg, finthakket
- 2 fed hvidløg, finthakket
- 200 g risottoris
- 2 dl tør hvidvin
- ca. 3, 5 dl hønsefond
- ca. 250 g revet rødbede, 2 mellemstore rødbeder
- 100 g friskrevet parmesan
- 50 g smør
- 4 spsk cremefraiche 18%
Top
- 1 Fennikel, fintsnittet
- Saft af ½ citron
- Friskrevet peberrod
- Frisk dild
- Frisk persille
Sådan gør du
- Kom olie på på en dyb pande og svits løg og hvidløg uden de tager for meget farve.
- Tilsæt risene og sauter dem med, til de begynder at blive blanke.
- Tilsæt hvidvinen lidt af gangen, så risene hele tiden har væske - men ikke for meget.
- Gør det samme med hønsefonden.
- Vend rødbederne i, når halvdelen af hønsefonden er tilsat.
- Forsæt med at tilsætte fonden til risene og rødbederen er møre og har absorberet væsken.
- Tilsæt parmesan lidt af gangen. Ligeledes med smør.
- Rør cremefraiche i lige inden servering. Smag til med salt og peber.
Top
- Vend fennikel med citronsaft, peberrod, dild og persille.
- Kom salaten på toppen af risottoen og server straks.
Skriv en kommentar