Ham der Bjørnen, han lever i bedste velgående. Brummer derudaf, mens jeg kaster den ene dej efter den anden hen til ham. Hiver det ene lækre brød ud efter det andet ud af ovnen - det er altså ren luksus. Store huller, saftig krumme, den helt rigtige sejhed, som kun maskinkraft. I hvert fald herhjemme, når ingen rigtig gider bruge flere dage på at kæle for ét brød.
Bjørnen er en kammerat og har disket op med brød til grill-maden hele sommeren. Lige fra klassiske hvidløgsflutes til rustikke baguettes og ikke mindst madbrød i alverdens afskygninger. Jeg er pjattet med dem og var det ikke for ualmindelige rare pille-kartofler, så kunne jeg sagtens nøjes med nybagt madbrød og grill. Og lige en pakke hvidløgssmør.. Jeg tænker den næste nye madkur - det må da kunne vinkles ;)
[yellowbox] BONUS: Bag med succes hver gang! Få min gratis tjekliste til det essientielle basis bageudstyr >> Klik her og hent din gratis tjekliste [/yellowbox]
Well, vi griller ikke rigtig i hverdagen og nu vi begge er tilbage på pinden herhjemme, ja så griner de langsomme kul til mig ude fra posen.
Og så griner jeg bare tilbage, mens jeg hapser et par skiver hjemmebagt madbrød til frokost. Og eftermiddag. Og aften. Lige nu er det tomater og rosmarin jeg har siddende mellem tænderne.
...og jeps, det smager forrygende godt med hvidløgssmør ;)
Også uden grill..
Ingredienser
- 35 g gær
- 5 dl lunken vand
- 1 spsk groft salt
- 1 spsk sukker/honning
- 1 dl olivenolie
- 100 g soltørrede tomater i strimler, uden olie
- 0,75 dl friskhakket basilikum og rosmarin
- 150 g fuldkornshvedemel
- 700 g hvedemel, tipo 00
Sådan gør du
- Smuldr gær i vandet og lad det trække 5 minutter.
- Bland mel, fuldkornsmel, salt, sukker, tomater og krydderurter i en røreskål og rør det sammen.
- Tilsæt olie og gær/vand. Ælt dejen til den er smidig og glat.
- På en røremaskine ca. 6-8 minutter ved medium hastighed.
- I hånden ca. 12-14 minutter.
- Smør en skål med olie og kom dejen heri. Dæk med plast og lad dejen hæve ca. 1,5 time til dobbelt størrelse.
- Vip forsigtig dejen ud på et bord - der skal ikke bruges mel. Dejen deles i 2 stykker og de formes til aflange brød.
- Lad dem efterhæve mens ovnen forvarmes til 250 grader.
- Smør brødene med lidt olie og drys med havsalt og rosmarin.
- Bag dem ved 225 grader på en bageplade med bagepapir i 10 minutter og skru herefter ned på 200 grader. Bag dem videre i ca. 20 minutter til de er gennembagte.
- Lad dem afkøle min. 30 minutter før de skæres.
[yellowbox] BONUS: Bag med succes hver gang! Få min gratis tjekliste til det essientielle basis bageudstyr >> Klik her og hent din gratis tjekliste [/yellowbox]
Mette
Hej. Hvor mange skiver bliver du ud af det enkelte brød? :)
Louiogbearnaisen
Hej Mette,
Det er svært at give et svar på, hvor mange skiver der bliver af et enkelt brød, da det helt kommer an på, hvor store brød du laver og hvor tynde/ tykke skiver du skærer :-)
Der bliver to brød ud af opskriften.
God bagelyst!
Cecilie
Et lille spørgsmål...
Der står at ovnen skal forvarmes til 250 grader, men bagefter skriver du at de bages ved 225 grader og herefter 200 grader. Hvad mener du helt præcist?
Louiogbearnaisen
Hej Cecilie,
Tak for dit spørgsmål til opskriften.
Det jeg mener er, at du varmer ovnen op til 250 grader og herefter skruer ned til 225 grader, når brødet kommes i ovnen. Ovnen vil altid falde i temperatur, når brødet kommer ind, så ved at have den godt varmet igennem, så sikrer du en god jævn bagetemperatur og at brødet får en sprød skorpe. Efter 10 minutters bagning ved 225 grader skrues der ned til 200 grader, så brødet ikke bliver for mørkt, når det bages videre.
Håber det kan hjælpe, ellers skriver du bare igen :-)
Hav en forrygende dag!
Pernille
Hej :)
Kommer du bare dejen på en rist med bagepapir - eller bruger du en form?
Louiogbearnaisen
Hej Pernille,
Tak for dit spørgsmål til opskriften.
Nej, jeg har ikke brugt en form - brødene bages på en bageplade med bagepapir :-)
Hav en dejlig dag og sig endelig til, hvis du har flere spørgsmål.
Bhn
Kan de laves dagen inden brug - altså - er de stadig friske / sprøde ?
Loui&bearnaisen
Hej
Brødet er bedst friskbagt :)
Signe
Namme nam! Har lige bagt sådan et brød, og det smager SKØNT! Kan klart anbefales! :P
Heidi Kromann
Kan de fryses?
Loui&bearnaisen
Hej Heidi
Ja, det kan de sagtens :)